Πρόωρος Τοκετός

Διπλωματική Εργασία uoadl:2923099 170 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-23
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Ξανθοπούλου Θεοδώρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Παπαντωνίου, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Κασσάνος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χαράλαμπος Χρέλιας, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Πρόωρος Τοκετός
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πρόωρος Τοκετός
Περίληψη:
Η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας, από την πρώτη στιγμή που μένει έγκυος μέχρι την τελευταία. Πολλές αλλαγές που συντε-λούνται στην περίοδο αυτή τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο είναι μεγά-λες. Μερικές φορές λόγω κάποιων αιτιών μια εγκυμοσύνη τερματίζεται άλλοτε αρκετά νωρίς και άλλοτε αρκετά πρόωρα.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να κάνουμε μια βιβλιογραφική ανασκό-πηση του πρόωρου τοκετού, όσον αφορά την αιτιολογία, την πρόβλεψη αλλά και την πρόληψή του, βασισμένη στις πιο πρόσφατες βιβλιογραφικές αναφορές αλλά και έ-ρευνες.
Ο πρόωρος τοκετός είναι μια πολυπαραγοντική οντότητα η οποία αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα της σύγχρονης μαιευτικής. Το ποσοστό των προώρων τοκετών αυξάνεται σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Τα αιτία του πρόωρου τοκετού είναι ποικίλα και καθορίζονται σε ένα μεγάλο βαθμό από την φυλετική αλλά και κοινωνιοοι-κονιμική ανισότητα των γυναικών. Άλλοι παράγοντες που συμβάλουν στην πολυπλο-κότητα του προώρου τοκετού είναι ψυχοκοινωνικοί, βιολογικοί, γενετικοί αλλά και ια-τρικοί, χαρακτηρίζοντας την «νόσο» αυτή πολύπλοκη. Οι επιπτώσεις της διεκπεραίω-σης του πρόωρου τοκετού, επηρεάζουν σημαντικά τόσο την έγκυο γυναίκα όσο και το έμβρυο – νεογνό. Τα πρόωρα νεογνά σε σύγκριση με τα τελειόμηνα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας και νοσηρότητας, καθώς και μια ποικιλία προβλημά-των υγείας όπως εμφάνισης αναπτυξιακής αναπηρίας (πνευματική καθυστέρηση, εγκεφαλική παράλυση ).
Η πρόληψη του προώρου τοκετού βασίζεται κατά κύριο λόγο στις συμπτωματι-κές γυναίκες, με σκοπό την μείωση της περιγεννητικής θνησιμότητας και νοσηρότη-τας. Στην πλειονότητας τους, οι τεχνικές αυτόματης ανίχνευσης πρόωρου τοκετού α-κολουθούν μια συγκεκριμένη προσέγγιση. Δημιουργώντας θεραπευτικά πλάνα άλλοτε συντηρητικά και άλλοτε ακολουθώντας συγκεκριμένη αγωγή, γίνεται προσπάθεια α-ναστολής των συσπάσεων της μήτρας. Σε περιπτώσεις που ο πρόωρος τοκετός οφεί-λεται σε κάποια λοίμωξη, γίνεται προληπτική χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής.
Συνεπώς η πρόληψη και η θεραπεία του πρόωρου τοκετού έχει ιδιαίτερη ση-μασία και βαρύτητα ως προς το περιγεννητικό αποτέλεσμα συμπεριλαμβανομένου την υγεία της γυναίκας, του νεογνού απαιτώντας πάντα σωστή κατανόηση και διεπι-στημονική προσέγγιση των αιτίων και της παθοφυσιολοφίας της νόσους αυτής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πρόωρος, Τοκετός, Παθολογία, Παθοφυσιολογία, Κύηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
181
Αριθμός σελίδων:
95
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ''ΠΡΟΩΡΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ'' - ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ.pdf
819 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.