Διερεύνηση της σχέσης της χαρισματικότητας με τη μαθησιακή επίδοση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2899227 228 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ειδική Αγωγή
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-03-10
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Παπανικολάου Φωτεινή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αλέξανδρος – Σταμάτιος Αντωνίου
Αναπληρωτής Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε. – ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση της σχέσης της χαρισματικότητας με τη μαθησιακή επίδοση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση της σχέσης της χαρισματικότητας με τη μαθησιακή επίδοση
Περίληψη:
Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται την σχέση της χαρισματικότητας με την μαθησιακή επίδοση. Στο πλαίσιο αυτό μελετώνται οι διάφορες μορφές χαρισματικότητας, τα χαρακτηριστικά τους, οι μέθοδοι αναγνώρισης καθώς και κοινωνικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά ζητήματα που σχετίζονται με τα χαρισματικά άτομα. Έπειτα ερευνάται η μαθησιακή επίδοση των χαρισματικών ατόμων. Τέλος, παρατίθενται τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την πτυχιακή εργασία.
Πολλά σχολεία χρησιμοποιούν μια ποικιλία αξιολογήσεων της ικανότητας και της δυνατότητας των μαθητών όταν εντοπίζουν τα προικισμένα παιδιά. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν εργασίες των σπουδαστών, παρατηρήσεις στην τάξη, δοκιμές επίτευξης και βαθμολογίες δοκιμών IQ. Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί αποδέχονται ότι κανένα κριτήριο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεμονωμένα για να εντοπίσει με ακρίβεια ένα παιδί με ταλαντούχους στόχους.
Τα προικισμένα παιδιά μπορούν να αναπτύσσονται ασύγχρονα: το μυαλό τους είναι συχνά μπροστά από τη σωματική τους ανάπτυξη και συγκεκριμένες γνωστικές και συναισθηματικές λειτουργίες συχνά αναπτύσσονται διαφορετικά (ή σε διαφορετικό βαθμό) σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Ένα συχνά αναφερόμενο παράδειγμα ασύγχρονης στην πρώιμη γνωσιακή ανάπτυξη είναι ο Albert Einstein , ο οποίος δεν μίλησε μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών, αλλά του οποίου τα επιτεύγματα διαψεύδουν αυτήν την αρχική καθυστέρηση. Ο Ψυχολόγος και γνωστικός επιστήμονας Steven Pinker θεωρούσε ότι αντί να βλέπει τα ενήλικα επιτεύγματα του Αϊνστάιν (και άλλων περίφημα προικισμένων ατόμων με καθυστέρηση στην ανάπτυξη) ως διακριτά από ή παρά τα αρχικά του γλωσσικά ελλείμματα και αντί να βλέπει την ίδια την καθυστέρηση του Αϊνστάιν ως «διαταραχή», μπορεί ότι η ιδιοφυΐα του Αϊνστάιν και η καθυστέρησή του στην ομιλία να ήταν αναπτυξιακά εγγενείς μεταξύ τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
ειδική αγωγή, χαρισματικότητα, σχέση, μαθησιακή επίδοση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
42
Αριθμός σελίδων:
108
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Χαρισματικότητα και Μαθησιακή Επίδοση - Παπανικολάου Φωτεινή.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.