Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών : Συγκριτική μελέτη των αναφορών ΕΚΕ και η συμμόρφωσή τους σύμφωνα με τα πρότυπα GRI.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2956935 72 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικού Μάνατζμεντ
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-07-18
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Γκιάτη Εμμανουέλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μησσιακούλης Σπύρος, Επισκέπτης Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών : Συγκριτική μελέτη των αναφορών ΕΚΕ και η συμμόρφωσή τους σύμφωνα με τα πρότυπα GRI.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών : Συγκριτική μελέτη των αναφορών ΕΚΕ και η συμμόρφωσή τους σύμφωνα με τα πρότυπα GRI.
Περίληψη:
Τις τελευταίες δεκαετίες, παρατηρείται μια αλλαγή στη στάση των εταιρειών απέναντι σε θέματα περιβαλλοντικά και κοινωνικά. Αντί να ακολουθούν τον νούμερο ένα κανόνα τους, που ίσχυε μέχρι και τη δεκαετία του '50, «business as usual », οι εταιρείες άρχισαν να υιοθετούν στρατηγικές που όχι μόνο μεγιστοποίησαν τα πιθανά οικονομικά τους κέρδη, αλλά τους βοήθησαν επίσης να ελέγξουν τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους. Προς αυτόν τον στόχο, πολλές εταιρείες άρχισαν να ασχολούνται με την εταιρική κοινωνική ευθύνη (ΕΚΕ). Οι Snider et al. (2003) σημειώνουν ότι η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι συνολικά μια υποχρέωση των εταιρειών να συμπεριφέρονται ηθικά απέναντι στην κοινωνία στην οποία δραστηριοποιούνται. Προς αυτόν τον στόχο, πολλές εταιρείες άρχισαν να ασχολούνται με την ΕΚΕ. Οι εταιρείες εφαρμόζουν την εταιρική κοινωνική ευθύνη μέσω μιας σειράς διαφορετικών πρακτικών που στοχεύουν στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής τους απόδοσης, καθώς και τα οικονομικά τους.
Είναι δύσκολο να προσδιοριστούν οι λόγοι πίσω από αυτήν την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών. Φαίνεται ότι οι εταιρείες θέλουν να συνδεθούν με το κοινό, να εξομαλύνουν τις ανησυχίες τους σχετικά με τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων τους και να προσφέρουν στην κοινωνία. Οι Williamson et al (2006) δηλώνουν ότι οι τρείς κινητήριοι μοχλοί που ωθούν αυτή τη συμπεριφορά είναι: η εξοικονόμηση κόστους, η ανταπόκριση στην αλυσίδα εφοδιασμού και η ανταπόκριση στους κανονισμούς που τη διέπουν. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εταιρείες των οποίων η ατζέντα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που παρουσιάζεται στις αναφορές τους δεν ταιριάζει με τις πραγματικές δραστηριότητές τους, γεγονός που δείχνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η αναφορά και η εκτέλεση δραστηριοτήτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης έχουν χάσει τη σύνδεσή τους.
Κάθε εταιρεία μπορεί να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα διαρθρωθεί η αναφορά εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Υπάρχουν αρκετές προτάσεις για την διαδικασία σύνταξης των αναφορών . Ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πλαίσιο για την ανάπτυξη των εκθέσεων ΕΚΕ είναι οι κατευθυντήριες γραμμές της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Αναφοράς (GRI). Αυτές είναι ένα σύνολο οδηγιών που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τις εταιρείες να συντάξουν μια αναφορά ΕΚΕ που δημοσιοποιεί τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιδόσεις τους με ολοκληρωμένο τρόπο (Snider, Hill, & Martin, 2003). Η δημοσιοποίηση ωστόσο των αποτελεσμάτων της ΕΚΕ στα ενδιαφερόμενα μέρη (πελάτες, προμηθευτές, τοπικές κοινωνίες, μετόχους, επενδυτές, κοινωνία των πολιτών, κρατικούς φορείς, εργαζομένους), απαιτεί αξιοπιστία, ειλικρίνεια και διαφάνεια, γιατί διαφορετικά μπορεί να δημιουργηθεί η αίσθηση της εξαπάτησης (Weber, 2008).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
εταιρική κοινωνική ευθύνη, τηλεπικοινωνίες, ΕΚΕ, βιώσιμη ανάπτυξη, αναφορές βιωσιμότητας
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
140
Αριθμός σελίδων:
114
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών Συγκριτική μελέτη των αναφορών ΕΚΕ και η συμμόρφωσή τους σύμφωνα με τα πρότυπα GRI..pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.