Εφαρμογές Πολυπρακτορικού Σχεδιασμού σε Μικροδίκτυα Α.Π.Ε.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2922943 157 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ευφυής Διαχείριση Ανανεώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων
Βιβλιοθήκη Σχολής Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-21
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Γιαννουλάκης Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΤΕΝΑ, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΜΣ ΕΥΦΥΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ του ΓΕΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εφαρμογές Πολυπρακτορικού Σχεδιασμού σε Μικροδίκτυα Α.Π.Ε.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εφαρμογές Πολυπρακτορικού Σχεδιασμού σε Μικροδίκτυα Α.Π.Ε.
Περίληψη:
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας διεκδικούν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Ωστόσο, υπάρχουν δύο σημαντικοί περιορισμοί που εμποδίζουν την ευρεία διείσδυσή τους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας: η διαθεσιμότητα της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και το κόστος του εξοπλισμού. Κατανεμημένη παραγωγή και διασυνδεδεμένα υβριδικά συστήματα αποτελούμενα από φωτοβολταϊκές και αιολικές γεννήτριες με κεντρική υποστήριξη συσσωρευτών, μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση της μεταβλητότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το μειονέκτημα, ωστόσο, είναι το κόστος του εξοπλισμού που απαιτείται για την κατασκευή ενός τέτοιου συστήματος. Επομένως, βελτιστοποίηση της παραγωγής και της αποθήκευσης υπό το πρίσμα του κόστους κεφαλαίου και του μετριασμού της μεταβλητότητας είναι επιτακτική ανάγκη για την οικονομική βιωσιμότητα των μικροδικτύων DC, αποτελούμενα από φωτοβολταϊκές και αιολικές μονάδες. Η παραγωγή και των δύο αυτών μονάδων εξαρτάται τόσο από τον χρόνο όσο και από τη μεταβλητότητα, αλλά η παραγωγή της καθεμίας συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με της άλλης, γεγονός το οποίο τις καθιστά ιδανικές για ένα υβριδικό μικροδίκτυο. Αυτή η εργασία παρουσιάζει μια τεχνική βελτιστοποίησης βασιζόμενη σε έναν πολυκριτηριακό γενετικό αλγόριθμο (MOGA). H προτεινόμενη μεθοδολογία χρησιμοποιεί μια τεχνικο-οικονομική προσέγγιση για τον προσδιορισμό του βέλτιστου σχεδιασμού του συστήματος λαμβάνοντας υπόψη πολλαπλά κριτήρια συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους, του κόστους και της διαθεσιμότητας. Το αποτέλεσμα είναι το κόστος ενός συστήματος αναφοράς, που απαιτείται για την εξυπηρέτηση των φορτίων και το οποίο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εσόδων από βοηθητικές υπηρεσίες, τις οποίες το έξυπνο DC μικροδίκτυο μπορεί να παράσχει μέσω του σημείου διασύνδεσης με το δίκτυο μεταφοράς, όπως π.χ. η ρύθμιση της τάσης, η αποκατάσταση ενός σταθμού παραγωγής ισχύος ή ενός τμήματος του δικτύου μεταφοράς χωρίς την εισαγωγή ισχύος από εξωτερικές μονάδες (black restart), κλπ.
Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την παρούσα εργασία είναι ότι όσο επιδιώκουμε την αύξηση της διαθεσιμότητας ισχύος του διασυνδεδεμένου μικροδικτύου, αυτό συνεπάγεται αύξηση του κόστους κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης του μικροδικτύου, καθότι αυξάνεται ο αριθμός των γεννητριών ΑΠΕ, οι συσσωρευτές και η ποσότητα της ενέργειας που εισάγεται από το δίκτυο διανομής στο μικροδίκτυο, προκειμένου να καλυφθούν οι τοπικές ενεργειακές απαιτήσεις.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
NSGAII, ανεμογεννήτρια, έξυπνο δίκτυο, μικροδίκτυο, πολυκριτηριακή βελτιστοποίηση, συσσωρευτής, υβριδικό μικροδίκτυο, φωτοβολταϊκό.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
25
Αριθμός σελίδων:
134
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.