Ηλεκτρομυϊκός ερεθισμός σε ολόκληρο το σώμα σε ασθενή πληθυσμό: Μια συστηματική ανασκόπηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2970365 118 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Εργοσπιρομετρία, Άσκηση και Αποκατάσταση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-01-11
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Πανούλας Αλέξανδρος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σεραφείμ Ν. Νανάς, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βασιλειάδης Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αναστάσιος Φιλίππου, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ηλεκτρομυϊκός ερεθισμός σε ολόκληρο το σώμα σε ασθενή πληθυσμό: Μια συστηματική ανασκόπηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ηλεκτρομυϊκός ερεθισμός σε ολόκληρο το σώμα σε ασθενή πληθυσμό: Μια συστηματική ανασκόπηση
Περίληψη:
Περίληψη
Εισαγωγή: Η θεραπεία του ηλεκτρομυϊκού ερεθισμού (Electromyostimulation – EMS) χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους επαγγελματίες της επιστήμης της φυσικοθεραπείας ως μέθοδος αποκατάστασης και άσκησης των σκελετικών μυών του σώματος. Χρησιμοποιείται τόσο για υγιή, όσο και ασθενή άτομα, προκαλώντας αύξηση της μυϊκής μάζας, μείωση του ποσοστού λίπους σώματος και βελτίωση της κινησιολογίας. Θεωρείται μια ασφαλής και οικονομική θεραπεία, η οποία μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική.
Σκοπός: Σκοπός της συγκεκριμένης συστηματικής ανασκόπησης είναι η συγκέντρωση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας, όπου αφορά την εφαρμογή του ηλεκτρομυϊκού ερεθισμού σε ολόκληρο το σώμα σε ασθενείς, ώστε να αξιολογηθεί ποιοτικά η αποτελεσματικότητα της μεθόδου.
Μεθοδολογία: Για την μελέτη χρησιμοποιήθηκαν τρεις βάσεις δεδομένων, το Pubmed, το Scopus και το Pedro, ώστε να αναζητηθούν τα σχετικά άρθρα. Μετέπειτα, τα άρθρα αυτά αξιολογήθηκαν βάσει της κλίμακας Pedro και συντέθηκε ο πίνακας των αποτελεσμάτων βάσει της μεθοδολογίας PICOs.
Αποτελέσματα: Συνολικά ανιχνεύτηκαν 18 άρθρα, τα οποία πληρούσαν τα κριτήρια εισόδου και αποκλεισμού. Τα περισσότερα άρθρα από αυτά ήταν άρθρα, που συγκεντρώνουν υψηλή βαθμολογία βάσει της κλίμακας Pedro, κατά συνέπεια είναι υψηλού επιπέδου μεθοδολογικού σχεδιασμού. Στις παρεμβάσεις, στις οποίες ανέτρεξε ο ερευνητής, βρέθηκε ότι η εφαρμογή του ηλεκτρομυϊκού ερεθισμού επιφέρει ένα πλήθος ευεργετικών επιδράσεων σε άτομα με χρόνιες παθήσεις. Η αύξηση του μυϊκού ιστού, η μείωση του ποσοστού λίπους σώματος, η αύξηση δύναμης των άκρων, η βελτίωση της εικόνας της νόσου είναι ορισμένες από τις θετικές επιδράσεις της ηλεκτρομυϊκής διέγερσης.
Συζήτηση:Η θεραπεία του ηλεκτρομυϊκού ερεθισμού είναι μια χρήσιμη και αποτελεσματική τεχνική, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος αρκετών ασθενειών και ιατρικών παθήσεων, όπως είναι ο χρόνιος τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης, η σαρκοπενική παχυσαρκία, η σαρκοπενία, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι κακοήθεις νεοπλασίες και η μετ-εμμηνόπαυση.

Λέξεις κλειδιά: Ηλεκτρομυϊκός ερεθισμός, ηλεκτρομυϊκή διέγερση, ΗΝΜΕ, ολόκληρο το σώμα, συστηματική ανασκόπηση
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ηλεκτρομυϊκός ερεθισμός, Ηλεκτρομυϊκή διέγερση, ΗΝΜΕ, Ολόκληρο το σώμα, Συστηματική ανασκόπηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
71
Αριθμός σελίδων:
43
ΜΔΕ ΠΑΝΟΥΛΑΣ 2.pdf (704 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο