Κάπνισμα και κύηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2922985 148 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-28
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Παπαγεωργή Ευτυχία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ζουμάκης Εμμανουήλ, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαστοράκος Γεώργιος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κασσάνος Δημήτριος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κάπνισμα και κύηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κάπνισμα και κύηση
Περίληψη:
Ως κάπνισμα ορίζεται η πρακτική αυτή κατά την οποία – συνηθέστερα- φύλλα καπνού και συγκεκριμένα το προϊόν καύσης αυτών, εισπνέεται από τον χρήστη, με τα έκδοχα και τα συστατικά αυτού, να εισέρχονται στην κυκλοφορία του.
Είναι γνωστό από ιστορικές αναφορές πως τα φυτά καπνού χρησιμοποιούνταν εδώ και χιλιετίες, κατά κύριο λόγο από φυλές του δυτικού κόσμου, τόσο λόγω της θεραπευτικής δράσης που θεωρούταν ότι κατέχουν, αλλά και στην πράξη ως αντικείμενα που έβρισκαν χρήση σε τελετουργικά λατρείας ανά τους αιώνες.
Το κάπνισμα, στις μέρες μας είναι ένα μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας, και αποτελεί μία συνήθεια η οποία αφορά σε ενεργητικό βαθμό σχεδόν το 1/7 του πλανήτη, με πηγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να καταγράφουν πως το 2015, 1.1 δισεκατομμύρια άνθρωποι ήταν καπνιστές.
Ο καπνός που προέρχεται από το τσιγάρο, εμπεριέχει περισσότερα από 7000 είδη χημικών ενώσεων, με πολλές από αυτές διαμέσου της διαδικασίας της πυρόλυσης να κατατάσσονται στην κατηγορία των τοξικών, στις οποίες ο χρήστης ερχόμενος σε επαφή με τον καπνό, εκτίθεται. Είναι καταγεγραμμένα γνωστό πως το κάπνισμα ενεργητικό και παθητικό επιφέρει σωρεία βλαπτικών αποτόκων σε πολλά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού όπως το καρδιαγγειακό, το αναπνευστικό, το νευρικό και τέλος το αναπαραγωγικό.
Η χρήση καπνού καθώς και των παρά - προϊόντων αυτού, επηρεάζουν αρχικά την γονιμότητα ανδρών και γυναικών, διαταράσσοντας και επιβραδύνοντας την ικανότητα σύλληψης, ενώ εφόσον αυτή επιτευχθεί, επιδρά αρνητικά τόσο στην εξέλιξη της κύησης, όσο και στην τελική της έκβαση. Επιπλέον γνωστές και καταγεγραμμένες είναι οι πολυάριθμες επιπτώσεις του καπνίσματος στο περιγεννητικό αποτέλεσμα, καθώς αυτό προκαλεί δυνητικά βλάβες - σωματικές αλλά και νοητικές - στο νεογνό οι οποίες ενδέχεται να το συνοδεύουν δια βίου.
Τεράστιας σημαντικότητας βήμα προς την βελτίωση τόσο της ατομικής όσο και της δημόσιας υγείας , είναι η ανάπτυξη στρατηγικών για τη διακοπή του καπνίσματος. Η κύηση ως συνθήκη αποτελεί ιδανική αφορμή για την διακοπή της καπνιστικής συνήθειας, και οι λειτουργοί υγείας, οφείλουν να παρέχουν στην έγκυο ενεργό ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας της αποχής από το κάπνισμα, αλλά και κατευθυντήριες οδηγίες σε περίπτωση που χρειαστεί και φαρμακευτική υποβοήθηση για την επίτευξη του στόχου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κάπνισμα, Γονιμότητα, Κύηση, Έμβρυο, Νεογνό
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
164
Αριθμός σελίδων:
91
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Papageorgi Eftychia Master.pdf.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.