Η επίδραση του Ψυχικού Τραύματος και της Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες στην επανένταξη των αποφυλακισμένων, αντρών και γυναικών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2975168 328 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ψυχιατροδικαστική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-03-05
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Βλαχοσωτήρου Χρηστίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Μιχόπουλος , Καθηγητής , Ιατρική Σχολή ,ΕΚΠΑ
Αθανάσιος Δουζένης , Καθηγητής , Ιατρική Σχολή ,ΕΚΠΑ
Παναγιώτης Φερεντίνος , Αναπληρωτής Καθηγητής, Β' Ψυχιατρική Κλινική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση του Ψυχικού Τραύματος και της Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες στην επανένταξη των αποφυλακισμένων, αντρών και γυναικών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση του Ψυχικού Τραύματος και της Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες στην επανένταξη των αποφυλακισμένων, αντρών και γυναικών
Περίληψη:
Εισαγωγή: Στην παρούσα έρευνα μελετήθηκε το πρώιμο ψυχικό τραύμα και συγκεκριμένα οι τραυματικές εμπειρίες που βιώθηκαν πριν την ηλικία των δεκαοκτώ ετών, οι οποίες κατατάσσονται ως εξής : α) ψυχικό τραύμα λόγω σωματικής τιμωρίας, β) ψυχικό τραύμα λόγω συναισθηματικής κακοποίησης, γ) ψυχικό τραύμα λόγω σεξουαλικής κακοποίησης και δ) τραυματικές εμπειρίες που δεν εντάσσονται σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες και χαρακτηρίζονται ως γενικό τραύμα.
Μελετήθηκαν ακόμη, η παρουσία συμπτωμάτων Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες, τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης και συλλέχθηκαν πληροφορίες σε σχέση με τα δημογραφικά στοιχεία του υπό μελέτη δείγματος.
Σκοπός: Κύριος σκοπός της έρευνας είναι να μελετηθούν τα συμπτώματα του πρώιμου ψυχικού τραύματος και της Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες σε ενήλικες αποφυλακισμένους, άντρες και γυναίκες, καθώς και η επίδραση αυτών στην επανένταξη τους.
Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι η ποσοτική έρευνα. Το δείγμα αποτελούταν από τριάντα οκτώ ενήλικες αποφυλακισμένους, άντρες και γυναίκες, ωφελούμενoυς του φορέα «Επάνοδος Ν.Π.Ι.Δ.», δεκαοκτώ άνδρες και είκοσι γυναίκες, με μέση ηλικία τα σαράντα ένα έτη και μέσος όρο χρόνου αποφυλάκισης τους πενήντα ένα μήνες.
Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη χορήγηση ερωτηματολογίων / κλιμάκων μέτρησης του παιδικού τραύματος (Early Trauma Inventory Self Report Short Form, ETI-SR-SF), της κλίμακας Νοσοκομειακής Μέτρησης Άγχους και Κατάθλιψης (HADS), της κλίμακας μέτρησης Μετατραυματικού Στρες (PTSD Checklist-Civilian Version [PCL-C] ), καθώς και ενός ερωτηματολογίου για τη μέτρηση δημογραφικών μεταβλητών, που σχεδιάστηκε από την ερευνήτρια.
Αποτελέσματα:Τα κύρια ευρήματα της παρούσας έρευνας εντοπίζονται : α) σε θετικές προς ισχυρές συσχετίσεις ανάμεσα στο μετατραυματικό στρες και το άγχος , την κατάθλιψη και το γενικό τραύμα, β) σε θετικές και μεσαίας ισχύος συσχετίσεις ανάμεσα στο γενικό τραύμα και το άγχος και την κατάθλιψη, γ) σε μεσαίας ισχύος και στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις της συναισθηματικής και σεξουαλικής κακοποίησης πριν από την ηλικία των δεκαοκτώ ετών με την κατάθλιψη και δ) στο ότι μετά από ανάλυση παλινδρόμησης βρέθηκε πως η μόνη μεταβλητή από την οποία εξαρτάται το μετατραυματικό στρες και προέκυψε στατιστικά σημαντική είναι το άγχος.
Στις συγκρίσεις που έγιναν μεταξύ των παραγόντων που ερευνώνται σε συσχετίσεις με τα δημογραφικά στοιχεία δεν προέκυψαν στατιστικά σημαντικές διαφορές εκτός από την κατηγορία των εγγάμων οι οποίοι βρέθηκαν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα πρώιμου τραύματος δηλαδή του γενικού τραύματος, συναισθηματικής κακοποίησης, σωματικής κακοποίησης και σεξουαλικής κακοποίησης. Τέλος, βρέθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των ατόμων με ελληνική εθνικότητα και των ατόμων με διαφορετική εθνικότητα για τον παράγοντα της σωματικής κακοποίησης.
Συμπεράσματα: Συμπερασματικά λοιπόν, το μετατραυματικό στρες φάνηκε πως καθορίζει τα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους και επηρεάζεται από τα επίπεδα τραυματικών εμπειριών ποικίλης αιτιολογίας πριν από την ηλικία των δεκαοκτώ ετών (γενικό τραύμα). Δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η βαθμολογία του ατόμου στο μετατραυματικό στρες, τόσο πιο έντονα τείνει να νιώθει άγχος και κατάθλιψη αλλά και τόσο πιο πιθανό είναι να έχει υψηλή βαθμολογία γενικού τραύματος. Το γενικό τραύμα επηρεάζει επίσης τα επίπεδα άγχους. Όσο αυξάνονται τα επίπεδα άγχους τόσο αναμένεται να είναι αυξημένα και τα επίπεδα μετατραυματικού στρες. Τα άτομα που ανήκουν στην κατηγορία των εγγάμων έχουν χαμηλότερη βαθμολογία στο γενικό τραύμα, τη συναισθηματική και σωματική κακοποίηση επομένως έχουν χαμηλότερα επίπεδα πρώιμου τραύματος. Τέλος, τα άτομα με ελληνική εθνικότητα έχουν κακοποιηθεί σωματικά σε μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με τα άτομα άλλης εθνικότητας.
Καταλήγοντας, από τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας προκύπτει πως η επανένταξη των αποφυλακισμένων δε φαίνεται να επηρεάζεται από τη Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες και από το πρώιμο ψυχικό τραύμα. Τα ευρήματα αυτά πιθανόν να επηρεάστηκαν από την ηλικία των συμμετεχόντων (μέσος όρος σαράντα ένα έτη) και από το χρόνο αποφυλάκισης ( μέσος όρος πενήντα ένας μήνες).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Παιδικό Ψυχικό Τραύμα, Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες, Άγχος, Κατάθλιψη, Αποφυλακισμένοι, Επανένταξη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
114
Αριθμός σελίδων:
128
ΒΛΑΧΟΣΩΤΗΡΟΥ ΧΡΗΣΤΙΝΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (Α.Μ 20180600) final.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο