Η ποιότητα ζωής ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη μετά από αγγειοπλαστική, σε σχέση με την ποιότητα ζωής αυτών χωρίς σακχαρώδη διαβήτη

Διπλωματική Εργασία uoadl:2945858 108 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-05-29
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Λαγομιτζής Παναγιώτης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικολέτα Ιακωβίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Θεόδωρος Ξάνθος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Εκμετζόγλου Κωνσταντίνος, Ακαδημαϊκός Υπότροφος, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η ποιότητα ζωής ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη μετά από αγγειοπλαστική, σε σχέση με την ποιότητα ζωής αυτών χωρίς σακχαρώδη διαβήτη
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η ποιότητα ζωής ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη μετά από αγγειοπλαστική, σε σχέση με την ποιότητα ζωής αυτών χωρίς σακχαρώδη διαβήτη
Περίληψη:
Εισαγωγή: Tόσο ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ), όσο και η Στεφανιαία Νόσος (ΣΝ) αποτελούν μείζον πρόβλημα δημοσίας υγείας. Συγκεκριμένα, έχει υπολογιστεί ότι το 2013, 383 εκατομμύρια άνθρωποι έπασχαν από ΣΔ, ενώ μέχρι το 2035 ο αριθμός αυτός θα έχει ανέλθει στους 592 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με κύριο τύπου διαβήτη να είναι ο ΣΔ τύπου 2. Επιπλέον, η συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου αυξάνεται συνεχώς. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 2015, υπήρχαν 20 εκατομμύρια άνθρωποι με καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ μέχρι το 2030 θα αποτελεί την κυρία αιτία θανάτου.
Σκοπός: Μελετώνται οι διαφορές στην Ποιότητα Ζωής (ΠΖ) μεταξύ διαβητικών και μη διαβητικών πριν και μετά την επέμβαση αγγειοπλαστικής.
Μέθοδος: Προοπτική μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε τέσσερα τριτοβάθμια νοσοκομεία της Ελλάδας επικράτειας. Καταγράφηκαν οι διαφορές στην ΠΖ μεταξύ των δύο πληθυσμιακών ομάδων, με την χρήση του ερωτηματολογίου SF-36. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε μέσω προσωπικής συνέντευξης με τους ασθενής, μία ημέρα πριν την αγγειοπλαστική και τρεις μήνες μετά το πέρας αυτής.
Αποτελέσματα: Η ΠΖ βελτιώθηκε τόσο σε διαβητικούς όσο και σε μη διαβητικούς ασθενείς μετά από την αγγειοπλαστική (p<0.01). Η διαφορά στην ΠΖ ήταν από 15.3% ως 40.9% σε όλες τις κλίμακες, εκτός από τις κλίμακες Σωματικός Ρόλος (ΣΡ) και Σωματικός Πόνος (ΣΠ) όπου η βελτίωση ξεπέρασε το 60% στους διαβητικούς. Η βελτίωση σε μη διαβητικούς ήταν 80% στον ΣΡ και ΣΠ, ενώ στις υπόλοιπες ήταν από 29.2% ως 60.8%. Οι μη διαβητικοί είχαν πολύ μεγαλύτερη βελτίωση στην ΠΖ μετά από την αγγειοπλαστική, (6.3% ως 27.6%) συγκριτικά με τους διαβητικούς. Όλες οι κλίμακες είχαν στατιστική σημαντική διαφορά (p<0.05), εκτός από τον ΣΠ. Η διαφορά στην βελτίωση της ΠΖ των μη εργαζόμενων συγκριτικά με τους εργαζόμενους, ήταν μεγαλύτερη στους μη διαβητικούς, παρά στους διαβητικούς μετά από την αγγειοπλαστική, αλλά μόνο η ΚΛ εμφάνισε στατιστική σημαντική διαφορά στου μη διαβητικούς (p<0.05). Η διαφορά στην βελτίωση της ΠΖ των καπνιζόντων συγκριτικά με τους μη καπνίζοντες, ήταν πιο μεγάλη στους μη διαβητικούς, παρά στους διαβητικούς μετά από την αγγειοπλαστική. Στατιστική σημαντική διαφορά ΣΙ στους μη διαβητικούς.
Συμπέρασμα: Η παρέμβαση με αγγειοπλαστική βελτιώνει την ποιότητα ζωής τόσο στους μη διαβητικούς όσο και στους διαβητικούς ασθενείς μετά το πέρας τριών μηνών. Και στις δύο πληθυσμιακές ομάδες υπήρξε σημαντική βελτίωση της ΠΖ με τα μέγιστα των οφελών στους μη διαβητικούς. Ιδιαίτερα στις γυναίκες και στους ηλικιωμένους ασθενείς (>60ετών) τα αποτελέσματα ήταν εξόχως ενθαρρυντικά.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Στεφανιαία νόσος, Σακχαρώδης διαβήτης, Ποιότητα ζωής
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
65
Αριθμός σελίδων:
79
ΛΑΓΟΜΙΤΖΗΣ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο