Διαχείριση κινδύνου δασικών πυρκαγιών με τη χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (G.I.S.)

Διπλωματική Εργασία uoadl:2920607 185 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων στους Διοικητικούς και Αναπτυξιακούς Τομείς
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-25
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Σκούμπας Νικόλαος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Β. Αντωνίου Ε.ΔΙ.Π. ΕΚΠΑ,
Δρ. Σ. Λόζιος Αναπ. Καθηγητής ΕΚΠΑ,
Δρ. Ε. Σκούρτσος Επίκ. Καθηγητής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαχείριση κινδύνου δασικών πυρκαγιών με τη χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (G.I.S.)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαχείριση κινδύνου δασικών πυρκαγιών με τη χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (G.I.S.)
Περίληψη:
Στη σύγχρονη εποχή, οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα των κοινωνιών, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, την κοινωνική ευημερία και την υγεία είναι ήδη μεγάλες.
Καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία, η τηλεπισκόπιση και η ταχεία ανάπτυξη συστημάτων λογισμικού δίνει λύση στο θέμα της έγκαιρης ανίχνευσης και διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών. Πανεπιστημιακοί και ειδικοί του κλάδου έχουν σχεδιάσει ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης δασικών πυρκαγιών, τα οποία χρησιμοποιούν τις δυνατότητες των Γεωγραφικών Συστήματων Πληροφοριών (στο εξής ΓΣΠ).
Η ορθολογική διαχείριση των δασικών πυρκαγιών συμβάλλει στην αποτελεσματική τους αντιμετώπιση. Δεδομένου ότι οι δασικές πυρκαγιές θεωρούνται ως ένα φαινόμενο με χωροχρονική διάσταση, τα ΓΣΠ φαίνεται να είναι το καταλληλότερο εργαλείο, καθώς ενσωματώνουν προηγμένα χωροχρονικά δεδομένα. Η πρόληψη είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική διαχείριση. Με τη χρήση των ΓΣΠ ικανοποιείται η προϋπόθεση αυτή, καθώς καθιστούν δυνατή την έγκαιρη ανίχνευση. Ακόμη, διευκολύνουν το συντονισμό κατά την καταστολή των πυρκαγιών, καθώς και τις μεταπυρικές ενέργειες.
Ο βασικός σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι να περιγράψει τόσο το τρόπο όσο και τον βαθμό στον οποίο τα ΓΣΠ μπορούν να συμβάλλουν στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών και η δομή θα έχει ως εξής.
Πρώτον, θα γίνει αναφορά στις δασικές πυρκαγιές, στις κατηγορίες τους, στα κύρια αίτιά τους, στους παράγοντες εξάπλωσής τους και στις επιπτώσεις που προκαλούν. Δεύτερον, θα καταγραφεί η έκταση του προβλήματος στην Ελλάδα.
Ακολούθως, θα παρατεθούν στοιχεία για την επιστήμη της τηλεπισκόπισης και τις αρχές λειτουργίας των ΓΣΠ. Εν συνεχεία, θα καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο τα τηλεπισκοπικά μέσα και τα ΓΣΠ συντελούν στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών σε όλα της τα στάδια (πρόληψη, καταστολή και μεταπυρικό στάδιο). Επιπλέον, θα παρουσιασθούν ενδεικτικά κάποια επιτυχημένα επιχειρησιακά συστημάτα διαχείρισης δασικών πυρκαγιών, διεθνή αλλά και ελληνικά.
Τέλος, λαμβάνοντας υπόψιν τα προαναφερθέντα στοιχεία, θα εξαχθούν συμπεράσματα. Προτάσεις για περαιτέρω έρευνα θα είναι επίσης διαθέσιμες στο τελευταίο κεφάλαιο της διατριβής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Δασικές Πυρκαγιές, Διαχείριση, Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, Τηλεπισκόπιση, επιχειρησιακά συστήματα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
75
Αριθμός σελίδων:
83
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Νίκος_Διπλωματική Εργασία(without_mendeley_fields)word-converted.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.