Συγκρότηση Κράτους και Εβραϊκές Κοινότητες στα Βασίλεια της Αγγλίας και της Γαλλίας κατά τον Ώριμο Μεσαίωνα (11ος-14ος αιώνας).

Διπλωματική Εργασία uoadl:2942737 350 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ευρωπαϊκή Ιστορία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-14
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Κίτος Βασίλειος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καθηγήτρια Νικολέττα-Γιαντσή Μελετιάδη του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αναπληρώτρια καθηγήτρια Κωνσταντινίδου Κατερίνα του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αναπληρώτρια καθηγήτρια Παπαθανασίου Μαρία του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συγκρότηση Κράτους και Εβραϊκές Κοινότητες στα Βασίλεια της Αγγλίας και της Γαλλίας κατά τον Ώριμο Μεσαίωνα (11ος-14ος αιώνας).
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συγκρότηση Κράτους και Εβραϊκές Κοινότητες στα Βασίλεια της Αγγλίας και της Γαλλίας κατά τον Ώριμο Μεσαίωνα (11ος-14ος αιώνας)
Περίληψη:
Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή εξετάζεται η διαδικασία συγκρότησης κράτους στα βασίλεια της Αγγλίας και της Γαλλίας κατά τον Ώριμο Μεσαίωνα σε συνδυασμό με την επίδραση που αυτή άσκησε στις εβραϊκές κοινότητες των δύο βασιλείων. Πρόκειται για μια μακροϊστορική μελέτη στην οποία διερευνάται η περίοδος από την εποχή της «φεουδαλικής επανάστασης», που εκδηλώθηκε στη Γαλλία μετά την αποσύνθεση της αυτοκρατορίας των Καρολίδων τον 10ο αιώνα και στην Αγγλία μετά τη νορμανδική κατάκτηση του 1066, και φτάνει ως τις αρχές του 14ου αιώνα και τις βασιλείες του Φιλίππου Δ΄ και του Εδουάρδου Α΄ αντίστοιχα. Ειδικότερα, παρουσιάζεται η μακραίωνη διαδικασία της κρατικής διαμόρφωσης μέσω της εξέτασης των κυβερνητικών και πολιτικών καινοτομιών που εισήχθησαν κατά τη διάρκεια των βασιλειών δεκαέξι μοναρχών (επτά Γάλλων και εννέα Άγγλων). Υποστηρίζεται ότι μέχρι τις αρχές του 14ου αιώνα τα βασίλεια της Γαλλίας και της Αγγλίας ανέπτυξαν τα δύο πιο διακεκριμένα μοντέλα ευρωπαϊκού κράτους. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτεται πως η κρατική μετεξέλιξη διαδραμάτισε πρωταρχικό ρόλο στην αντιμετώπιση των Εβραίων από τις κυβερνητικές αρχές καθώς και στη διαμόρφωση του εβραϊκού status από την εποχή της εβραϊκής εγκατάστασης έως την απέλασή τους από τα δύο βασίλεια.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
Μεσαίωνας, συγκρότηση κράτους, Εβραίοι, μοναρχίες, φεουδαλισμός, φορολογία, χρηματικός δανεισμός,πολιτική θεολογία, αντιπροσωπευτικοί θεσμοί, απέλαση.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
636
Αριθμός σελίδων:
156
ΜΔΕ Κίτος Βασίλειος.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο