Συναισθηματικός δεσμός μητέρας και νεογνού που νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2923137 182 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Έρευνα στην Γυναικεία Αναπαραγωγή
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-10-14
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Καραμάνου Αριστέα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Άννα Δελτσίδου Καθηγήτρια, Τμήμα Μαιευτικής, ΠΑΔΑ
Αικατερίνη Λυκερίδου, Καθηγήτρια, Τμήμα Μαιευτικής, ΠΑΔΑ
Χριστίνα Νάνου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Μαιευτικής, ΠΑΔΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συναισθηματικός δεσμός μητέρας και νεογνού που νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συναισθηματικός δεσμός μητέρας και νεογνού που νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών
Περίληψη:
Περίληψη

Εισαγωγή
Η δημιουργία δεσμού ή προσκόλλησης με τη μητέρα αποτελεί βασικό αναπτυξιακό ορόσημο για τα βρέφη. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η βιβλιογραφία έχει παρουσιάσει ασαφή στοιχεία σχετικά με την ποιότητα των σχέσεων προσκόλλησης των πρόωρων βρεφών και τις διαφορές μεταξύ τελειόμηνων και πρόωρων βρεφών.
Σκοπός μελέτης:Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να διερευνηθεί η σχέση και ο συναισθηματικός δεσμός μητέρας-πρόωρου βρέφους μέσα στο άτυπο πλαίσιο της ΜΕΝΝ. Επίσης, να διερευνηθούν τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης των μητέρων και το κατά πόσο αυτά σχετίζονται με τη σχέση και τον συναισθηματικό δεσμό μητέρας-πρόωρου βρέφους.
Μεθοδολογία:Για το σκοπό αυτό διεξήχθη ποσοτική έρευνα σε δείγμα 188 μητέρων, εκ των οποίων οι 100 μητέρες είχαν το νεογνό κοντά τους από την γέννησή του και 88 μητέρες των οποίων το νεογνό νοσηλεύθηκε στη ΜΕΝΝ. Για την συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν τα εργαλεία Mother Bonding Infant Scale, Postpartum Bonding Questionnaire και HADS-Hospital Anxiety Depression Scale.
Αποτελέσματα:Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των μητέρων που το νεογνό τους νοσηλεύτηκε στη Μ.Ε.Ν.Ν και των μητέρων που είχαν το νεογνό κοντά τους ως προς την κλίμακα δεσμού μητέρας-νεογνού (t(162)=-2.696, p=0.008<0.05). Από τον έλεγχο χ2 προέκυψε ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά τόσο στα επίπεδα κατάθλιψης (χ2(2)=28.588, p=0.000<0.05) όσο και ως προς τα επίπεδα άγχους (χ2(2)=12.366, p=0.002<0.05) μεταξύ των δύο ομάδων γυναικών.Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι μητέρες των οποίων τα νεογνά νοσηλεύονται στην Μ.Ε.Ν.Ν, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.
Συμπεράσματα:Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι το άγχος και η κατάθλιψη συσχετίζεται με χειρότερη σχέση μητέρας-νεογνού. Ο δεσμός της μητέρας με το πρόωρο νεογνό της που νοσηλεύεται στη Μ.Ε.Ν.Ν. είναι ανεπτυγμένος σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τον δεσμό που αναπτύσσεται μεταξύ της μητέρας και του τελειόμηνου νεογνού της.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Συναισθηματικός δεσμός, Πρόωρη γέννηση, Μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
153
Αριθμός σελίδων:
95
ΑΡΙΣΤΕΑ ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ-ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf (784 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο