Καταστροφές χωρίς σύνορα: οι διασυνοριακές επιπτώσεις των βιομηχανικών ατυχημάτων, διεθνές νομοθετικό πλαίσιο και ο ρόλος του ΟΗΕ.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2924383 161 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-10-09
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Χατζηδιάκου Εμμανουήλ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Σ. Λόζιος, Αναπλ. Καθηγητής Τμημ. Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ
Δρ. Χ. Κράνης, Επικ. Καθηγητής Τμημ. Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ
Δρ. Κ. Σούκης, Δρ. Γεωλόγος, Ε.Δ.Ι.Π. ΕΚΠΑ
Γ. Μουζάκης Χημικός Μηχανικός -ΥΠΕΝ/Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης
Πρωτότυπος Τίτλος:
Καταστροφές χωρίς σύνορα: οι διασυνοριακές επιπτώσεις των βιομηχανικών ατυχημάτων, διεθνές νομοθετικό πλαίσιο και ο ρόλος του ΟΗΕ.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Καταστροφές χωρίς σύνορα: οι διασυνοριακές επιπτώσεις των βιομηχανικών ατυχημάτων, διεθνές νομοθετικό πλαίσιο και ο ρόλος του ΟΗΕ
Περίληψη:
Το φυσικό περιβάλλον επηρεάζει αλλά και επηρεάζεται από τον άνθρωπο καθημερινά. Όσο αυξάνονται οι ανθρώπινες δραστηριότητες τόσο περισσότερο επηρεάζεται το περιβάλλον και συνήθως αρνητικά. Η ρύπανση του αέρα και των υδάτων, η καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας, η απώλεια της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας είναι μερικά από τα αρνητικά αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρει η ανθρώπινη δραστηριότητα. Η ζημιά μπορεί να είναι πρόσκαιρη η μακροχρόνια, τοπική η και διασυνοριακή.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να επηρεαστεί αρνητικά το περιβάλλον από την ανθρώπινη δραστηριότητα εμείς στην παρούσα εργασία θα εστιάσουμε στα βιομηχανικά ατυχήματα και στο πως αυτά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τεράστιες περιοχές ακόμη και πέρα από τα σύνορα της χωράς που συνέβησαν. Ακόμη θα δούμε την εξέλιξη της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος και ποιες ήταν οι αφορμές που ανάγκασαν τους ανθρώπους να θέσουν κανόνες και περιορισμούς στις δραστηριότητες τους.
Στα πρώτα δυο κεφάλαια θα δούμε τις βασικές έννοιες της καταστροφής και πιο αναλυτικά τις τεχνολογικές καταστροφές στις οποίες εντάσσονται και τα βιομηχανικά ατυχήματα. Στη συνέχεια θα μιλήσουμε για το πως ο άνθρωπος καταφέρνει να διαχειριστεί τις τεχνολογικές/ βιομηχανικές καταστροφές που προέρχονται σε πολλες περιπτώσεις από δικά του λάθη. Θα δούμε τον κύκλο διαχείρισης της καταστροφής που μας δείχνει ότι εκτός από την αντιμετώπιση των καταστροφών είναι εξίσου σημαντική, αν όχι περισσότερο, η πρόληψη τους. Τέλος θα παρουσιαστεί η εξέλιξη της νομοθεσίας που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος από καταστροφές που προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα καθώς και ο ρόλος που έπαιξε ο ΟΗΕ σε αυτή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
διασυνοριακές, καταστροφές, βιομηχανικά,
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
23
Αριθμός σελίδων:
73
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ ΕΜΜ. 16260.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.