Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Άννα Δελτσίδου, Καθηγήτρια, Τμήμα Μαιευτικής, ΠΑΔΑ
Αικατερίνη Λυκερίδου, Καθηγήτρια, Τμήμα Μαιευτικής, ΠΑΔΑ
Χριστίνα Νάνου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Μαιευτικής, ΠΑΔΑ
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η κάνναβη και τα παράγωγά της αποκτούν ολοένα ισχυρότερη θέση στις προτιμήσεις-συνήθειες των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πολλές γυναίκες θεωρούν την κάνναβη ένα μέσο ανακούφισης από τα συμπτώματα του 1ου τριμήνου, όπως η ναυτία, αποφεύγοντας τη χρήση φαρμακευτικού σκευάσματος. Μια μερίδα γυναικών έχει ξεκινήσει τη χρήση κάνναβης ήδη πριν από την εγκυμοσύνη και συνεχίζει ασχέτως τριμήνου κύησης. Το διάστημα της εγκυμοσύνης, ωστόσο, αποτελεί ένα μείζον διάστημα για τη διάπλαση του ατόμου ψυχικά και σωματικά, καθώς οι συνήθειες της μητέρας επιδρούν άμεσα στο έμβρυο.
Σκοπός: Η παρούσα συστηματική ανασκόπηση εστιάζεται στη διερεύνηση της επίδρασης της κάνναβης στο έμβρυο, στο νεογνό και στη μετέπειτα παιδική ηλικία.
Μεθοδολογία: Πρόκειται για συστηματική ανασκόπηση. Η αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας πραγματοποιήθηκε στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων Pubmed, Scopus, Medline, Cochrane κατά το διάστημα 06/2019-08/2020. Οι λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν «εγκυμοσύνη ή έγκυες γυναίκες», «κάνναβη ή μαριχουάνα», «έμβρυο», «νεογνό», «παιδική ηλικία», ενώ έγινε συνδυασμός των παραπάνω λέξεων με τη χρήση των τελεστών «ΚΑΙ» και «Ή». Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκε το εργαλείο του Pubmed «similar articles». Κριτήρια ένταξης αποτέλεσαν: (1) τα άρθρα να αφορούν σε πρωτογενείς ερευνητικές μελέτες, (2) οι συμμετέχουσες να είναι έγκυες γυναίκες χρήστριες κάνναβης (ομάδα μελέτης) και έγκυες μη χρήστριες (ομάδα ελέγχου) και (3) η γλώσσα συγγραφής των άρθρων να είναι η ελληνική ή η αγγλική. Τα κριτήρια αποκλεισμού ήταν τα ακόλουθα: (1) αδημοσίευτες μελέτες, (2) ανασκοπήσεις, (3) παρουσιάσεις σε συνέδρια, (4) μελέτες σε ζώα. Η αξιολόγηση της μεθοδολογίας έγινε με τα προαναφερθέντα κριτήρια και αφορούν την επιλογή του πληθυσμού και του υπό μελέτη δείγματος, το σχεδιασμό της μελέτης, τη συμμετοχή κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, τη μέθοδο διάγνωσης και τις προσαρμογές στην ανάλυση.
Αποτελέσματα: Στην παρούσα μελέτη συμπεριελήφθησαν 12 πρωτογενείς ερευνητικές μελέτες οι οποίες εξετάζουν την επίδραση της κάνναβης, από τη χρήση της κάνναβης κατά τη διάρκεια της κύησης, στο έμβρυο, στο νεογνό και στη μετέπειτα παιδική ηλικία.
Συμπεράσματα: Από τη συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας προκύπτει ότι η χρήση κάνναβης στην εγκυμοσύνη έχει δυσμενείς συνέπειες τόσο για το έμβρυο όσο και για το νεογνό, αλλά και στην παιδική ηλικία. Οι συνέπειες δύνανται να είναι σωματικές και ψυχικές. Οι πιο κοινές εξ αυτών είναι η προωρότητα, το χαμηλό βάρος γέννησης, η νοσηλεία σε μονάδες νεογνών, η γέννηση νεογνών μικρών για την ηλικία κύησης, η επιθετική συμπεριφορά κυρίως κοριτσιών ηλικίας 18 μηνών, καθώς και η διάσπαση προσοχής. Η γνώση αυτών των δυσμενών επιδράσεων παρέχει στους επιστήμονες υγείας τη δυνατότητα να συμβουλεύσουν τις έγκυες που κάνουν χρήση κάνναβης και να τις καθοδηγήσουν με σκοπό τη βέλτιστη δυνατή έκβαση για εκείνες και τα νεογνά τους.
Λέξεις-κλειδιά: Εγκυμοσύνη ή έγκυες γυναίκες, Κάνναβη ή μαριχουάνα, Έμβρυο, Νεογνό, Παιδική ηλικία. Επιπλέον, έγινε συνδυασμός των παραπάνω λέξεων με τη χρήση των εντολών «ΚΑΙ» και «Ή».
Λέξεις-κλειδιά:
Εγκυμοσύνη, Έγκυες γυναίκες, Κάνναβη, Μαριχουάνα, Έμβρυο, Νεογνό, Παιδική ηλικία