Η Χρήση Αποτυπωτικών Υλικών και Μεθόδων Αποτύπωσης για Ακίνητες Αποκαταστάσεις στη Σύγχρονη Οδοντιατρική Κλινική Πράξη

Διπλωματική Εργασία uoadl:2942613 97 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προσθετική (Κλινικές Ειδικεύσεις)
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-12
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Καλαντζοπούλου Γεωργία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κούρτης Στέφανος , Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ.
Πολυζώης Γρηγόρης , Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ.
Συκαράς Νικήτας, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η Χρήση Αποτυπωτικών Υλικών και Μεθόδων Αποτύπωσης για Ακίνητες Αποκαταστάσεις στη Σύγχρονη Οδοντιατρική Κλινική Πράξη
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η Χρήση Αποτυπωτικών Υλικών και Μεθόδων Αποτύπωσης για Ακίνητες Αποκαταστάσεις στη Σύγχρονη Οδοντιατρική Κλινική Πράξη
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η ταχεία εξέλιξη των αποτυπωτικών υλικών, με τις διαφορετικές συστάσεις και τεχνικές για την ανάμειξή τους, των δισκαρίων αποτύπωσης αλλά και των τεχνικών για την απώθηση των ούλων πριν την τελική αποτύπωση των δοντιών και των εμφυτευμάτων, καθώς και η εισαγωγή νέων μεθόδων ψηφιακής αποτύπωσης, οδηγούν στην ανάγκη για προσεκτικότερη επιλογή από τον οδοντίατρο, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό κλινικό αποτέλεσμα.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να εξεταστούν και να αναλυθούν οι τεχνικές, τα υλικά και τα εξαρτήματα που επιλέγουν οι οδοντίατροι που ανήκουν στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Πειραιά, για την αποτύπωση σε ακίνητες αποκαταστάσεις τόσο επί δοντιών, όσο και επί εμφυτευμάτων. Ακόμη, να διερευνηθούν τα κριτήρια με βάση τα οποία γίνεται η επιλογή των υλικών, καθώς επίσης και οι τεχνικές και τα υλικά που προτιμούν οι οδοντίατροι για την απώθηση των ούλων πριν την αποτύπωση.
Υλικά και Μέθοδος: Σχεδιάστηκε ένα εμπιστευτικό ερωτηματολόγιο με 23 ερωτήσεις σε πλατφόρμα του διαδικτύου και ο ηλεκτρονικός του σύνδεσμος εστάλη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στα 1100 εγγεγραμμένα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, μαζί με μια ενημερωτική φόρμα για το είδος της έρευνας και τον τρόπο αξιοποίησης των δεδομένων. Η στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων έγινε με το πακέτο στατιστικού λογισμικού Stata version 15.1 (Stata Corp, TX USA).
Αποτελέσματα και Συμπεράσματα: Από τους 375 οδοντιάτρους που ανταποκρίθηκαν στην έρευνα, 300 ερωτηματολόγια προχώρησαν για τελική ανάλυση. Οι συχνότερες απαντήσεις σχετικά με τα υλικά αποτύπωσης για τη συμβατική τελική αποτύπωση σε φυσικά δόντια ήταν η σιλικόνη προσθήκης (61%), ο συνδυασμός σιλικόνης προσθήκης και σιλικόνης συμπύκνωσης (14%) και η σιλικόνη συμπύκνωσης (12%). Για τα εμφυτεύματα, οι συχνότερες απαντήσεις ήταν η σιλικόνη προσθήκης (38.3%), ο συνδυασμός σιλικόνης προσθήκης και πολυαιθέρα (15%) και ο πολυαιθέρας (13%).Για την αποτύπωση σε δόντια, τα μεταλλικά δισκάρια ολικού τόξου ήταν τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα (αποκλειστικά σε ποσοστό 28% και 56% σε συνδυασμό με άλλου τύπου) ακολουθούμενα από τα αντίστοιχα πλαστικά (αποκλειστικά σε ποσοστό 8% και 37% σε συνδυασμό με άλλου τύπου). Αντίθετα στα εμφυτεύματα κυριαρχούσαν τα ατομικά δισκάρια (αποκλειστικά σε ποσοστό 23% και 42% σε συνδυασμό με άλλου τύπου) ακολουθούμενα από τα πλαστικά ολικού τόξου (αποκλειστικά σε ποσοστό 20% και 39% σε συνδυασμό με άλλου τύπου). Το 95% των οδοντιάτρων απάντησε πως εφαρμόζει κάποια μέθοδο για απώθηση των ούλων. Η κύρια τεχνική που επιλέχθηκε ήταν η χρήση νήματος απώθησης, ενώ οι χειρουργικές, εναλλακτικές μέθοδοι προτιμήθηκαν από πολύ μικρότερο αριθμό οδοντιάτρων. Η χρήση νήματος απώθησης, για την πλειοψηφία των οδοντιάτρων συνδυάστηκε συχνά με αιμοστατικό παράγοντα, με το 22% να δηλώνει πως το εφαρμόζει σε όλες τις κλινικές περιπτώσεις. Το ποσοστό χρήσης της ψηφιακής αποτύπωσης ήταν στατιστικά σημαντικά υψηλότερο στην ηλικιακή ομάδα των 30-40 ετών, ενώ δε διέφερε μεταξύ ανδρών και γυναικών. Βρέθηκε στατιστικά σημαντική συχνότερη χρήση του ατομικού δισκαρίου για την αποτύπωση σε δόντια για όσους είχαν κάνει μετεκπαίδευση. Το ίδιο βρέθηκε και για τη χρήση ατομικού δισκαρίου στην αποτύπωση εμφυτευμάτων.
Τέλος, η ετερόχρονη διπλή μείξη γινόταν περισσότερο δημοφιλής όσο αυξάνονταν τα έτη εργασίας ενώ το αντίθετο συνέβαινε με την ταυτόχρονη διπλή μείξη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αποτύπωση, Υλικά, Αποτυπωτικά Δισκάρια, Τεχνικές Απώθησης Ούλων, Ψηφιακή Αποτύπωση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
206
Αριθμός σελίδων:
104
_2 ΒΙΒΛΙΟ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΛΙΚΟ 2-converted.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο