Δείκτες πρώιμης ανίχνευσης εγκύου υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση προεκλαμψίας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2899001 206 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιατρική Γενετική: Κλινική και Εργαστηριακή Κατεύθυνση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-03-09
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Τζουβάρα Βασιλική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τζέτη Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Traeger- Συνοδινού Ιωάννα-Ραχήλ, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Φρυσίρα Ελένη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Δείκτες πρώιμης ανίχνευσης εγκύου υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση προεκλαμψίας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Δείκτες πρώιμης ανίχνευσης εγκύου υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση προεκλαμψίας
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η Προεκλαμψία (ΠΕ) αποτελεί επιπλοκή της κύησης που εμφανίζεται σε ποσοστό 2-5 % των εγκύων με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τόσο της γυναίκας όσο και του εμβρύου. Εάν η ΠΕ δεν διαγνωστεί στα αρχικά στάδια της και δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στο θάνατο. Είναι απαραίτητη λοιπόν η ανακάλυψη νέων δεικτών αλλά και η περαιτέρω μελέτη των ήδη υπαρχόντων, ώστε να αναγνωρίζεται η διαταραχή όσο το δυνατόν γρηγορότερα στα αρχικά στάδια.

ΣΚΟΠΟΣ: Ο σκοπός της μελέτης είναι η ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας όσον αφορά τους δείκτες πρώιμης ανίχνευσης εγκύων υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση ΠΕ και η δυνατότητα χρησιμοποίησης τους ως διαγνωστικό και προβλεπτικό μέσο. Παρουσιάζονται επίσης τα αποτελέσματα ερευνητικών προσπαθειών για τη ταυτοποίηση νέων βιοδεικτών πρόβλεψης της ΠΕ με έμφαση στα miRNAs.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η καλύτερη συνδυασμένη εξέταση είναι αυτή που περιλαμβάνει τους μητρικούς παράγοντες κινδύνου, τις μετρήσεις της MAP, το PlGF και την UtPI. Όταν δεν είναι εφικτή η μέτρηση του PlGF και / ή της UtPI, ο βασικός έλεγχος θα πρέπει να είναι ένας συνδυασμός μητρικών παραγόντων κινδύνου με τη MAP και όχι μόνο οι παράγοντες κινδύνου και το ιστορικό της μητέρας. Εάν η πρωτεΐνη PAPP-A που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη του μητρικού ορού μετριέται στα πλαίσια του προγεννητικού ελέγχου του πρώτου τριμήνου για εμβρυϊκές ανευπλοειδίες, το αποτέλεσμα δύναται να συμπεριληφθεί για την εκτίμηση κινδύνου ΠΕ. Μια γυναίκα θεωρείται υψηλού κινδύνου όταν ο κίνδυνος είναι 1% ή περισσότερος βάσει της συνδυασμένης δοκιμής του πρώτου τριμήνου με τους μητρικούς παράγοντες κινδύνους, τη μέτρηση της MAP, της UtPI και του PlGF στο μητρικό ορό. Η ΠΕ αποτελεί μια απειλητική διαταραχή που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ταχύτατα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματά της. Αυτό θα καταστεί δυνατό μόνο με την περεταίρω μελέτη των δεικτών που μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη πρόβλεψή της.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Προεκλαμψία, Βιοδείκτες, Βιοχημικοί δείκτες, Πρωτεΐνες, microRNAs
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
114
Αριθμός σελίδων:
62
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΟΥΒΑΡΑ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο