Πολιτική κοινωνικοποίηση των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με μαθησιακές δυσκολίες

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2945582 110 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-05-19
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Παπανικολάου Νικολέττα
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Δημοσθένης Δασκαλάκης, Καθηγητής του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών
Θωμάς Μπαμπάλης, Καθηγητής του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών
Αλέξανδρος Σταμάτιος Αντωνίου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών
Αγγελική Βουδούρη, Καθηγήτρια του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών
Κωνσταντίνος Μαλαφάντης, Καθηγητής του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών
Κωνσταντίνα Τσώλη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ελισάβετ Λαζαράκου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Πολιτική κοινωνικοποίηση των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με μαθησιακές δυσκολίες
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πολιτική κοινωνικοποίηση των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με μαθησιακές δυσκολίες
Περίληψη:
Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες καταλαμβάνουν ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό μαθητών στη σύγχρονη ελληνική τάξη. Οι γνωστικές αλλά και ψυχο-κοινωνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στέκονται εμπόδιο στην ορθή πολιτική διαπαιδαγώγηση και δυσχεραίνουν τη διαμόρφωση της ταυτότητας του πολίτη.
Σκοπός της παρούσας διατριβής είναι η διερεύνηση των κοινωνικών και πολιτικών αναπαραστάσεων των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες που φοιτούν στην Ε΄ και Στ΄ δημοτικού σχολείου, η σύγκρισή τους με τις αντίστοιχες αναπαραστάσεις των μαθητών χωρίς Μ.Δ. και η ανίχνευση της σχέσης ανάμεσα σε αυτές και στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής.
Πρόκειται για μια έρευνα που έλαβε χώρα το σχολικό έτος 2018-2019 σε 15 σχολεία της ελληνικής επικράτειας. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 86 μαθητές με διαγνωσμένες μαθησιακές δυσκολίες και 314 μαθητές χωρίς διαγνωσμένες μαθησιακές δυσκολίες. Ως ερευνητικό εργαλείο χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο και ως ανεξάρτητες μεταβλητές ορίστηκαν η ύπαρξη Μ.Δ., το φύλο, η σχολική τάξη και η εθνική προέλευση των γονέων. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έγινε με τη χρήση S.P.S.S.
Ορισμένα από τα ευρήματα συνάδουν με τη θεωρία και τις προϋπάρχουσες έρευνες, ενώ άλλα εισάγουν νέα δεδομένα. Ειδικότερα, οι αναπαραστάσεις των μαθητών του δείγματος εμφανίζουν ετερογένεια, ιδιαίτερα ανάμεσα στους μαθητές χωρίς μαθησιακές δυσκολίες και σε αυτούς με μαθησιακές δυσκολίες. Οι μαθητές χωρίς Μ.Δ. γνωρίζουν επαρκώς ποιος είναι ο ρόλος των πολιτικών κομμάτων και ταυτόχρονα έχουν τάσεις αυτοκατεύθυνσης. Ωστόσο, εξέφρασαν κάποιες στερεοτυπικές αντιλήψεις σχετικά με την εκπροσώπηση των δύο φύλων στην πολιτική σκηνή και τις σχέσεις με τους αλλοδαπούς. Από την άλλη, οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες κατέχουν μια εξιδανικευμένη εικόνα για την πολιτική και συχνά εμφανίζουν μια στάση αποχής από τις συλλογικές διαδικασίες.
Ακόμη, τα ερευνητικά αποτελέσματα έδειξαν ότι οι πρώιμες πολιτικές αναπαραστάσεις του συνολικού δείγματος της έρευνας περιέχουν τόσο νεωτεριστικά όσο και παραδοσιακά στοιχεία, τα οποία συνθέτουν μια αντιφατική κουλτούρα.
Εν τέλει, η πλήρης καταγραφή των αναπαραστάσεων της ομάδας των μαθητών με Μ.Δ. γύρω από τον χώρο της πολιτικής θα μπορούσε να αποτελέσει το βήμα για τη δημιουργία εκπαιδευτικών παρεμβάσεων με σκοπό την άρση των εμποδίων που συναντούν οι μαθητές αυτοί στην ένταξή τους στην κοινωνία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
Πολιτική κοινωνικοποίηση, ειδική αγωγή, συμπερίληψη, κοινωνικές και πολιτικές αναπαραστάσεις, κοινωνική και πολιτική αγωγή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
220
Αριθμός σελίδων:
252
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ_διατριβή_τελικό.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.