Νέοι παράγοντες οξειδωτικού στρες εκτίμησης της εξέλιξης του εμφράγματος του μυοκαρδίου

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2961313 68 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-09-24
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Χαλιώτη Βαρβάρα-Μαρία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Παρασκευή Ρούσσου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δέσποινα Περρέα, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Τούτουζας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Νικητέας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Κόντζογλου, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεράσιμος Τσουρούφλης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Στυλιανός Κύκαλος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Νέοι παράγοντες οξειδωτικού στρες εκτίμησης της εξέλιξης του εμφράγματος του μυοκαρδίου
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Νέοι παράγοντες οξειδωτικού στρες εκτίμησης της εξέλιξης του εμφράγματος του μυοκαρδίου
Περίληψη:
Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την πιο συχνή αιτία νοσηρότητας και θνητότητας στο γενικό πληθυσμό και σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό οφείλεται σε αθηρωμάτωση των αγγείων. Σκοπός της συγκεκριμένης διατριβής είναι η μελέτη δύο συγκεκριμένων δεικτών :
α) της Ασύμμετρης Διμεθυλοαργινίνης (ADMA, ΑsymmetricDimethylarginine) και β) της Συμμετρικής Διμέθυλοαργινίνης (SDMA ,SymmetricDimethylarginine) και ο συσχετισμός αυτών με την εμφάνιση του εμφράγματος του μυοκαρδίου. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, (5-8) έχουν παρατηρηθεί ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα αυτών των δεικτών, σε ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και φαίνεται να υπάρχει άμεση συσχέτιση των δεικτών αυτών με την πρόγνωση και την εξέλιξη του εμφράγματος του μυοκαρδίου. Με την ανάλυση των δειγμάτων προς έλεγχο θα συσχετιστούν τα επίπεδα των δύο αυτών δεικτών με κοινωνικο-δημογραφικά και σωματομετρικά χαρακτηριστικά των ασθενών τα οποία ενδεχομένως να επηρεάζουν την εξέλιξη του εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Μελετήθηκε ένα σύνολο 66 ασθενών (18 γυναίκες, 48 αντρες) στους οποίους μετρήθηκαν οι συγκεντρώσεις των εξής δεικτών : ADMA, SDMA, CRP (οξεία αντιδρώσα πρωτείνη), TroponinT, κατά την 1η ημέρα εισαγωγής τους στο νοσοκομείο και κατά την 3η ημέρα νοσηλείας τους στο νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκαν με υποψία οξέως εμφράγματος του μυοκαρδίου. Επίσης με έγγραφη συγκατάθεση των ασθενών συμπληρώθηκε ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε τα κοινωνικο-δημογραφικά , σωματομετρικά χαρακτηριστικά και συνήθειες τρόπου ζωής των συγκεκριμένων ασθενών. Η στατιστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του εργαλείου SPSS 23.0.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης , οι συγκεντρώσεις της ADMA κατά την 1η ημέρα εισαγωγής στο νοσοκομείο :
α) παρουσίασαν θετική συσχέτιση με τις ώρες βραδινού ύπνου των ασθενών (+0.497 , p<0.001) , β) παρουσίασαν θετική συσχέτιση και με τη συχνότητα που έτρωγαν εκτός σπιτιού ή παρήγγελναν φαγητό από έξω, γ) παρουσίασαν αρνητική συσχέτιση αναφορικά με την καταγραφόμενη φυσική κατάσταση των ασθενών (-0.304 , p=0.013), δ) ένα προσωπικό ιστορικό υπέρτασης των ασθενών που καταγράφηκε εμφάνισε υψηλότερη συγκέντρωση για το ADMA κατά την 1η ημέρα εισαγωγής στο νοσοκομείο (1.818 vs 1.568 , p=0.042) , ε) αυτοαναφερόμενες πληροφορίες των ασθενών σχετικά με το ελάχιστο του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) εμφάνισαν θετική συσχέτιση αναφορικά με τη μείωση του ADMA μεταξύ 1ης και 3ης ημέρας, (+0.366 , p=0.009)
Oι συγκεντρώσεις της SDMA κατά την 1η ημέρα εισαγωγής στο νοσοκομείο : α) αναφορικά με την ηλικία παρουσίασαν θετική συσχέτιση (+0.320 , p=0.009), β) ο αριθμός ωρών βραδινού ύπνου σε ένα εύρος 5-8 ωρών, παρουσίασε μία αρνητική συσχέτιση αναφορικά με τη μείωση του SDMA μεταξύ 1ης την 3ης ημέρας ( - 0.369 , p =0.002).
Επίσης θα έπρεπε να αναφερθεί ότι οι συγκεντρώσεις και των τεσσάρων βιοδεικτών που καταμετρήθηκαν ADMA, SDMA, CRP και TroponinT, παρουσίασαν στην πλειονότητά τους μείωση κατά την 3η ημέρα νοσηλείας των ασθενών (p<0.001). Συνοψίζοντας διαφαίνεται από τα ανωτέρω ότι κάποιοι παράγοντες όπως είναι οι διατροφικές συνήθειες των ασθενών, ο ΔΜΣ, η φυσική κατάσταση αυτών και οι ώρες βραδινού ύπνου επηρεάζουν τα επίπεδα των ADMA και SDMA και κατά συνέπεια τροποποίηση αυτών των παραγόντων αυτών θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει την εξέλιξη του εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Συμμετρική διμεθυλαργινίνη, Ασύμμετρη διμεθυλαργινίνη, Έμφραγμα του μυοκαρδίου, Οξειδωτικό στρες, Αθηρωμάτωση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
88
Αριθμός σελίδων:
206
Chalioti Varvara - Maria PhD.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο