Η επίδραση της Μαστίχας Χίου (Pistacia lentiscus var chia) σε πειραματικό μοντέλο αθηρωμάτωσης

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2914998 214 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-05-26
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Τζανή Ασπασία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Δέσποινα Ν. Περρέα, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Δημήτριος Χ. Ηλιόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κίμων Σ. Σταματελόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αθανάσιος Παπαβασιλείου, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Κόντζογλου, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Στυλιανός Κύκαλος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση της Μαστίχας Χίου (Pistacia lentiscus var chia) σε πειραματικό μοντέλο αθηρωμάτωσης
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση της Μαστίχας Χίου (Pistacia lentiscus var chia) σε πειραματικό μοντέλο αθηρωμάτωσης
Περίληψη:
Σκοπός
Η Μαστίχα Χίου αποτελεί ένα πολύτιμο Ελληνικό φυσικό προϊόν ευρέως γνωστό για τις αντιοξειδωτικές αλλά και τις καρδιοπροστατευτικές του ιδιότητες. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση του πιθανού μοριακού μηχανισμού δράσης της σε ένα πειραματικό μοντέλο αθηροσκλήρωσης.
Υλικό και μέθοδος
Χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 30 ενήλικοι αρσενικοί WT μύες και 30 διαγονιδιακοί ομόζυγοι PPARα μύες που κατανεμήθηκαν σε 3 ομάδες, αντίστοιχα: Ομάδα Ελέγχου (n=10) που έλαβε standard chow δίαιτα , Ομάδα Αθηροσκλήρωσης(n = 10) που έλαβε διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά οξέα (45%) για 12 εβδομάδες και Ομάδα Μαστίχας Χίου (n=10 )που έλαβε διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά οξέα και Μαστίχα Χίου μέσω υδατικού διαλύματος σε δοσολογία 40 mg/kg/μέρα. Πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις του σωματικού βάρους, των λιπιδίων,των αιμοδυναμικών παραμέτρως καθώς και προφλεγμονωδών κυτοκινών στον ορό του αίματος με την χρήση πρωτεομικής μεθόδου κατά την έναρξη του πειράματος και έπειτα από 4,8 και 12 εβδομάδες.Έπειτα από ευθανασία των μυών, πραγματοποιήθηκε ιστολογική μελέτη του ήπατος.
Αποτελέσματα
Στο τέλος της μελέτης, η ομάδα των wild type μυών που έλαβε Μαστίχα Χίου παρουσίασεμειωμένα επίπεδα σωματικού βάρους (30 vs 34 g, p<0.01), γλυκόζης (177 vs 233.1 mg/dl ,p<0.001), ολικής χοληστερόλης(129.2 vs 148.1 mg/dl ,p<0.001) και LDL χοληστερόλης(58 vs 82.6, p<0.001) σε σύγκριση με την ομάδα της Αθηροσκλήρωσης. Η χορήγηση Μαστίχας Χίου οδήγησε σε μείωση (p<0.05) των επιπέδων των κυτοκινών CRP, IL1a, CXCL10, MCP2, WVF, CXCL2 στον ορό σε σχέση με την ομάδα Αθηροσκλήρωσης, καθώς και σε διατήρηση των επιπέδων ινσουλίνης και λεπτίνης καθ’ όλη την διάρκεια της μελέτης. Τέλος η ομάδα της Μαστίχας παρουσίασε βελτιωμένο σκορ ηπατικής στεάτωσης και φλεγμονής σε σχέση με την ομάδα Αθηροσκλήρωσης(NAS score 0.525 vs 0.975 , p<0.05). Ωστόσο καμία από τις παραπάνω διαφορές δεν παρατηρήθηκε στην ομάδα των διαγονιδιακών μυών που έλαβαν Μαστίχα σε σύγκριση με την ομάδα Αθηροσκλήρωσης των διαγονιδιακών μυών.Τόσο στην ομάδα των WT μυών, όσο και στην ομάδα των διαγονιδιακών μυών παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση των αιμοδυναμικών παραμέτρων, που διατηρήθηκε κατά την διάρκεια της μελέτης.
Συμπεράσματα
Τα αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης ανεδειξαν την ισχυρή υπολιπιδαιμική, αντιφλεγμονώδη και ηπατοπροστατευτική δράση της Μαστίχας Χίου που πιθανώς μεσολαβείται μέσω της ενεργοποίησης των πυρηνικών υποδοχέων PPAR-alpha, αλλά και επιβεβαίωσαν πως η αντιυπερτασική της δράση πιθανώς είναι συνέργεια διαφορετικών μηχανισμών. Περισσότερες μελέτες για την αποσαφήνιση του ακριβούς μηχανισμού δράσης της καθίστανται αναγκαίες πριν την ασφαλή χορήγησής της σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μαστίχα Χίου, Αθηρωμάτωση, Μεταβολικό σύνδρομο, Λιπίδια, Φλεγμονή, Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, PPAR-α υποδοχείς, Μύες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
178
Αριθμός σελίδων:
192
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Tzani Aspasia PhD.pdf
143 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.