Η επίδραση της παραορτικής αντλίας αντιώθησης (PU-LVAD) στη στεφανιαία ροή και στη ροή στις καρωτίδες σε χοίρειο μοντέλο οξείας καρδιακής ανεπάρκειας

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2939469 101 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-19
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Αραβαντινός Διονύσιος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Περρέα Δέσποινα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νανάς Ιωάννης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ηλιοδρομίτης Ευστάθιος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ραλλίδης Λουκιανός, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αλεξόπουλος Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Οικονομίδης Ιγνάτιος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αγγουράς Δημήτριος, Αν. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση της παραορτικής αντλίας αντιώθησης (PU-LVAD) στη στεφανιαία ροή και στη ροή στις καρωτίδες σε χοίρειο μοντέλο οξείας καρδιακής ανεπάρκειας
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση της παραορτικής αντλίας αντιώθησης (PU-LVAD) στη στεφανιαία ροή και στη ροή στις καρωτίδες σε χοίρειο μοντέλο οξείας καρδιακής ανεπάρκειας
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η Αντλία Αποφόρτισης Πίεσης της Αριστερής κοιλίας (PULVAD) είναι μια νέα συσκευή υποβοήθησης της αριστερής κοιλίας που λειτουργεί με βάση την αρχή της αντιώθησης και είναι σχεδιασμένη να παρέχει αιμοδυναμική υποστήριξη μέσω της συγχρονισμένης επαύξησης της εγγενούς καρδιακής δραστηριότητας.
Σκοπός: Η διερεύνηση της επίδρασης της PULVAD στη στεφανιαία και στην καρωτιδική ροή σε χοίρειο πειραματικό μοντέλο οξείας ισχαιμικής καρδιακής ανεπάρκειας.
Μέθοδοι: Επτά χοίροι βάρους 75-95 kg υποβλήθηκαν σε πρόκληση οξείας καρδιακής ανεπάρκειας μέσω απολίνωσης της πρόσθιας κατιούσας στεφανιαίας αρτηρίας (ΠΚΣΑ) για διάστημα 60 λεπτών, ακολουθούμενο από επαναιμάτωση. Δακτύλιος υπερηχητικού ροομέτρου τοποθετήθηκε στη μεσότητα του προσθίου κατιόντα κλάδου της αριστερής στεφανιαίας αρτηρίας και στην καρωτίδα αρτηρία για τη μέτρηση σε πραγματικό χρόνο της στεφανιαίας ροής και της ροής στην καρωτίδα αντίστοιχα. Η PULVAD εμφυτεύτηκε στην ανιούσα αορτή διαμέσου ενός αγγειακού μοσχέυματος, συγχρονίζονταν βάσει του ηλεκτροκαρδιογραφήματος και λειτουργούσε με βάση την αρχή της αντιώθησης. Οι μετρήσεις πραγματοποιούνταν χωρίς μηχανική υποστήριξη και μετά από ένα λεπτό μηχανικής υποστήριξης με PULVAD.
Αποτελέσματα: Στο επαναιματούμενο μυοκάρδιο η μηχανική υποβοήθηση με PULVAD επέφερε σημαντική αύξηση της μέσης στεφανιαίας ροής της ΠΚΣΑ (από 50.77±23.44 ml/min σε 64.64±24.22 ml/min, p<0.05 ). Η υποβοήθηση με PULVAD ελάττωσε τη συστολική στεφανιαία ροή της ΠΚΣΑ (από 32.49±13.86 ml/min σε 11±28 ml/min, p<0.05), επιφέροντας παράλληλα δραματική αύξηση της διαστολικής στεφανιαίας ροής της ΠΚΣΑ (από 62.40±31.45 ml/min σε 98.28±36.30 ml/min, p<0.05). Η μέση ροή στην κοινή καρωτίδα δεν επηρεάστηκε από την PULVAD (από 88.0±55.8 σε 85.1±56.1 ml/min, p=0.173).
Συμπεράσματα: Η υποβοήθηση της ανεπαρκούσας καρδιάς με PULVAD αυξάνει σημαντικά τη μέση στεφανιαίας ροή στην ΠΚΣΑ, μέσω δραματικής ενίσχυσης της στεφανιαίας ροής κατά τη διαστολική φάση του καρδιακού κύκλου. Η καρωτιδική ροή δεν επηρεάστηκε από την PULVAD, εύρημα συμβατό με τη διατηρημένη αυτορρυθμιστική ικανότητα της εγκεφαλικής κυκλοφορίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αντιώθηση, Καρδιακή ανεπάρκεια, Στεφανιαία ροή, Καρωτιδική ροή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
144
Αριθμός σελίδων:
151
Διατριβή pd f_Version 1.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο