Γνώσεις, στάσεις και συμπεριφορές των φαρμακοποιών ως προς την υποστήριξη ατόμων με ψυχικές ασθένειες: μια συγχρονική μελέτη

Διπλωματική Εργασία uoadl:2900431 267 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προαγωγή και Αγωγή της Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-04-06
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Σταύρου Ευαγγελία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σακελλάρη Ευανθία, Επίκουρος Καθηγήτρια, Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Νοταρά Βενετία, Επίκουρος Καθηγήτρια, Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Λάγιου Αρετή, Καθηγήτρια, Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Γνώσεις, στάσεις και συμπεριφορές των φαρμακοποιών ως προς την υποστήριξη ατόμων με ψυχικές ασθένειες: μια συγχρονική μελέτη
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Γνώσεις, στάσεις και συμπεριφορές των φαρμακοποιών ως προς την υποστήριξη ατόμων με ψυχικές ασθένειες: μια συγχρονική μελέτη
Περίληψη:
Πλαίσιο: Για πολλές ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή και η σχιζοφρένεια, τα φάρμακα παραμένουν βασική μέθοδος θεραπείας. Με το αυξανόμενο βάρος των ψυχικών διαταραχών παγκοσμίως, οι φαρμακοποιοί μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη ατόμων με ψυχικές ασθένειες, καθώς αλληλοεπιδρούν καθημερινά μαζί τους. Ωστόσο, ατομικά και θεσμικά εμπόδια ενδέχεται να αποτρέψουν την πλήρη δέσμευση.
Σκοπός: Η μελέτη αυτή αποσκοπεί στη διερεύνηση των γνώσεων, στάσεων και συμπεριφορών των Ελλήνων φαρμακοποιών που εξυπηρετούν άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας. Πιο συγκεκριμένα, μετρούνται τα χαρακτηριστικά παροχής υπηρεσιών (άνεση, εμπιστοσύνη, προθυμία, ενδιαφέρον) και συγκριτικές απόψεις (στίγμα, στάσεις, πεποιθήσεις) ψυχικών ασθενειών.
Μεθοδολογία: Η προσέγγιση του θέματος γίνεται με ποσοτική έρευνα και αφορά συγχρονική μελέτη με δομημένο ερωτηματολόγιο που διανεμήθηκε σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή σε τυχαίο δείγμα 155 φαρμακοποιών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Το ερωτηματολόγιο βασίστηκε σε αντίστοιχες μελέτες της ξένης βιβλιογραφίας.
Αποτελέσματα: Το 68,4% των φαρμακοποιών απάντησε ότι έχει ρόλο στην παροχή φροντίδας στην ψυχική υγεία, κυρίως με παραπομπές ασθενών σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας (62%) και συμβουλευτική ασθενών σχετικά με τα ψυχοτρόπα φάρμακα (53%). Το 92,3% δεν έχει εξειδικευμένη εκπαίδευση για τις ψυχικές ασθένειες, και μόλις το 37,4 δηλώνει επαρκή γνώση σχετικά με τις τρέχουσες φαρμακευτικές θεραπείες για ψυχικές ασθένειες. Ωστόσο, 85,5% συμφωνούν ότι η παρακολούθηση σεμιναρίων για την ψυχική υγεία θα τους προσφέρει αυτοπεποίθηση για τις γνώσεις τους. Σχετικά με τις προκαταλήψεις, πάνω από 1 στους 2 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι δεν θα ήταν πρόθυμοι να προτείνουν ένα άτομο με ψυχική ασθένεια για εργασία ή να προσλάβουν οι ίδιοι στο φαρμακείο τους. Ως εμπόδια, εκτός από την έλλειψη εξειδικευμένης κατάρτισης, καταγράφηκαν η έλλειψη χρόνου για συμβουλευτική ασθενών (57,5%) και η έλλειψη ιδιωτικού καθορισμένου χώρου στο φαρμακείο για συμβουλευτική, είτε αυτοπροσώπως είτε τηλεφωνικώς (71%). Ως σημαντικός διευκολυντικός παράγοντας καταγράφηκε και η καλύτερη επικοινωνία μεταξύ ιατρών και φαρμακοποιών (95,5%).
Συμπεράσματα: Τα άτομα με ψυχικές διαταραχές χρήζουν ιδιαίτερης παρακολούθησης και υποστήριξης. Το 87,7% των φαρμακοποιών του δείγματος συμφωνεί ότι οι κοινοτικοί φαρμακοποιοί θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια ώστε να είναι ενεργοί υποστηρικτές των προσπαθειών ανάκαμψης που πραγματοποιούνται από άτομα με ψυχικές ασθένειες. 
Η καλύτερη επικοινωνία μεταξύ ιατρών και φαρμακοποιών, η δημιουργία ιδιωτικού χώρου εντός του φαρμακείου για συμβουλευτική, η εκπαίδευση των κοινοτικών φαρμακοποιών σχετικά με τις ψυχικές ασθένειες θα ενίσχυαν τα αποτελέσματα της εκάστοτε θεραπείας και θα ήταν καθοριστικά για την εξάλειψη του στίγματος της ψυχικής ασθένειας. Η λήψη κλινικής απόφασης από κοινού με τον ασθενή είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης φροντίδας και απαιτεί έναν επαρκώς ενημερωμένο ασθενή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ποσοτική έρευνα, Φαρμακοποιοί, Φαρμακευτική φροντίδα, Ψυχική ασθένεια, Κοινωνικό στίγμα, Ψυχικές διαταραχές
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
41
Αριθμός σελίδων:
97
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Stavrou Evangelia Master.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.