Κέντρο φιλοξενίας Σκαραμαγκά: μία μελέτη περίπτωσης για την εκπαίδευση των προσφύγων το έτος 2016-2017

Διπλωματική Εργασία uoadl:2898770 308 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαπολιτισμική Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-03-24
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Φασαράκη Αναστασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παρθένης Χρήστος (Επίκουρος Καθηγητής, Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ)
Φραγκούλης Γεώργιος (Διδάκτωρ, Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ)
Παπακωνσταντίνου Άλμπα - Αντιγόνη (Επίκουρη Καθηγήτρια - Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κέντρο φιλοξενίας Σκαραμαγκά: μία μελέτη περίπτωσης για την εκπαίδευση των προσφύγων το έτος 2016-2017
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κέντρο φιλοξενίας Σκαραμαγκά: Mία μελέτη περίπτωσης για την εκπαίδευση των προσφύγων το έτος 2016-2017
Περίληψη:
Η έρευνα εξετάζει το πλαίσιο γύρω από το πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφύγων την πρώτη χρονιά λειτουργίας του. Η προσφυγική κρίση που ξεκίνησε το 2015 και ο αριθμός των παιδιών προσφύγων που καταπατούνταν τα δικαιώματα τους ήταν η αφορμή για την παρούσα έρευνα. Η διερεύνηση της παιδαγωγικής διαδικασίας που υλοποιήθηκε είναι σημαντική για την ανάδειξη των προβλημάτων που αναζητούν λύσεις, καθώς και των καλών πρακτικών και θετικών στοιχείων της εκπαιδευτικής και κοινωνικής ένταξης των προσφύγων μαθητών.
Η έρευνα αφορά συγκεκριμένα τη μελετη του προγράμματος εκπαίδευσης προσφύγων για τους μαθητές πρόσφυγες από τη δομή φιλοξενίας του Σκαραμαγκά, στην Αττική και μία δειρεύνηση της οργάνωσης της δομής. Το δείγμα αφορούσε εμπλεκόμενα δρώντα μέλη του προγράμματος εκπαίδευσης προσφύγων που εργάστηκαν το πρώτο χρόνο λειτουργίας του προγράμματος, σε ΔΥΕΠ με μαθητές πρόσφυγες από την δομή φιλοξενίας του Σκαραμαγκά.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας συμπεραίνεται ότι ήταν θετικό για τα προσφυγόπουλα που βγήκαν εκτός της έγκλειστης δομής και συμμετείχαν στο θεσμό του σχολείου. Η συνεχής παραμονή τους στο κέντρο φιλοξενίας επηρεάζει αρνητικά τη ψυχική υγεία και την ομαλή ανάπτυξη τους, ως παιδιά. Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που δυσχέραναν την εκπαιδευτική διαδικασία, σημειώθηκαν σημαντικά μαθησιακά αποτελέσματα και ενισχύθηκαν βασικές δεξιότητες των παιδιών αυτών. Παράλληλα καταγράφηκε αναποτελεσματικότητα στην ένταξη τους στο γενικό σχολείο και στην ευρύτερη κοινωνία.
Τέλος, κρίνεται αναγκαία η δημιουργία νέου κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, ως ξένης και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη διαπολιτισμική εκπαίδευση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
πρόσφυγες, δομές φιλοξενίας προσφύγων, πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφύγων, δομές υποδοχής εκπαίδευσης προσφύγων (ΔΥΕΠ), Σκαραμαγκάς
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
98
Αριθμός σελίδων:
116
ΦΑΣΑΡΑΚΗ final.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο