Αιμοδοσία και σπάνιες ομάδες αίματος

Διπλωματική Εργασία uoadl:2923194 128 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Θρόμβωση-Αιμορραγία-Ιατρική των μεταγγίσεων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-24
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Μινάεβα Αλεξάνδρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαριάννα Πολίτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ωραιάνθη Τραυλού, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευφροσύνη Μερκούρη, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αιμοδοσία και σπάνιες ομάδες αίματος
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αιμοδοσία και σπάνιες ομάδες αίματος
Περίληψη:
Περίληψη

Η παρακάτω εργασία ερευνά τη σχέση μεταξύ της αιμοδοσίας και των σπάνιων ομάδων αίματος. Η μελέτη και η συσχέτιση μεταξύ των δυο αυτών ορών είναι σημαντική καθώς υπάρχουν πολλοί ασθενείς που ανήκουν σε σπάνιες ομάδες αίματος και δυσκολεύονται να βρουν συμβατό δότη.
Στο πρώτο μέρος της εργασίας θα αναλυθούν βασικοί όροι και έννοιες που σχετίζονται με την αιμοδοσία και τις ομάδες αίματος.
Συγκεκριμένα στο πρώτο κεφάλαιο θα αναλυθεί η διαδικασία της αιμοδοσίας. Θα παρουσιαστούν όλες οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν από την αρχαιότητα μέχρι και τη σημερινή σύγχρονη και ασφαλής διαδικασία που πραγματοποιείται. Θα αναλυθούν τα βασικά χαρακτηριστικά που διέπουν τους αιμοδότες αλλά και πως γίνεται η συμβατότητα μεταξύ των ομάδων ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις κατά τη μετάγγιση. Στο τέλος κεφαλαίου θα παρουσιαστεί η ισχύουσα ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με την αιμοδοσία.
Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύονται οι ομάδες αίματος του συστήματος ΑΒΟ. Παρουσιάζονται οι ομάδες Α, Β, ΑΒ και Ο καθώς και οι υποομάδες τους. Καταγράφεται ο τρόπος δημιουργίας τους μέσα από τον σχηματισμό των απαραίτητων αντιγόνων καθώς και η συχνότητα εμφάνισης τους.
Τέλος, στο τρίτο κεφάλαιο αναλύονται τα σημαντικότερα αντιγονικά συστήματα που υπάρχουν στα ερυθρά αιμοσφαίρια και ευθύνονται για τις αιμολυτικές αντιδράσεις. Τα αντιγονικά συστήματα είναι το Rh, SeSe, MNS, P, Luther, Kell, Lewis, Duffy, Kidd και Ii. Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται ιστορική αναδρομή για το κάθε αντιγόνο, περιγράφεται η βασική του δομή και λειτουργία καθώς και οι υποομάδες τους (σε όσα υπάρχουν) και τα σπάνια αντιγόνα που έχουν καταγραφεί σε αυτά καθώς και η συχνότητα εμφάνισης τους.
Στο δεύτερο μέρος της εργασίας στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται συσχέτιση μεταξύ της αιμοδοσίας και των σπάνιων ομάδων αίματος. Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζονται έρευνες και στοιχεία που υπάρχουν σχετικά με τα άτομα που ανήκουν σε κάποια σπάνια ομάδα αίματος. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται τα στατιστικά των αιμοδοσιών και των μεταγγίσεων που έχουν κάνει καθώς και τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις αυτών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αιμοδοσία, Ομάδα Αίματος, Αντιγονικά Συστήματα, Ελληνική Νομοθεσία, Ευρωπαϊκή Νομοθεσία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
79
Αριθμός σελίδων:
80
Mynayeva Oleksandra MSc.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο