Εμπόδια στην καρδιακή αποκατάσταση μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου

Διπλωματική Εργασία uoadl:2923572 299 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Νοσηλευτική Καρδιαγγειακών Νόσων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-29
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Χριστοφή Ανδρέας
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ηρώ Μπροκαλάκη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Αθηνά Καλοκαιρινού, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Νικόλας Φώτος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εμπόδια στην καρδιακή αποκατάσταση μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εμπόδια στην καρδιακή αποκατάσταση μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου
Περίληψη:
Εισαγωγή: Παρά τα γνωστά οφέλη που προσφέρει η καρδιακή αποκατάσταση (ΚΑ) φαίνεται πως οι ασθενείς μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (ΟΕΜ), αντιμετωπίζουν εμπόδια που καθιστούν δύσκολη τη συμμετοχή τους σε προγράμματα ΚΑ.
Σκοπός: Η εκτίμηση των εμποδίων στην καρδιακή αποκατάσταση μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Υλικό και Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας μέσω της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων PubMed, με τη χρήση των όρων: «cardiacrehabilitation», «participation», «barriers», «obstacles» και «myocardialinfarction». Οι λέξεις-κλειδιά «barriers», «obstacles»,«myocardialinfarction», και «participation» δε χρησιμοποιήθηκαν μόνες τους, αλλά σε συνδυασμό με τον όρο «cardiacrehabilitation».Ο μελετώμενος πληθυσμός εστίαζε μόνο σε ασθενείς με ΟΕΜ. Κριτήρια επιλογής μελετών που βασίστηκε η βιβλιογραφική αναζήτηση ήταν: α) Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπους, β) Μελέτες δημοσιευμένες την τελευταία δεκαετία, γ) Μελέτες σε ενήλικες ηλικίας > 18 χρονών και δ) Μελέτες δημοσιευμένες στη αγγλική γλώσσα.
Αποτελέσματα: Από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας βρέθηκαν συνολικά 1799μελέτες, από τις οποίες μόνο 11 τελικά επιλέχθηκαν. Το σύνολο των μελετών έδειξε ότι η τα εμπόδια στην ΚΑ ταξινομούνται σε δύο κύριες κατηγορίες: 1) Εμπόδια σχετιζόμενα με τον ασθενή όπως το φύλο, η ηλικία, η οικογενειακή και εργασιακή κατάσταση του ατόμου, η ύπαρξη συννοσηροτήτων, η φυλή – γλώσσα, οι αντιλήψεις του ατόμου, το προηγούμενο επίπεδο φυσικής κατάστασης και η καπνιστική συνήθεια2) Εμπόδια σχετιζόμενα με το σύστημα υγείας – επαγγελματίες υγείας όπως είναι η προσβασιμότητα στο κέντρο αποκατάστασης – πρόγραμμα, το εισόδημα - ασφαλιστική κάλυψη του ατόμου, η ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας και τέλος η ελλιπής ενημέρωση και εκπαίδευση από μέρους των επαγγελματίες υγείας.
Συμπεράσματα: Ανάγκη για δημιουργία περισσότερων κέντρων ΚΑ, καθώς επίσης οι παρεχόμενες υπηρεσίες των κέντρων θα πρέπει να καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών. Ανάγκη για εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας αλλά και η παροχή κινήτρων στους ασθενείς για να συμμετέχουν σε προγράμματα ΚΑ.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρδιακή αποκατάσταση, Συμμετοχή, Φραγμοί, Εμπόδια, Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
77
Αριθμός σελίδων:
79
Διπλωματική ΠΜΣ.pdf (581 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο