Η έκφραση του ινσουλινομιμητικού αυξητικού παράγοντα στον καρκίνο του θυρεοειδούς

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2938792 92 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-18
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Καραγιάννης Απόστολος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Μαυραγάνη Κλειώ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τσελένη-Μπαλαφούτα Σοφία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κουτσιλιέρης Μιχαήλ, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κοτσιφάκη Ελένη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Φιλίππου Αναστάσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αρμακόλας Αθανάσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χατζηγεωργίου Αντώνιος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η έκφραση του ινσουλινομιμητικού αυξητικού παράγοντα στον καρκίνο του θυρεοειδούς
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η έκφραση του ινσουλινομιμητικού αυξητικού παράγοντα στον καρκίνο του θυρεοειδούς
Περίληψη:
Γνωστικό Υπόβαθρο: Το γονίδιο του ινσουλινομιμητικού αυξητικού παράγοντα-1 (IGF-1) αποτελείται από 6 εξόνια και μπορεί να παράγει πολλαπλά ετερογενή αντίγραφα μέσω εναλλακτικών ματισμάτων κατά τη μεταγραφή του καταλήγοντας σε 3 διαφορετικά IGF-1 αντίγραφα, τα IGF-1Ea, IGF-1Eb, και IGF-1Ec, που κωδικοποιούν τις αντίστοιχες IGF-1 πρωτεϊνικές ισομορφές. Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες μελέτες στη διεθνή βιβλιογραφία αναδεικνύουν μία διαφορετική έκφραση του IGF-1 στους καρκινικούς ιστούς. Πιο συγκεκριμένα αυξάνονται τα δεδομένα που δείχνουν ότι οι ισομορφές Εa , Εb , αλλά κυρίως η Ec παίζουν έναν διακριτό βιολογικό ρόλο σε διάφορους τύπους καρκίνου. Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνήσει το αν η έκφραση της ισομορφής Ec σχετίζεται με τον καρκίνο του θυρεοειδούς .
Υλικά και Μέθοδος: Δείγματα ιστών παραφίνης σταθεροποιημένα σε φορμαλίνη από διαφορετικούς τύπους καρκίνων του θυρεοειδούς 92 ασθενών, εξετάσθηκαν για την έκφραση του IGF-1Ec με τη μέθοδο της ανοσοϊστοχημείας. Επιπλέον, βιοψίες θυρεοειδικού ιστού διαφόρων σταδίων κατά TNM ελέγχθηκαν για την mRNA έκφραση του IGF-1Ec με τη μέθοδο της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης σε πραγματικό χρόνο (rt-PCR).
Αποτελέσματα: Τα συνολικά 92 δείγματα που συλλέχθηκαν αντιστοιχούσαν σε 2 αδιαφοροποίητα καρκινώματα, 10 μυελοειδή, 4 με υπερπλασία c κυττάρων, 11 θυλακιώδη, 5 με αδένωμα των κυττάρων hurtle, 2 πτωχά διαφοροποιημένα, 5 με οζώδη υπερπλασία, 1 με λέμφωμα και 52 αφορούσαν σε θηλώδη καρκινώματα του θυρεοειδούς. Η ηλικία των ασθενών τη στιγμή της διάγνωσης του όγκου ή το μέγεθος του όγκου, δεν επηρέαζαν στατιστικώς σημαντικά την έκφραση του IGF-1Ec. Μεταξύ αυτών των τύπων του καρκίνου, ο IGF-1Ec παρουσίαζε μεγαλύτερη έκφραση στο διαφοροποιημένο θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς. Η έκφραση του ήταν κυρίως κυτταροπλασματική και σχετιζόταν θετικά με το στάδιο κατά TNM και την παρουσία διήθησης των μυών ή της κάψας του ιστού (p<0.05), ενώ δε βρέθηκε στατιστική συσχέτιση με τη διήθηση των περιοχικών λεμφαδένων και των γειτονικών αγγείων. Σε ότι αφορά στην mRNA έκφραση του IGF-1Ec, αυτή ήταν μεγαλύτερη όταν ο όγκος παρουσίαζε μεγαλύτερο κίνδυνο υποτροπής και ήταν πιο προχωρημένου σταδίου.
Συμπεράσματα: Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι η έκφραση της ισομορφής IGF-1Ec στον καρκίνο του θυρεοειδούς παρουσιάζει θετική συσχέτιση με το πιο προχωρημένο στάδιο του θηλώδους καρκινώματος του θυρεοειδούς.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρκίνος θυρεοειδούς, Ινσουλινομιμητικός αυξητικός παράγοντας - 1, Θηλώδες καρκίνωμα, Ec ισομορφή, Βιοδείκτης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
70
Αριθμός σελίδων:
144
Karagiannis Apostolos PhD..pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο