Οι θεολογικές και επικοινωνιακές προσεγγίσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 (από τον Φεβρουάριο 2020 έως τον Οκτώβριο 2021)

Διπλωματική Εργασία uoadl:2973033 215 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εκκλησία, Διαθρησκειακός Διάλογος και Διεθνείς Σχέσεις
Βιβλιοθήκη Θεολογικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-02-11
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Παπανικολάου Ευανθία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΑΡΧΙΜ. ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ - ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΚΡΕΚΑΣ, Επίκ. Καθηγ., Τμήμα Θεολογίας, Θεολογική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΙΩΝΗΣ, Αναπλ. Καθηγ., Τμήμα Θεολογίας, Θεολογική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, Αναπλ. Καθηγ., Τμήμα Θεολογίας, Θεολογική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι θεολογικές και επικοινωνιακές προσεγγίσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 (από τον Φεβρουάριο 2020 έως τον Οκτώβριο 2021)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι θεολογικές και επικοινωνιακές προσεγγίσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 (από τον Φεβρουάριο 2020 έως τον Οκτώβριο 2021)
Περίληψη:
Η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας που προκλήθηκε από τον ιό SARS-COV-2 οδήγησε στη λήψη πρωτόγνωρων μέτρων που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα ήταν αδιανόητα για τον σύγχρονο άνθρωπο της τρίτης χιλιετίας. Το αγαθό που έπρεπε να διαφυλαχθεί σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο ήταν η ανθρώπινη ζωή και η υγεία ως συλλογικό αγαθό. Η πανδημία Covid-19 αποτέλεσε τη μεγαλύτερη άσκηση βιοπολιτικής ρύθμισης στην παγκόσμια Ιστορία και λειτούργησε ως καταλύτης για την επικράτηση του νέου βιοπολιτικού παραδείγματος στις σύγχρονες κοινωνίες της διακινδύνευσης.
Αναμφίβολα, το χρονικό αυτό διάστημα αποτέλεσε μια περίοδο σοβαρής δοκιμασίας για όλο το θεσμικό σύστημα της χώρας, αλλά και για την Εκκλησία της Ελλάδος και τους πιστούς. Η υγειονομική κρίση εργαλειοποιήθηκε σε επίπεδο κοινωνικό, πολιτικό, ακόμα και θεολογικό. Η πανδημία λειτούργησε ως πειρασμός που έθεσε υπό δοκιμασία το σώμα της Εκκλησίας και τη σχέση των πιστών μεταξύ τους. Στη δύσκολη αυτή συγκυρία, η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως εκφράζεται με τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ενεργώντας σύμφωνα με την Ιερά Παράδοση, την Πατερική διδασκαλία και εφαρμόζοντας την αρχή της εκκλησιαστικής οικονομίας, ανταποκρίθηκε με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης. Συνεργάστηκε με την Πολιτεία, στο πλαίσιο της συναλληλίας και των διακριτών ρόλων και εφήρμοσε τα μέτρα με συνέπεια και προσοχή.
Η περίοδος αυτή, ωστόσο, υπήρξε και μια περίοδος διδακτική, μία περίοδος που παρείχε τη δυνατότητα ενδοσκόπησης και αυτογνωσίας, καθώς αποκάλυψε κενά, αδυναμίες και ακραίες τοποθετήσεις στην έκφραση της πίστης και τη συμπεριφορά λαϊκών και κληρικών. Τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν από την περίοδο αυτή θα είναι πολύ χρήσιμα για το μέλλον. Η ‘μετά-Covid-19’ εποχή απαιτεί από όλους να ξεφύγουν από τον εφησυχασμό και να προτάξουν την προβολή του ορθόδοξου φρονήματος. Η ραγδαία ψηφιοποίηση της εκκλησιαστικής ζωής το διάστημα αυτό, αναβαθμίζει τον ρόλο της ενορίας ως πυρήνα της εκκλησιαστικής ζωής και την καλεί να αναλάβει την προβολή του ποιμαντικού έργου και της ποιμαντικής αποστολής της Εκκλησίας.
Η ευθύνη της Εκκλησίας ήταν και είναι να παραμείνει προσηλωμένη στην αποστολή Της, που δεν είναι άλλη από την σωτηρία του ανθρώπου και αυτό διότι η έννοια της Εκκλησίας δεν δύναται να χωρισθεί από την έννοια της ‘σωτηρίας’ και η σωτηρία δεν μπορεί να χωρισθεί από την εσχατολογική προοπτική της Βασιλείας των Ουρανών. Εξάλλου, εάν υπάρχει κάποιος χώρος στον οποίον καταργείται ο φόβος, η ασθένεια, καταλύεται ο θάνατος και η φθορά, αυτός δεν είναι άλλος από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Μόνον η Εκκλησία «έξω βάλλει τον φόβο», αφού ο ίδιος ο Ιδρυτής Της είπε: «εν τω κόσμω θλίψιν έξετε, αλλά θαρσείτε, Eγώ νενίκηκα τον κόσμον» (Ιω. 16, 33).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θρησκεία
Λέξεις-κλειδιά:
Λέξεις – κλειδιά: Εκκλησία - πανδημία – βιοπολιτική – διαδίκτυο – κυβερνοχώρος – υγειονομική κρίση - οικονομική κρίση - εμβολιασμοί – ψευδοειδήσεις - συνωμοσιολογία –- προφητολογία – πληροφοριοδημία - συνωμοσιολογία –- προφητολογία - Θεία Λειτουργία - Θεία Ευχαριστία –– εκκλησιαστική οικονομία – ενορία - επανευαγγελισμός.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
22
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
350
Αριθμός σελίδων:
175
ΟΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚAI ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID_19 (ΦΕΒΡ 2020_ΟΚΤ 2021).pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο