Μελέτη της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας και των ΜΔΣ Συνδρόμων με κυτταρομετρία ροής και μοριακές τεχνικές

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2916399 153 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-06-10
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Τζιότζιου Ειρήνη
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Κωνσταντόπουλος Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ρούσσου Παρασκευή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Καψιμάλη-Βαϊοπούλου Βιολέττα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κοντοπίδου Φλώρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κυρτσώνη Μαρία-Χριστίνα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βασιλακόπουλος Θεόδωρος του Παναγιώτη, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τσιριγώτης Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής,Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας και των ΜΔΣ Συνδρόμων με κυτταρομετρία ροής και μοριακές τεχνικές
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας και των ΜΔΣ Συνδρόμων με κυτταρομετρία ροής και μοριακές τεχνικές
Περίληψη:
Η διάγνωση της ΟΜΛ και των ΜΔΣ βασίζεται στον συνδυασμό των μορφολογικών, ανοσοφαινοτυπικών, κυτταρογενετικών και μοριακών ευρημάτων. Σε αρκετές μελέτες, ο ανοσοφαινότυπος έχει συσχετιστεί τόσο με τη μοριακή εκτροπή όσο και με την πρόγνωση, ωστόσο τα αποτελέσματα παραμένουν αμφιλεγόμενα. Επιπλέον, έχουν αναφερθεί ορισμένες προσπάθειες για τον προσδιορισμό ορισμένων μοριακών διαταραχών, μέσω ανοσοφαινοτυπικών δεικτών, αλλά με αμφιλεγόμενη επιτυχία. Ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν η συσχέτιση των ανοσοφαινοτυπικών χαρακτηριστικών και μοριακών μεταλλάξεων στους ασθενείς με ΟΜΛ και ΜΔΣ καθώς και η και σύγκριση σχετικών προγνωστικών παραγόντων. Επιπλέον, διεξήχθη μια προσπάθεια να αναπτυχτεί μια κυτταρομετρική μέθοδος διερεύνησης της έκφρασης των πρωτεϊνών των μεταλλαγμένων γονιδίων ΝΡΜ1 και FLT3 τόσο στην επιφάνεια όσο και στο κυτταρόπλασμα των αώρων κυττάρων της μυελικής σειράς.
Στη μελέτη αυτή, συμπεριλήφθηκαν 94 ασθενείς με νεοδιαγνωσθέντα μυελοειδή νεοπλάσματα (ΟΜΛ-ΜΔΣ). Επισημαίνεται ότι οι ασθενείς με οξεία προμυελοκυτταρική λευχαιμία αποκλείστηκαν από την μελέτη. Οι μεταλλάξεις FLT3 και ΝΡΜ1 ανιχνεύθηκαν με αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR) και τριχοειδική ηλεκτροφόρηση. Η ανοσοφαινοτυπική ανάλυση διεξήχθη με πολυπαραμετρική κυτταρομετρία ροής με καθορισμένο πάνελ μονοκλωνικών αντισωμάτων, σε δείγματα περιφερικού αίματος ή μυελού των οστών. Το αντίσωμα νουκλεοφωσμίνης (NPM1) και FLT3 (CD135) χρησιμοποιήθηκαν για τις ανοσοφαινοτυπική ανιχνεύση των μεταλλάξεων.
Από τη μελέτη αυτή, βρέθηκε ότι ασθενείς με χαμηλή έκφραση ή χωρίς έκφραση αώρων κυτταρικών δεικτών, όπως τα CD34, CD117, HLADR, και υψηλή έκφραση πιο ώριμων δεικτών, όπως το CD11b, βρέθηκαν θετικοί για την μετάλλαξη NPM1.
Σε ασθενείς με χαμηλή η καθόλου έκφραση των CD34, CD117, HLADR βρέθηκαν, επιπλέον, μεταλλάξεις του FLT3. Η υψηλή έκφραση του CD11b έχει συσχετιστεί με κακή πρόγνωση σε ομάδα ασθενών χωρίς κυτταρογενετικές και μοριακές διαταραχές και ο συνδυασμός των τριών μεταλλάξεων συσχετίζεται, επίσης, με κακή πρόγνωση. Η παρουσία της έκτοπης έκφρασης του CD7 βρέθηκε σε ασθενείς με FLT3 αλλά όχι NPM1 μετάλλαξη. Οι ασθενείς με μυελοδυσπλασικό σύνδρομο είχαν σημαντικά υψηλότερο CD34 MFI, σημαντικά υψηλότερο ποσοστό των διπλά θετικών CD34/117 καθώς και σημαντικά υψηλότερη τιμή στα CD13, σε σύγκριση με τους ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία.
Συμπερασματικά, η κυτταρομετρική ανίχνευση κοινών φαινοτυπικών δεικτών στην ΟΜΛ και στα ΜΔΣ προσφέρει ενδείξεις σχετικά με την παρουσία NPM1 και FLT3 μεταλλάξεων, που συνδέονται με την πρόγνωση .Επίσης η θετικότητα κάποιων έκτοπων λεμφικών δεικτών φαίνεται να συσχετίζεται με την παρουσία ή την απουσία αυτών των μεταλλάξεων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
ΟΜΛ, ΜΔΣ, NPM1, FLT3 μεταλλάξεις, CD135, Ανοσοφαινότυπος
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
7
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
177
Αριθμός σελίδων:
184