Βιολογική ηλικία και στρες

Διπλωματική Εργασία uoadl:2945783 114 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Η Επιστήμη του Στρές και η Προαγωγή της Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-05-21
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Αγγελοπούλου Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δαρβίρη Χριστίνα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ

Μπακοπούλου Φλώρα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ

Χρούσος Γεώργιος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Βιολογική ηλικία και στρες
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Βιολογική ηλικία και στρες
Περίληψη:
Εισαγωγή. Στη σημερινή κοινωνία που έχει αυξηθεί ο μέσος όρος ζωής ,ο τρόπος ζωής έχει αλλάξει και το στρες εμφανίζεται νωρίτερα, ο δε συνδυασμός της χρονιότητας και της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης οδηγεί σε περισσότερες χρόνιες ασθένειες που συνδέονται με την ηλικία, την ανικανότητα και τη θνησιμότητα, υπάρχει αναγκαιότητα για αποτελεσματική διαχείριση του στρες και βελτίωση του τρόπου ζωής. Το στρες θεωρείται η επιδημία του 21 αιώνα.
Μεθοδολογία .Εφαρμόστηκε μία καινοτόμος ,ολιστική, μη φαρμακευτική παρεμβατική μέθοδος διάρκειας 8 εβδομάδων σε δείγμα (Ν=27,19+8) δύο ομάδων «φαινομενικά υγιούς» πληθυσμού ενηλίκων ανδρών και γυναικών μεταξύ 2018-2019.Με τη συστηματική εφαρμογή της τεχνικής και σε συνδυασμό με τους στίχους των Χρυσών Επών του Πυθαγόρα, επιτυγχάνεται γνωσιακή αναδόμηση, με ταυτόχρονη παρατήρηση και διόρθωση .
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η μελέτη της βιολογικής ηλικίας και του στρες και η περιγραφή της διαδικασίας που ακολουθήθηκε και οι στόχοι είναι αφ’ ενός εάν η παρέμβαση μέσω της τεχνικής της ‘Πυθαγορείου Αυτογνωσίας» για τη διαχείριση του στρες, τη βελτίωση της μνήμης και την ευεξία, θα επηρεάσει τους βιολογικούς δείκτες των πρωτεασωμάτων και το μήκος των τελομερών και αφ’ ετέρου εάν το πρόγραμμα επιδρά στον τρόπο ζωής (άσκηση, διατροφή, ύπνος),των συμμετεχόντων, στο στρες, στην κατάθλιψη, στο άγχος, στα θετικά η αρνητικά συναισθήματα, στο θυμό ,στην εσωτερική συγκρότηση, στο κέντρο ελέγχου υγείας και στις γνωστικές ικανότητες .
Αποτελέσματα. Η βιολογική ηλικία διαφέρει από τη χρονολογική, στη δε γήρανση συμβάλουν η φθορά του DNA,οι διαταραχές του πρωτεασώματος, το οξειδωτικό στρες, τα τελομερή και το στρες. Η πρωτεόλυση, τα πρωτεασώματα και το μήκος των τελομερών μειώνονται με την ηλικία, τις χρόνιες παθήσεις, το χρόνιο πόνο και το στρες ψυχολογικό και μη, το δε στρες έχει άμεση σχέση με τον τρόπο ζωής και τους βιολογικούς δείκτες.
Η εφαρμογή του προγράμματος είχε στατιστικά σημαντικές διαφορές στον υγιεινό τρόπο ζωής και τον προσωπικό έλεγχο (HLPCQ), σημαντική βελτίωση στο αντιλαμβανόμενο στρες, στην κατάθλιψη, στην κλίμακα κατάθλιψης, στο άγχος, στο στρες, στα αρνητικά συναισθήματα, στο θυμό, στο διατροφικό αυτοέλεγχο, στον ύπνο, στην εσωτερική συγκρότηση, στην ευσυνειδησία , στη ψυχική κόπωση ,στη μοναξιά, στην υπερηφάνεια, στις γνωστικές λειτουργίες αλλά και στη βιολογική ηλικία ,αφού το μήκος των τελομερών είχε στατιστικώς σημαντική αύξηση.
Συμπεράσματα. Ο επηρεασμός της φυσιολογίας του εγκεφάλου και της κυτταρικής υγείας ,φαίνεται να βελτιώνει την υγεία και τη διάρκεια ζωής
Η παρέμβαση της πυθαγορείου αυτογνωσίας είναι πολυπαραγοντική και φαίνεται να
επηρεάζει τα άτομα σε ορθότερες επιλογές του τρόπου ζωής, συνειδητές , αποτελεσματικές αλλαγές ,σωστή διαχείριση του στρες και αύξηση της βιολογικής ηλικίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Στρες, Πρωτεάσωμα, Τελομερή, Μεθυλίωση, Γήρανση, Αντιγήρανση, Βιολογική ηλικία, Πυθαγόρειος αυτογνωσία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
92
Αριθμός σελίδων:
72
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ.pdf (950 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο