«Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ως εργαλείο και η λειτουργία της στα πλαίσια μιας υγειονομικής κρίσης»

Διπλωματική Εργασία uoadl:2946068 198 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-05-25
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Τσιάρα Ιωσηφίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βουδούρη Αγγελική

-Καθηγήτρια του τομέα Μαθηματικών και Πληροφορικής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

-Γνωστικό Αντικείμενο: Στατιστική - Πληροφορικά Συστήματα Διαχείρισης Κινδύνου στην Εκπαίδευση

-Διευθύντρια του Εργαστηρίου Πληροφορικής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

-Επιστημονική υπεύθυνη της Κατεύθυνσης «Πληροφορική στην Εκπαίδευση» του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ως εργαλείο και η λειτουργία της στα πλαίσια μιας υγειονομικής κρίσης»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ως εργαλείο και η λειτουργία της στα πλαίσια μιας υγειονομικής κρίσης»
Περίληψη:
Η παρούσα έρευνα εξετάζει την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση ως εργαλείο και τη λειτουργία της στα πλαίσια μίας υγειονομικής κρίσης. Προς αυτό τον σκοπό, η μελέτη εξετάζει δευτερογενώς τη βιβλιογραφία της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης και, συγκεκριμένα, την ιστορική της αναδρομή, θεωρίες μάθησης που συνδέονται με αυτή και συγκεκριμένα τον συμπεριφορισμό, τον γνωστικισμό, τον κονστρουκτιβισμό, τον κονεκτιβισμό, και την ριζωματική μάθηση. Τις κατηγορίες και την τυπολογία της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, την εξέλιξή της, τα οφέλη και τα μειονεκτήματά της, τα μέσα που διατίθενται, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, το υλικό που χρησιμοποιείται καθώς και την συμβολή των ΤΠΕ στην διεξαγωγή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Στην ποσοτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε με την χρήση ερωτηματολογίου, ο σκοπός ήταν να εντοπιστούν οι ασάφειες, οι ελλείψεις, τα εμπόδια, οι μέθοδοι, η κατάρτιση των εκπαιδευτικών και η επάρκεια της, και αποτελεσματική σκιαγράφησης της συνολικής εικόνας με ιδιαίτερη έμφαση στην περίοδο της πανδημίας του Covid-19 στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών φάνηκε να μην υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, και οι απόψεις των εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ήταν κάτι που προσπάθησαν να διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, παρόλο που οι περισσότεροι δεν είχαν ξανά κάνει κάτι παρόμοιο. Αναφορικά με τα υλικοτεχνικά μέσα, βρέθηκαν πολλές ελλείψεις, όπως και αρκετά εμπόδια. Τέλος, βρέθηκαν σε μεγάλο βσθμό σύμφωνοι μεταξύ τους στους τρόπους βελτίωσης όπου θα βοηθούσαν πολύ να εξελιχθεί ο συγκεκριμένος τρόπος και τύπος εκπαίδευσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ΕΞΑΕ, γενιές ΕΞΑΕ, κατηγορίες ΕΞΑΕ, εκπαιδευτικό υλικό ΕΞΑΕ, μεθοδολογία ΕΞΑΕ, σχεδιασμός ΕΞΑΕ, ορισμοί, υγειονομική κρίση, κορωνοϊός
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
91
Αριθμός σελίδων:
102
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΣΙΑΡΑ ΙΩΣΗΦΙΝΑ 218423.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.