Συσχέτιση του τύπου των λευκοκυττάρων με την επιβίωση ασθενών με μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2921695 196 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Καρκίνος Πνεύμονα: Σύγχρονη Κλινικοεργαστηριακή Προσέγγιση και Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-01
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Κουκίδου Σοφία-Ξανθίππη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πέτρος Μπακάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Ν. Συρίγος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συσχέτιση του τύπου των λευκοκυττάρων με την επιβίωση ασθενών με μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συσχέτιση του τύπου των λευκοκυττάρων με την επιβίωση ασθενών με μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα
Περίληψη:
Εισαγωγή
Ο καρκίνος πνεύμονα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, προκαλώντας πάνω από 106 θανάτους κάθε χρόνο. Η 5ετής επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα δεν ξεπερνά το 18%. Η προσπάθεια αναγνώρισης των ασθενών με κακή πρόγνωση και η ανάγκη πρόωρης παρέμβασης με ριζικότερες θεραπείες έχει οδηγήσει στην αναζήτηση προγνωστικών δεικτών.
Σκοπός
Να μελετηθεί η σχέση του τύπου των λευκών με την επιβίωση ασθενών με μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα και η ανάδειξη πιθανών προγνωστικών δεικτών.
Υλικό-ασθενείς-μέθοδος
Πρόκειται για αναδρομική μελέτη παρατήρησης 85 ασθενών με μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα σταδίου ΙΙΙΒ-IV από το αρχείο της Ογκολογικής Μονάδας της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Η Σωτη¬ρία». Για κάθε ασθενή έγινε καταγραφή της ηλικίας, του φύλου, της καπνιστικής συνήθειας, του ιστολογικού τύπου, του σταδίου της νόσου, της απώλειας βάρους, των απομακρυσμένων μεταστάσεων, του performance status, της γενικής εξέτασης αίματος πριν την έναρξη χημειοθεραπείας, στη μέση της θεραπείας και πριν τη πρόοδο νόσου. Υπολογίστηκε το πηλίκο του απόλυτου αριθμού των ουδετερόφιλων και του απόλυτου αριθμού των λεμφοκυττάρων(NLR) στις τρεις φάσεις.
Αποτελέσματα
Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 68,8 έτη. Το 75,3% ήταν άνδρες και το 72,9% σταδίου ΙV. To 96,4% έλαβε θεραπεία με βάση τη πλατίνα. Το 9,4% είχε απώλεια σωματικού βάρους πάνω από 5% το τελευταίο 3μήνο, το 3,5% είχε μονήρη οστική μετάσταση, το 21,2% είχε πολλαπλές οστικές μεταστάσεις, το 10,6% είχε ηπατικές μεταστάσεις και το 16,5% είχε εγκεφαλικές μεταστάσεις. Τα αυξημένα λεμφοκύτταρα στη μέση της θεραπείας ήταν παράγοντας κινδύνου για πρόοδο νόσου. Ο μέσος χρόνος μέχρι τη πρόοδο νόσου ήταν 9,5μήνες. Ο μέσος χρόνος επιβίωσης ήταν 14,4μήνες. Η επιβίωση των ασθενών βρέθηκε να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τον ιστολογικό τύπο και το performance status τους. Όταν το NLR ήταν μικρότερο από 2,3 οι ασθενείς είχαν σημαντικά μεγαλύτερο χρόνο επιβίωσης. Ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας της επιβίωσης αποδείχτηκε το NLR πριν την χημειοθεραπεία (p0,001) και οι πολλαπλές οστικές μεταστάσεις (p0,006).
Συμπέρασμα
Το NLR μπορεί να αποτελεί προγνωστικό παράγοντα για την επιβίωση μετρούμενο πριν τη θεραπεία σε μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Λευκοκύτταρα, Επιβίωση, Μη μικροκυτταρικός καρκίνος πνεύμονα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
136
Αριθμός σελίδων:
106
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΚΙΔΟΥ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.