Ο ρόλος της Τομογραφίας Εκπομπής Ποζιτρονίων με 18-φθοριο-δεσοξυ-γλυκόζη (18F-FDG PET/CT) στη διαχείριση ασθενών με σαρκοείδωση και θωρακική νόσο

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2917592 162 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-06-29
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Πιάνου Νικολέττα
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Κελέκης Νικόλαος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παπίρης Σπυρίδων, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χατζηϊωάννου Σοφία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Αλεξοπούλου Ευθυμία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαλαγάρη Αικατερίνη, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Λουκίδης Στυλιανός, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μάναλη Ευφροσύνη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος της Τομογραφίας Εκπομπής Ποζιτρονίων με 18-φθοριο-δεσοξυ-γλυκόζη (18F-FDG PET/CT) στη διαχείριση ασθενών με σαρκοείδωση και θωρακική νόσο
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος της Τομογραφίας Εκπομπής Ποζιτρονίων με 18-φθοριο-δεσοξυ-γλυκόζη (18F-FDG PET/CT) στη διαχείριση ασθενών με σαρκοείδωση και θωρακική νόσο
Περίληψη:
Στην παρούσα διδακτορική διατριβή μελετάται η χρησιμότητα ή μη της Τομογραφίας Εκπομπής Ποζιτρονίων/Αξονικής Τομογραφίας (PET/CT) με το ραφιοφάρμακο 18-φθόριο-δεσοξυ-γλυκόζη (18F-FDG) στη νόσο της σαρκοείδωσης και συγκεκριμένα στην πνευμονική νόσο. Στη σαρκοείδωση, η προοδευτική εξέλιξη της πνευμονικής νόσου είναι γνωστό ότι επηρεάζει την πρόγνωση. Οι κλασικοί τρόποι προσδιορισμού της ενεργότητας της πνευμονικής νόσου ελάχιστα μπορούν να προβλέψουν την σοβαρότητα και την πρόοδο της νόσου. Η απεικόνιση με 18F-FDG-PET/CT μπορεί να αξιολογήσει την ενεργότητα της πνευμονικής νόσου μέσω της εκτίμησης του μεταβολισμού των κυττάρων φλεγμονής.
Ο σκοπός της μελέτης είναι να διερευνήσουμε την πνευμονική νόσο μέσω της απεικόνισης με 18F-FDG-PET/CT και να προσδιορίσουμε τον πιθανό ρόλο του δείκτη ολικής γλυκόλυσης (TLG), ως έναν ποσοτικό δείκτη προσδιορισμού του συνολικού εύρους φλεγμονής της πνευμονικής σαρκοείδωσης.
Από ένα σύνολο 195 Ελλήνων ασθενών με διαγνωσμένη σαρκοείδωση, επιλέχθηκαν 87 ασθενείς για περαιτέρω μελέτη, οι οποίοι παρουσίαζαν αυξημένη πρόσληψη της 18F-FDG στο πνευμονικό παρέγχυμα. Απεικονίζοντας την ενεργότητα της πνευμονικής νόσου μέσω 18F-FDG-PET/CT αναγνωρίσαμε νέα πρότυπα απεικόνισης και αποκαλύψαμε τη μεταβολική δραστηριότητα στα διάφορα στάδια της νόσου (Scadding stages).
Οι καπνιστές (πρώην ή νυν) παρουσίασαν σημαντικά υψηλότερες τιμές του δείκτη TLG και χαμηλότερες τιμές της διαχυτικής ικανότητας των πνευμόνων, όπως αυτή μετράται μέσω του δείκτη DLCO (Diffusing capacity of lung for carbon monoxide), συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Ωστόσο, ο δείκτης TLG δεν παρουσίασε κάποια συσχέτιση με τους λειτουργικούς δείκτες και δεν παρουσίασε σημαντική διαφορά μεταξύ των ασθενών με συμπτωματολογία ή χωρίς. Μεταξύ των ασθενών που δεν έλαβαν ποτέ ειδική θεραπευτική αγωγή, ο δείκτης TLG δεν διέφερε σημαντικά ανάμεσα σε εκείνους για τους οποίους απαιτούνταν ειδική θεραπεία συγκριτικά με εκείνους που δεν έλαβαν καμία θεραπευτική αγωγή.
Συμπερασματικά, η 18F-FDG-PET/CT βελτίωσε σημαντικά την απεικόνιση και την ανάδειξη της ενεργότητας της πνευμονικής νόσου στην σαρκοείδωση, ενώ μέσω του δείκτη TLG αποκάλυψε την επιβλαβή επίδραση του καπνίσματος. Το γεγονός ότι ο δείκτης TLG δεν μπόρεσε να διακρίνει τους ασθενείς με κλινική συμπτωματολογία και λειτουργική διαταραχή, αλλά ούτε και μπόρεσε να αναδείξει εκείνους τους ασθενείς που απαιτούνταν να ξεκινήσουν ειδική θεραπευτική αγωγή, μας επιβεβαιώνει ότι αναφορικά με την πνευμονική σαρκοείδωση, ακόμα μας διαφεύγει η συσχέτιση ανάμεσα στην ενεργότητα και σοβαρότητα της νόσου από τη μία και στην απόφαση για ειδική θεραπευτική αγωγή από την άλλη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
18F-FDG-PET/CT, Total lesion glycolysis value, Ενεργότητα πνευμονικής σαρκοείδωσης, Κάπνισμα, SUV
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
184
Αριθμός σελίδων:
142
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΠΕΡΓΑΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΠΙΑΝΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.