Η δράση του IRA και της ΕΤΑ 1969-2007. Μια συγκριτική προσέγγιση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2948360 263 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ευρωπαϊκή ιστορία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-11-11
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Παπαβασιλείου Αριστείδης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Ράπτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Μαρία Παπαθανασίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η δράση του IRA και της ΕΤΑ 1969-2007. Μια συγκριτική προσέγγιση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η δράση του IRA και της ΕΤΑ 1969-2007. Μια συγκριτική προσέγγιση
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί μία απόπειρα συγκριτικής προσέγγισης και αποτίμησης της δράσης των ένοπλων παρατάξεων του ιρλανδικού ρεπουμπλικανικού και του βασκικού αποσχιστικού κινήματος, κατά τη μεταπολεμική περίοδο (1969-2007).
Δεν είναι ωστόσο μονοδιάστατη. Παράλληλα με τη σύγκριση των βασικών ένοπλων σκελών (δηλαδή του Προσωρινού IRA και της ΕΤΑ) που πρέπει να θεωρείται η κύρια, κρίνεται απαραίτητη και μία παράλληλη σύγκριση μεταξύ των πολιτικών σκελών τους, του ιρλανδικού κόμματος Sinn Fein και του βασκικού πολιτικού μετώπου Herri Batasuna αντίστοιχα.
Στην εργασία εξετάζεται το κοινωνικό και πολιτικό υπόβαθρο στο οποίο έδρασαν, τα οποία και διαμόρφωσαν τον Προσωρινό IRA και την ΕΤΑ. Σκοπός είναι να ιδωθεί η δράση τους μέσα από ένα ευρύτερο πρίσμα και να εξεταστεί το ζήτημα της ένοπλης εκστρατείας τους μέσα από περισσότερες οπτικές γωνίες. Υπό αυτή την προσέγγιση δίνεται έμφαση σε μία σειρά ειδικότερων πλευρών του ζητήματος, οι οποίες διέπουν τόσο ιρλανδική όσο και την βασκική περίπτωση: το ιστορικό υπόβαθρο, την κινηματική διάσταση, το κοινωνικοπολιτικό αντίκτυπο της δράσης τους, την αντίδραση του βρετανικού και ισπανικού κράτους στη δράση αυτή, την ιδεολογική εξέλιξη, την αποσχιστική διάσταση και τέλος την έκβαση τόσο της ένοπλης όσο και της πολιτικής τους εκστρατείας.
Κάθε ένα από τα παραπάνω ζητήματα αναλύεται σε ξεχωριστό κεφάλαιο της εργασίας, στοχεύοντας σε μία σφαιρικότερη θέαση του ζητήματος της δράσης τους, πέρα από τον στενά τρομοκρατικό χαρακτήρα της.
Οι εξελίξεις της εξεταζόμενης περιόδου παρουσιάζουν ασφαλώς ενδιαφέρον από ιστορικής πλευράς, είναι ωστόσο κρίσιμα και καθοριστικά και για την σημερινή κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της Βορείου Ιρλανδίας και της Βασκικής Αυτόνομης Κοινότητας.
Η δράση του Προσωρινού IRA και της ΕΤΑ παρουσιάζει πολλές ομοιότητες και κοινά χαρακτηριστικά, τα οποία είναι ευρέως γνωστά και έχουν ερευνηθεί εκτενώς από την ακαδημαϊκή βιβλιογραφία, τόσο του πεδίου της ιστορικής όσο και της πολιτικής και νομικής επιστήμης. Για τον λόγο αυτό, η συγκριτική προσέγγιση της παρούσας εργασίας εστιάζει περισσότερο στην διερεύνηση μιας σειράς διαφοροποιητικών στοιχείων, τα οποία και χαρακτηρίζει ως παράγοντες απόκλισης, καθώς αυτά συντελούν στην διαφορετική έκβαση, σε πολιτικό επίπεδο τουλάχιστον, της δράσης του IRA από αυτή της ΕΤΑ στο τέλος της εξεταζόμενης περιόδου.
Τέλος, η εργασία έχει και έναν γενικότερο σκοπό. Αποσκοπεί να αποτελέσει έναυσμα για περεταίρω και βαθύτερη έρευνα του φαινομένου της ανάδυσης ή επανεμφάνισης των τοπικών εθνικισμών και αποσχιστικών τάσεων που παρατηρούνται σήμερα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Δεν μπορεί εξάλλου να θεωρείται τυχαίο ότι τα σημαντικότερα από αυτά προέρχονται και πάλι από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιβηρική χερσόνησο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
Ιρλανδία, Χώρα των Βάσκων, ένοπλος αγώνας, τρομοκρατία, ρεπουμπλικανισμός, Ταραχές, απόσχιση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
138
Αριθμός σελίδων:
84
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf (430 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο