Συγκριτική μελέτη μεταξύ υποστηρικτικών επιφανειών για την πρόληψη των ελκών από πίεση στις ΜΕΘ

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2917826 218 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-01
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Μαρβάκη Αικατερίνη
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Κοτανίδου Αναστασία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Δημοπούλου Ιωάννα-Μαρία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ορφανός Στυλιανός, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κουτσούκου Αντωνία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ροβίνα Νικολέττα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κατσαούνου Παρασκευή, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βασιλειάδης Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συγκριτική μελέτη μεταξύ υποστηρικτικών επιφανειών για την πρόληψη των ελκών από πίεση στις ΜΕΘ
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συγκριτική μελέτη μεταξύ υποστηρικτικών επιφανειών για την πρόληψη των ελκών από πίεση στις ΜΕΘ
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η ανάπτυξη ελκών από πίεση αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα στον χώρο της υγείας και κυρίως στους ασθενείς που νοσηλεύονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση της επίδρασης των υποστηρικτικών επιφανειών στην πρόληψη ανάπτυξης ελκών από πίεσης σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.
Υλικό και Μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 70 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε δύο ΜΕΘ Γενικού Νοσοκομείου των Αθηνών, ηλικίας 18 έως 65 ετών. Το σύστημα στρώματος Virtuoso χρησιμοποιήθηκε σε 35 ασθενείς και το πρότυπο στρώμα αφρού στους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Οι ασθενείς αξιολογήθηκαν αρχικά κατά την εισαγωγή στη ΜΕΘ και στη συνέχεια κάθε 72 ώρες για να καταγραφεί η εμφάνιση ή μη των ελκών από πίεση, της θέσης και του σταδίου κατάκλισης, με μέγιστη παρακολούθηση που δεν υπερβαίνει τις 21 ημέρες. Αποτελέσματα: Από τους 70 ασθενείς οι 40 (57,1%) ήταν άνδρες. Η μέση ηλικία του δείγματος ήταν τα 46,1 έτη με τυπική απόκλιση ±14,5 έτη. Η πιο κοινή περιοχή εμφάνισης των ελκών πίεσης ήταν οι γλουτοί (34,3%) που ακολουθούνται από τους ώμους (22,3%) χωρίς στατιστικά σημαντική διαφορά να ανιχνεύεται μεταξύ των δύο ομάδων. Επιπλέον, το ποσοστό των ασθενών με έλκος πίεσης σταδίου 2 ή μεγαλύτερο ήταν 23,8% την 3η ημέρα μετά την εισαγωγή και το 61,1% την 6η ημέρα, χωρίς διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων. Το μοντέλο αναλογικού κινδύνου Cox έδειξε ότι το στρώμα Virtuoso συνδέθηκε με σχεδόν 56% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ελκών πίεσης σε σύγκριση με το κανονικό στρώμα αφρού (HR (95% CI): 0,44 (0,20-0,93)). Το ποσοστό των ασθενών που εμφάνισαν επούλωση των ελκών πίεσης χρησιμοποιώντας το στρώμα Virtuoso ήταν σημαντικά χαμηλότερο σε σύγκριση με τους ασθενείς που χρησιμοποιούσαν το κανονικό στρώμα αφρού σε όλα τα χρονικά σημεία με τα αποτελέσματα να φτάνουν στατιστικά σημαντικά μόνο την 12η ημέρα μετά την εισαγωγή (7.7% έναντι 66.7%, p <0.05)
Συμπεράσματα: Περαιτέρω μελέτες είναι απαραίτητες προκειμένου να καθοριστεί ο ρόλος των υποστηρικτικών επιφανειών στην εμφάνιση των κατακλίσεων αλλά ταυτόχρονα, χρειάζεται να δημιουργηθούν και ομάδες συντονισμένες που θα αξιολογούν, θα καταγράφουν και θα εφαρμόζουν όλα τα υποστηρικτικά μέτρα πρόληψης των ελκών από πίεση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Έλκη από πίεση, Υποστηρικτικές επιφάνειες, Επούλωση, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Πρόληψη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
81
Αριθμός σελίδων:
79
Marvaki Aikaterini PhD.pdf.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο