Διερεύνηση των αιτιών βίαιου θανάτου στην Τρίτη ηλικία

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2916158 161 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-06-11
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Νικητοπούλου Θεοδώρα
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Σπηλιοπούλου Χάιδω, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Στεφανίδου - Λουτσίδου Μαρία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Αθανασέλης Σωτήριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παπαδόδημα Σταυρούλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γούτας Νικόλαος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βλαχοδημητρόπουλος Δημήτριος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παπουτσής Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση των αιτιών βίαιου θανάτου στην Τρίτη ηλικία
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση των αιτιών βίαιου θανάτου στην Τρίτη ηλικία
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) εκτιμά ότι περίπου 6 εκατ. άνθρωποι χάνουν ετησίως την ζωή τους λόγω τραυματισμών διαφορετικών ειδών, με το 1/3 των περιστατικών να οφείλονται στην χρήση βίας. Η κατηγορία των βίαιων θανάτων περιλαμβάνει τα ατυχήματα, τις αυτοκτονίες και τις ανθρωποκτονίες, με τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας να βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση των βίαιων θανάτων (ατυχήματα, αυτοκτονίες και ανθρωποκτονίες) στην 3η ηλικία.
Μέθοδος: Καταγράφηκαν τα ευρήματα της νεκροψίας-νεκροτομής, τα αποτελέσματα τοξικολογικών εξετάσεων, τα δημογραφικά χαρακτηριστικά (φύλο, ηλικία και οικογενειακή κατάσταση) και το ιατρικό ιστορικό των θυμάτων, από τα αρχεία του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που αφορούσαν την περίοδο 2011-2015.
Αποτελέσματα: Μελετήθηκαν 546 περιστατικά βίαιων θανάτων ατόμων άνω των 65 ετών. Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι τα περισσότερα από τα θύματα ήταν άνδρες (63,74%) και η συντριπτική πλειοψηφία των βίαιων θανάτων (425 περιπτώσεις) ήταν ατυχήματα, 92 περιπτώσεις αυτοκτονίες και οι υπόλοιπες 29 περιπτώσεις ανθρωποκτονίες. Ο πνιγμός ήταν η κύρια αιτία των ατυχημάτων, ακολουθούμενος από τα οδικά τροχαία ατυχήματα. Ο απαγχονισμός κυριαρχεί ως μέθοδος αυτοκτονίας και ο ασφυκτικός θάνατος ως συνηθέστερη μέθοδος ανθρωποκτονίας.
Συμπεράσματα: Είναι απαραίτητο να επιτευχθούν πολιτικές οι οποίες θα επιτρέψουν στους ηλικιωμένους να ζουν σε ένα περιβάλλον που να ενισχύει το δυναμικό τους, να προάγει την ανεξαρτησία τους και να παρέχει την κατάλληλη υποστήριξη και φροντίδα καθώς μεγαλώνουν. Η δημιουργία αυτών των στρατηγικών θα βοηθήσουν στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας των ατόμων της τρίτης ηλικίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Νεκροψία, Νεκροτομή, Βίαιος, Θάνατος, Ηλικιωμένοι
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
5
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
170
Αριθμός σελίδων:
127
Nikitopoulou Theodora PhD.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο