Ανίχνευση των αναγκών και απαιτήσεων των τουριστών σε θέματα ασφάλειας για περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2921619 237 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-11-02
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Βασβατέκης Σωτήριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Α. Αντωναράκου Καθηγήτρια Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ
Δρ. Ε. Λέκκας Καθηγητής Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ
Δρ. Σ. Λόζιος, Αναπλ. Καθηγητής Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ
Εξειδικευμένη Επιστημονική Καθοδήγηση:
Δρ.Α. Κούρου
Δρ. Γεωλόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαίδευσης -Ενημέρωσης του Ο.Α.Σ.Π.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανίχνευση των αναγκών και απαιτήσεων των τουριστών σε θέματα ασφάλειας για περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανίχνευση των αναγκών και απαιτήσεων των τουριστών σε θέματα ασφάλειας για περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.
Περίληψη:
Σκοπός της εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας ήταν να ανιχνεύσουμε τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των τουριστών κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα σε περίπτωση εκδήλωσης φυσικών καταστροφών (π.χ. σεισμού, δασικής πυρκαγιάς). Στην κατεύθυνση αυτή έγινε βιβλιογραφική αναζήτηση και πρωτογενής έρευνα.
Στην βιβλιογραφική αναζήτηση αναλύθηκαν, η Διεθνής στρατηγική για την μείωση του κινδύνου καταστροφών, το Ευρωπαϊκό και Ελληνικό πλαίσιο των πολιτικών διαχείρισης του κινδύνου των καταστροφών. Έγινε αναφορά μέσα από βιβλιογραφική αναζήτηση των εννοιών, φυσικές – τεχνολογικές καταστροφές, στο κίνδυνο, στις σεισμικές κατολισθητικές πλημμυρικές τεχνολογικές επικινδυνότητες, στην επικινδυνότητα των δασικών πυρκαγιών, στη έκθεση, στην τρωτότητα, στην ικανότητα εκτίμησης και αντιμετώπισης, στην προσαρμοστικότητα. Παρουσιάστηκε το τουριστικό προϊόν γενικά ως ανταγωνιστική δραστηριότητα στο διεθνές, ευρωπαϊκό και ελληνικό οικονομικό περιβάλλον, ο εισερχόμενος τουρισμός στην Ελλάδα από την ζώνη του ευρώ, το θεσμικό πλαίσιο για τον τουρισμό και τις τουριστικές επιχειρήσεις στην χώρα μας. Εξηγήθηκαν κανονισμοί όπως, ο κτιριοδομικός κανονισμός σχετικά με την ταξινόμηση και την κατάταξη των κτιρίων και των δομικών κατασκευών , οι ζώνες σεισμικής επικινδυνότητας της Ελλάδας , ο αντισεισμικός κανονισμός ως βασικό εργαλείο για την μελέτη κτιρίων και δομικών έργων και η συμβολή του στο να δέχονται αυτά με ασφάλεια ισχυρές καταπονήσεις από σεισμικά φαινόμενα Επίσης έγινε αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο, στις αρμοδιότητες, στις εκπαιδεύσεις και στις δράσεις του Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στα τριάντα πέντε χρόνια λειτουργίας του. Αναφέρθηκε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Πυροσβεστικού Σώματος και μέρος της νομοθεσίας Πυροπροστασίας που εξετάζει την κτιριοδομική απαίτηση της πυρασφάλειας των κτιρίων. Έγινε αναδρομή στην ευρωπαϊκές οδηγίες στον τομέα της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων. Συσχετίστηκε με την αντίστοιχη ελληνική νομοθεσία και πως εναρμονίστηκε αυτή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία . Τέλος παρουσιάστηκαν η έκθεση των περιοχών της Αττικής και της Ζακύνθου στις φυσικές καταστροφές από σεισμούς και δασικές πυρκαγιές.
Στην πρωτογενή έρευνα και πιο συγκεκριμένα για την ανίχνευση των απαιτήσεων και των αναγκών των τουριστών σε περίπτωση εκδήλωσης φυσικών καταστροφων δημιουργήθηκε ερωτηματολόγιο το οποίο δόθηκε για συμπλήρωση αφενός σε τουρίστες που είχαν επιλέξει ως τόπο διαμονής ένα μεγάλο αστικό κέντρο, όπως την Αθήνα, αφετέρου σε άλλους που είχαν επιλέξει ένα ελληνικό νησί με μεγάλη σεισμικότητα π.χ. την Ζάκυνθο. Με τον τρόπο αυτό έγινε προσπάθεια να ανιχνευθεί το επίπεδο γνώσης, ενημέρωσης, πρόληψης, ανταπόκρισης, αντίδρασης των τουριστών στη χώρα μας σε θέματα που αφορούν τους φυσικούς κινδύνους σε δύο διαφορετικούς προορισμούς. Επίσης έγινε προσπάθεια να ανιχνευθεί και το επίπεδο ενημέρωσής τους στα ίδια ζητήματα στα κράτη από όπου προέρχονται. Παράλληλα έγινε διερεύνηση των δράσεων πρόληψης και ετοιμότητας των εμπλεκομένων με τον τουρισμό φορέων, επιχειρήσεων και γενικότερα της Πολιτείας. Μετά την ανάλυση και την επεξεργασία των δεδομένων της έρευνας, εξήχθησαν συμπεράσματα και έγιναν προτάσεις που αφορούν στην υιοθέτηση καλών πρακτικών σε θέματα προστασίας και ασφάλειας των τουριστών από φυσικές καταστροφές, των σεισμών και των δασικών πυρκαγιών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων, Περιβάλλον, Φυσικές Καταστροφές
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
48
Αριθμός σελίδων:
164
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

VASVATEKIS TELIKO 2020_09_MASTER cover_Vasvatekis-converted.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.