Διερεύνηση εγκλημάτων εμπρησμού συνεπεία δασικής πυρκαγιάς

Διπλωματική Εργασία uoadl:2918138 206 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-03
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Σαριδάκης Νικόλαος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Ε. Λέκκας,
Καθηγ. ΕΚΠΑ
Β. Μαρτζάκλης
M.Sc. Αξιωματικός Πυροσβεστικού Σώματος,
Πτυχιούχος Δημόσιας Διοίκησης Παντείου
Πανεπιστημίου, Expert E.U. Civil Protection
Mechanism
Δρ. Σ. Λόζιος,
Αναπλ. Καθηγ. ΕΚΠΑ

Δρ. Ν. Βούλγαρης,
Καθηγ. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση εγκλημάτων εμπρησμού συνεπεία δασικής πυρκαγιάς
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση εγκλημάτων εμπρησμού συνεπεία δασικής πυρκαγιάς
Περίληψη:
Η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία), είναι μία χώρα που μαστίζεται από το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών κάθε καλοκαίρι. Η δασική πυρκαγιά είναι ένα φαινόμενο με μεγάλη δυναμική, πολλές φορές απρόβλεπτο που μπορεί να καταλήξει με τραγικές συνέπειες. Πρόσφατο θλιβερό παράδειγμα ο θάνατος εκατό (100) συνανθρώπων μας λόγω της πυρκαγιάς που εξαπλώθηκε από την Πεντέλη και έφτασε μέχρι την περιοχή «Μάτι» στην ανατολική Αττική το καλοκαίρι του 2018. Οι αιτίες εκδήλωσης μίας πυρκαγιάς είναι πολλές, άλλοτε φυσικές ή τυχαίες και άλλοτε εξαιτίας ανθρώπινων πράξεων, είτε εξ αμελείας είτε εκ προθέσεως. Η παρούσα εργασία σκοπό έχει να εξηγήσει στον αναγνώστη το φαινόμενο της δασικής πυρκαγιάς και τις διαδικασίες που είναι απαραίτητες να γίνουν από τους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος κατά τη φάση της διερεύνησης μιας δασικής πυρκαγιάς καθώς και των παραγόντων που την επηρεάζουν, προκειμένου να καταλήξουν στα αίτια αυτής.
Αρχικά, γίνεται μία Εισαγωγή σχετικά με το φαινόμενο της πυρκαγιάς. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στους παράγοντες που επηρεάζουν μια πυρκαγιά, τα είδη αυτής και στους τρόπους καταπολέμησής της. Στη συνέχεια γίνεται μια ανασκόπηση αναφορικά με την εποχή που το Πυροσβεστικό Σώμα ανέλαβε την ευθύνη και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την καταστολή αυτής.
Στο Κεφάλαιο 1, παρουσιάζεται η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού με τις αρμοδιότητες αυτής, το οργανόγραμμα και το νομικό πλαίσιο που την διέπει.
Στο Κεφάλαιο 2, γίνεται αναφορά στις αιτίες από τις οποίες προκαλούνται οι δασικές πυρκαγιές.
Το Κεφάλαιο 3, αναφέρεται στην διαδικασία που ακολουθούν οι Ανακριτικοί Υπάλληλοι (Α.Υ.) κατά την διερεύνηση μιας πυρκαγιάς. Αρχικά, παρατίθεται η νομοθεσία που διέπει τις ενέργειές τους. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται οι μέθοδοι αναζήτησης του σημείου έναρξης με τη βοήθεια των δεικτών καύσης και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η τεκμηρίωση και η καταγραφή, καθώς η διερεύνηση αποτελεί πράξη με έννομες συνέπειες. Επίσης, γίνεται αναφορά στα προσόντα που απαιτείται να έχει ένας Α.Υ. προκειμένου να φέρει εις πέρας την αποστολή του. Τέλος, γίνεται ανάλυση των μοτίβων των εμπρηστών, των τρόπων δράσης τους, της επιλογής των στόχων τους καθώς επίσης παρουσιάζονται και οι τύποι των μαρτύρων και οι συμπεριφορές τους.
Στο Κεφάλαιο 4,γίνεται προσπάθεια παρουσίασης του προφίλ ενός εμπρηστή, με κατηγοριοποίησή του σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια. Ακολουθούν τα κίνητρα που τον ωθούν προς της πράξη του εμπρησμού.
Στο Κεφάλαιο 5, εξάγεται ένα γενικότερο συμπέρασμα για το αντικείμενο της διερεύνησης του εγκλήματος του εμπρησμού ενώ ακόμη παρατίθενται προτάσεις ώστε το εν λόγω αντικείμενο να αποφέρει συνεχώς καλύτερα αποτελέσματα και να ελαχιστοποιηθούν τα λάθη.
Τέλος, στο Κεφάλαιο 6 παρουσιάζονται πίνακες με στατιστικά στοιχεία της περιόδου 2012 έως 2016, σχετικά με τις αγροτοδασικές πυρκαγιές στον Ελλαδικό χώρο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
εμπρησμός, εμπρηστής, δασική πυρκαγιά, διερεύνηση εμπρησμού, φυσικές καταστροφές, πρόθεση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
26
Αριθμός σελίδων:
76
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΤΕΛΙΚΟ).pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.