Η πρόσβαση στο διαδίκτυο των εξαρτημένων από ψυχοδραστικές ουσίες ατόμων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2907073 394 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Πληροφορική Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-05-15
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Μιμιγιάννης Χρήστος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παρίσης Γάλλος, Ακαδημαϊκός Υπότροφος, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Ιωάννης Μαντάς, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Ιωσήφ Λιάσκος, Ε.ΔΙ.Π., Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η πρόσβαση στο διαδίκτυο των εξαρτημένων από ψυχοδραστικές ουσίες ατόμων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η πρόσβαση στο διαδίκτυο των εξαρτημένων από ψυχοδραστικές ουσίες ατόμων
Περίληψη:
Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας που σημειώνεται κυρίως τα τελευταία χρόνια έχει επιφέρει αλλαγές και έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των ανθρώπων. Ένα από τα εργαλεία της τεχνολογίας είναι και το Διαδίκτυο.
Το Διαδίκτυο και η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. Οι χρήστες του Διαδικτύου και των ηλεκτρονικών συσκευών είναι πολυάριθμοι χωρίς ηλικιακό περιορισμό.
Αξιοσημείωτες και πολυάριθμες είναι οι υπηρεσίες του Διαδικτύου, καθώς έχουν δημιουργηθεί για να βοηθήσουν τον άνθρωπο στην προσπάθειά του για ένα καλύτερο αύριο. Μία από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες είναι η ηλεκτρονική υγεία με τη διάθεση χρήσιμων δυνατοτήτων προς όλους. Βέβαια, Φορείς και Οργανισμοί του τομέα Υγείας εξυπηρετούν και ευαίσθητους πληθυσμούς που χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης, όπως είναι τα εξαρτημένα άτομα από ψυχοδραστικές και μη ουσίες.
Τα εξαρτημένα άτομα έχουν έντονα το χαρακτηριστικό του κοινωνικού αποκλεισμού. Αντίστοιχα, αρκετά από αυτά τα άτομα επιλέγουν τη χρήση του Διαδικτύου για την επανένταξή τους στην κοινωνία.
Γι’ αυτόν το λόγο, στην παρούσα εργασία εξετάζεται κατά πόσο τα άτομα του συγκεκριμένου πληθυσμού έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και στις υπηρεσίες του, και αν θα ήταν ευκολομεταχείριστο να δημιουργηθούν διαδικτυακές εφαρμογές ή εργαλεία που θα μπορέσουν να συμβάλλουν στην απεξάρτησή τους από ψυχοδραστικές και μη ουσίες.
Για τη διερεύνηση των παραπάνω ερωτημάτων χρησιμοποιήθηκε ένα ερωτηματολόγιο που διαμοιράστηκε σε 204 χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών, ηλικίας από 18 ετών και άνω, οι οποίοι βρισκόταν στους χώρους υποδοχής και έναρξης θεραπείας του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων).
Στα αποτελέσματα της έρευνας, μεταξύ άλλων, φαίνεται ως κύρια ουσία χρήσης η ηρωίνη (42,2%), ενώ η πιο δημοφιλής σε χρήση κινητή συσκευή είναι το έξυπνο κινητό τηλέφωνο (79,4%). Τα κοινωνικά δίκτυα (82,2%) αποτελούν την προτίμηση των χρηστών μεταξύ των υπηρεσιών που προσφέρονται από το Διαδίκτυο.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας παρατηρήθηκε ότι η ηλικία και το διάσημα χρήσης ουσιών σχετίζονται με το αν γνωρίζουν οι χρήστες τι είναι το σκοτεινό Διαδίκτυο και με το αν έχουν ακολουθήσει κάποια στιγμή στη ζωή τους μαθήματα πληροφορικής. Επίσης, η επαγγελματική τους κατάσταση και το εκπαιδευτικό τους επίπεδο συνδέονται με την άποψη εκείνων που πιστεύουν ότι το Διαδίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην απεξάρτηση των ναρκωτικών, και με τη συχνότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Τέλος, το διάστημα χρήσης ουσιών συσχετίζεται με την άποψή τους σχετικά με τη βοήθεια ανάπτυξης των δεξιοτήτων τους στο Διαδίκτυο ή κάποια ηλεκτρονική συσκευή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Εξάρτηση από ψυχοδραστικές ουσίες, Εξαρτημένα άτομα, Κατάχρηση ουσιών, Θεραπεία απεξάρτησης, Διαδίκτυο
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
61
Αριθμός σελίδων:
259
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο των εξαρτημένων από ψυχοδραστικές ουσίες ατόμων.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.