Πρόληψη λοιμώξεων από κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες με την εφαρμογή δέσμης μέτρων

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2917686 164 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-06-30
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Καραπάνου Αμαλία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Γεώργιος Λ. Δαΐκος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ελένη Ι. Γκόγκα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Σύψας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χρυσούλα Λεμονίδου, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Μιχαήλ Σαμάρκος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Δημήτριος Μαντάς, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μίνα Ψυχογυιού, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Πρόληψη λοιμώξεων από κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες με την εφαρμογή δέσμης μέτρων
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πρόληψη λοιμώξεων από κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες με την εφαρμογή δέσμης μέτρων
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι κεντρικοί φλεβικοί καθετήρες(ΚΦΚ) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της νοσηλείας ενός μεγάλου αριθμού ασθενών επιτρέποντας τη χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών, αίματος, φαρμάκων και παρεντερικών διαλυμάτων, αλλά και την αιμοκάθαρση. Συγχρόνως όμως η χρήση τους αποτελεί αιτία αιματογενών λοιμώξεων από μικροοργανισμούς (βακτήρια ή μύκητες) που αποικίζουν είτε το δέρμα στο σημείο εισόδου ή τον καθετήρα ή άλλο σημείο κατά μήκος του (συνδετικά καθετήρων, 3ways, συσκευές χορήγησης κλπ) ή τα υγρά που χορηγούνται (φάρμακα, προϊόντα ή παράγωγα αίματος κ.α) από τον ΚΦΚ. Η επίπτωση των CLABSI αποτελεί δείκτη αξιολόγησης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Πλήθος ερευνών δείχνουν ότι η διεπιστημονική προσέγγιση και η εφαρμογή τεκμηριωμένων ιατρικών και νοσηλευτικών παρεμβάσεων μπορεί να οδηγήσει σε πρόληψη των λοιμώξεων αυτών και σε σημαντική μείωση της επίπτωσής τους, σε όλους τους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.
Σκοπός της μελέτης: Κύριος σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η καταγραφή της επίπτωσης των λοιμώξεων από κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες (CLΑBSI) και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας συγκεκριμένης δέσμης μέτρων, στη μείωση των λοιμώξεων αυτών.
Μέθοδοι: Πρόκειται για προοπτική μελέτη, με σχεδιασμό πριν και μετά την παρέμβαση (Before- Αfter study). Η μελέτη διεξήχθη σε όλα τα νοσηλευτικά τμήματα του ΓΝΑ «Λαϊκό» (ΜΕΘ και κλινικά τμήματα). Για τεχνικούς λόγους, από την μελέτη εξαιρέθηκε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου. Σε όλη τη διάρκεια της μελέτης, συγκεντρώθηκαν τριών ειδών δεδομένα:
α) Δεδομένα που αφορούν την ακριβή περιγραφή του πληθυσμού αναφοράς (Ασθενείς-ημέρες, Καθετήρες-ημέρες), β) Δεδομένα που αφορούν τη συχνότητα CLABSI (Εγκατάσταση συστήματος ενεργού επιδημιολογικής επιτήρησης των CLABSI) και γ) Δεδομένα που αφορούν τη συμμόρφωση με τα προτεινόμενα μέτρα (Αξιολόγηση των πρακτικών τοποθέτησης και φροντίδας των ΚΦΚ, μέσω λίστας ελέγχου).
Αποτελέσματα: Μελετήσαμε 913 εισαγωγές ΚΦΚ (454 ΠΡΙΝ τη παρέμβαση και 459 ΜΕΤΑ) για 11.871 ημέρες καθετήρα. Η συχνότητα εμφάνισης CLABSI ήταν 8,3 ανά 1.000 ημέρες καθετήρα ΠΡΙΝ και 7,6 ανά 1.000 ημέρες καθετήρα ΜΕΤΑ την παρέμβαση (IRR 0,92, διάστημα εμπιστοσύνης 95%, 0,60-1,40). Η συμμόρφωση με τη δέσμη εισαγωγής ΚΦΚ αυξήθηκε από 8,4% σε 74,3% (P <.0001). Η συμμόρφωση με τη δέσμη χειρισμού του ΚΦΚ αυξήθηκε επίσης από 11,4% σε 57,7% (P <.0001).
Συμπεράσματα: Παρά τη βελτίωση της συμμόρφωσης μετά την παρέμβαση, η εφαρμογή μιας τροποποιημένης δέσμης CVC απέτυχε να μειώσει την επίπτωση των CLABSI. Υψηλότερα ποσοστά συμμόρφωσης με τη δέσμη μέτρων ΚΦΚ, μπορεί να είναι απαραίτητα για μια σημαντική μείωση της επίπτωσης CLABSI, μαζί με την κατάλληλη οργανωτική κουλτούρα και τα επίπεδα στελέχωσης της νοσηλευτικής μονάδας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Δεσμη μέτρων, ΚΦΚ
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
4
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
256
Αριθμός σελίδων:
167
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Karapanou Amalia PhD.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.