Κοινωνική Καινοτομία στην Τοπική Διακυβέρνηση: η ελληνική περίπτωση Τραπεζών Χρόνου

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2917236 212 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-06-23
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Χόνδρου Σεβαστή
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
1. Νικόλαος-Κομνηνός Χλέπας, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ (επιβλέπων καθηγητής)
2. Αντώνης Μακρυδημήτρης, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ, (μέλος της Τριμελούς Επιτροπής)
3. Γεωργία Γιαννακούρου, Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ (μέλος της Τριμελούς Επιτροπής)
4. Θεόδωρος Τσέκος, Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
5. Ιωάννης Ψυχάρης, Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Σχολή Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο
6. Νικόλαος Θεοχαράκης, Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ
7. Μαρία-Ηλιάννα Πραβίτα, Λέκτορας, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κοινωνική Καινοτομία στην Τοπική Διακυβέρνηση: η ελληνική περίπτωση Τραπεζών Χρόνου
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κοινωνική Καινοτομία στην Τοπική Διακυβέρνηση: η ελληνική περίπτωση Τραπεζών Χρόνου
Περίληψη:
Η πολύπλοκη φύση και η πρωτόγνωρη ένταση των σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων δημιουργούν ένα απαιτητικό πλαίσιο εργασίας για τους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η κοινωνική καινοτομία είναι μια ιδιαίτερη μορφή καινοτομίας που προβάλλεται για την ικανότητά της να δώσει άμεσες και ουσιαστικές λύσεις σε ανεπίλυτα προβλήματα, ενώ κατακτά ολοένα και περισσότερο χώρο, τόσο στην σφαίρα της κοινωνίας, όσο και στις σφαίρες των επιστημών και της πολιτικής. Η αξιοποίησή της από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης συνιστά μέχρι σήμερα ένα «υπό διαμόρφωση αντικείμενο έρευνας».
Η διατριβή, έχοντας ως σκοπό να διαφωτίσει περισσότερο αυτό το αχαρτογράφητο πεδίο, την κοινωνική καινοτομία στην τοπική διακυβέρνηση, τις συνθήκες βιωσιμότητας και τη μετασχηματιστική της διάσταση, μελετά εμπειρικά την ελληνική περίπτωση ανάπτυξης και λειτουργίας Τραπεζών Χρόνου, την περίοδο 2013-2016. Το ελληνικό πεδίο τραπεζικής χρόνου, την περίοδο αυτή αποτελούνταν από δύο θύλακες, τον Χρηματοδοτούμενο, στο πλαίσιο του οποίου λειτούργησαν Τράπεζες Χρόνου μέσα από συμπράξεις Δήμων και Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων, και τον Κινηματικό θύλακα, ο οποίος περιελάμβανε εγχειρήματα άτυπων ομάδων πολιτών.
Καταρχάς ελέγχεται εμπειρικά αν η ελληνική περίπτωση τραπεζικής χρόνου μπορεί να θεωρηθεί ως μια μορφή κοινωνικής καινοτομίας, στη βάση ενός ορισμού με τρεις διαστάσεις, το περιεχόμενο, τη διαδικασία και την ενδυνάμωση. Στη συνέχεια η διατριβή διερευνά τα πρότυπα διακυβέρνησης που αναπτύχθηκαν τόσο στο εσωτερικό των εγχειρημάτων Τραπεζών Χρόνου, όσο και ανάμεσα στους εταίρους των τοπικών συμπράξεων, και εντοπίζει τους παράγοντες που συνέβαλαν στην υψηλή τους ποικιλότητα. Τέλος, εξετάζονται οι συνθήκες βιωσιμότητας των ελληνικών Τραπεζών Χρόνου μέσα από το πρίσμα της θεωρίας για τη μετασχηματίζουσα κοινωνική καινοτομία και ο ιδιαίτερος ρόλος των Δήμων.
Για την επίτευξη του ερευνητικού σκοπού της διατριβής επιλέχθηκε η διερευνητική προσέγγιση αξιοποιώντας κυρίως μεθόδους από το Ποιοτικό Παράδειγμα, όπως έρευνα πεδίου και σε βάθος μελέτη πολλαπλών περιπτώσεων, οι οποίες συνδυάστηκαν με τεχνικές ερωτηματολογίου για την αποτύπωση των δημογραφικών χαρακτηριστικών του πεδίου και των τάσεων των αντιλήψεων των βασικότερων συντελεστών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
κοινωνική καινοτομία, τοπική διακυβέρνηση, Τράπεζες Χρόνου, μετασχηματίζουσα κοινωνική καινοτομία, βιωσιμότητα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
13
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
524
Αριθμός σελίδων:
418
ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ_ΣΕΒΑΣΤΗ ΧΟΝΔΡΟΥ_ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ_2020_ΙΟΥΝΙΟΣ.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο

 


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ_ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ_ΣΕΒΑΣΤΗ ΧΟΝΔΡΟΥ.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.