Σύγκριση επιβίωσης μεταξύ ασθενών διαφορετικής ηλικίας με μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα: αναδρομική μελέτη κοορτής

Διπλωματική Εργασία uoadl:2932702 105 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βιοστατιστική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-01-17
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Κοσμίδης Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Συρίγος Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κατσουγιάννη Κλέα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ροδοπούλου Σοφία, Διδάκτωρ, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύγκριση επιβίωσης μεταξύ ασθενών διαφορετικής ηλικίας με μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα: αναδρομική μελέτη κοορτής
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύγκριση επιβίωσης μεταξύ ασθενών διαφορετικής ηλικίας με μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα: αναδρομική μελέτη κοορτής
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Η πρόγνωση είναι δυσμενής λόγω της επιθετικής βιολογικής συμπεριφοράς της νόσου αλλά και των περιορισμένων – μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον – θεραπευτικών επιλογών, με τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης να μην υπερβαίνουν το 20%. Ο ΜΜΚΠ αποτελεί το 85% των περιστατικών καρκίνου πνεύμονα ενώ κατατάσσεται περαιτέρω σε τρείς κύριους ιστολογικούς τύπους (αδενοκαρκίνωμα, πλακώδες καρκίνωμα και καρκίνωμα από μεγάλα κύτταρα). Εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικιωμένους ασθενείς, με μέση ηλικία διάγνωσης τα 70 έτη. Εντούτοις, υπάρχει κι ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών που είναι νεότεροι των 50 ετών. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι νεότεροι σε ηλικία ασθενείς διαγιγνώσκονται συχνότερα σε προχωρημένη νόσο και κάποιες θεωρούν ότι παρουσιάζουν και επιθετικότερη συμπεριφορά της νόσου.
Σκοπός: Ο στόχος του προτεινόμενου ερευνητικού έργου είναι η διερεύνηση των κλινικών, ιστολογικών και μοριακών χαρακτηριστικών σε νέους ασθενείς ≤ 50 ετών και ηλικιωμένους ασθενείς >50 ετών, οι διαφορές τους και η πιθανή συσχέτιση τους με την συνολική επιβίωσή (OS) τους, το διάστημα ελεύθερο προόδου νόσου (PFS) και τις πιθανότητες για μετάλλαξη του γονιδίου EGFR.
Υλικό και Μέθοδοι: Παρακολουθήθηκαν συνολικά 1242 ασθενείς ΜΜΚΠ από την ογκολογική μονάδα της Γ’ Παθολογικής Πανεπιστημιακής Κλινικής του νοσοκομείου «η Σωτηρία» για τα έτη 2014-2020. Καταγράφηκαν όλα τα περιστατικά μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα που ήταν ιστολογικά ή παθολογικά επιβεβαιωμένος, καθώς επίσης κι όλα τα δημογραφικά και κλινικοπαθολογικά χαρακτηριστικά των ασθενών. Οι εκβάσεις που μελετήθηκαν ήταν η συνολική επιβίωση (Overall Survival) των ασθενών και στην συνέχεια ήταν η επιβίωση ελεύθερης προόδου νόσου (Progression Free Survival) και τα ποσοστά θετικού μοριακού ελέγχου για το γονίδιο EGFR. Εφαρμόστηκαν μοντέλα αναλογικού κινδύνου Cox και λογιστικής παλινδρόμησης, ανάλογα με την υπό μελέτη έκβαση , διορθώνοντας για διάφορους συγχυτικούς παράγοντες.
Αποτελέσματα: Γενικότερα δεν βρέθηκε να διαφοροποιείται η συνολική επιβίωση των νέων από τους ηλικιωμένους. Την ίδια εικόνα είχαμε και για την επιβίωση ελεύθερης νόσου που ούτε εκεί εντοπίζεται κάποια στατιστική σημαντική διαφορά. Ωστόσο φαίνεται πως οι νέοι είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να εντοπιστούν με θετικό μοριακό έλεγχο από ότι οι ηλικιωμένοι. Αναλυτικότερα, οι νέοι είχαν λιγότερο κίνδυνο κατά 20% για να πεθάνουν από τους ηλικιωμένους (ΛΚ = 0.703; 95% ΔΕ: 0.431-1.145), αποτέλεσμα που δεν ήταν στατιστικά σημαντικό (p-value = 0.157). Οι γυναίκες είχαν κατά 23% λιγότερο κίνδυνο για να πεθάνουν από ότι οι ηλικιωμένες (ΛΚ = 0.774; 95% ΔΕ: 0.583-1.028; p-value = 0.077). Το Αδενοκαρκίνωμα εντοπίστηκε στους νέους (83.6%) περισσότερο από ότι στους ηλικιωμένους (55.3%), ενώ το Πλακώδες καρκίνωμα ήταν πιο κοινό στους ηλικιωμένους (35.3% vs 8.2%). Δεν εντοπίστηκε κάποια στατιστική σημαντική διαφορά στις δύο ηλικιακές ομάδες ως προς την σταδιοποίηση (p-value = 0.714) και τον αριθμό συμπτωμάτων (p-value = 0.349). Από την άλλη, οι ηλικιωμένοι είχαν 74% φορές λιγότερες πιθανότητες (OR = 0.264; 95% ΔΕ: 0.108-0.683) για να βρεθούν με EGFR(+) και το αποτέλεσμα ήταν στατιστικά σημαντικό (p-value = 0.004). Τέλος για την επιβίωση ελεύθερης προόδου νόσου, οι νέοι είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για εξέλιξη της νόσου κατά περίπου 20% από τους ηλικιωμένους (ΛΚ = 1.208; 95% ΔΕ: 0.782-1.865, p-value = 0.395 ).
Συμπεράσματα: Σε αυτήν την μελέτη δείξαμε ότι δεν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς την επιβίωση μεταξύ των νέων και των ηλικιωμένων ασθενών με ΜΜΚΠ. Ωστόσο, η περεταίρω διερεύνηση κρίνεται απαραίτητη ώστε να ληφθούν υπόψη και άλλοι εν δυνάμει συγχυτικοί παράγοντας όπως για παράδειγμα το ιστορικό καρκίνου στην οικογένεια.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ανάλυση επιβίωσης, Μη-μικροκυτταρικός καρκίνος πνεύμονα, Καρκίνος πνεύμονα, Αναδρομική μελέτη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
41
Αριθμός σελίδων:
84
ΚΟΣΜΙΔΗΣ Dissertation_DK.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο