Covid και υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας (e-health): Η ανάγκη στροφής στη ψηφιοποίηση και την καινοτομία

Διπλωματική Εργασία uoadl:3217711 60 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ανάπτυξη Νέων Φαρμάκων: Έρευνα, Κυκλοφορία και Πρόσβαση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-05-17
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Καλπακίδης Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Συρίγος Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κοττέας Ηλίας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Covid και υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας (e-health): Η ανάγκη στροφής στη ψηφιοποίηση και την καινοτομία
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Covid και υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας (e-health): Η ανάγκη στροφής στη ψηφιοποίηση και την καινοτομία
Περίληψη:
Η πανδημία αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες κοινωνικές κρίσεις παγκοσμίως και εξανάγκασε πολλές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης της Covid-19. Διεξήχθη η μέθοδος της ποιοτικής έρευνας με τη χρήση συστηματικής βιβλιογραφικής ανασκόπησης στο τομέα της Υγείας για να διερευνηθούν οι βασικές προσκλήσεις που θέτει η πανδημία στη οργανωτική δομή και τη λειτουργία των συστημάτων υγείας με σκοπό τη κάλυψη των αναγκών υγείας των ανθρώπων. Η Covid-19 έχει προκαλέσει κοινωνική αναστάτωση άνευ προηγουμένου οδηγώντας σε παγκόσμιο μετασχηματισμό το κλάδο υγείας με θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στο ταξίδι φροντίδας του ασθενή. Σε αυτό το νέο περιβάλλον, είναι σημαντικό να ερευνήσουμε τα σημεία πόνου του ασθενούς ή τις συναισθηματικές του εμπειρίες και να αναγνωρίσουμε τις δυσκολίες στην επικοινωνία γιατρού-ασθενούς. Βασιζόμενοι στα πλούσια δεδομένα που λαμβάνονται από τη βιβλιογραφία, δίνουμε έμφαση στα εμπόδια της φροντίδας των ασθενών με καρκίνο καθώς επίσης πως τους επηρεάζει η πανδημία. Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η υγειονομική κρίση αποτελεί κινητήρια δύναμη του ψηφιακού μετασχηματισμού και περιγράφει τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα και τη χρησιμότητα των υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας στη διαχείριση ασθενών με καρκίνο, με ψυχικές ή νευρολογικές διαταραχές.

Μετά την έξοδο από την οικονομική κρίση, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ακόμα κρίση – αυτή της επιδημίας Covid-19. Είναι προφανές ότι η χώρα χτίζει με σταθερά βήματα ένα καινοτόμο και ανταγωνιστικό ψηφιακό προφίλ βελτιώνοντας τη θέση της στις ευρωπαϊκές κατατάξεις χρόνο με το χρόνο. Η παρούσα μελέτη περιγράφει την εμπειρία της Ελλάδας σχετικά με τα μέτρα ψηφιακής αντιμετώπισης της πανδημίας που εφαρμόζονται στη πράξη με πρωταρχικό στόχο την αυξημένη προστασία των ευάλωτων ομάδων, διατηρώντας παράλληλα επαρκή φροντίδα υγείας για τους Έλληνες ασθενείς. Επιπρόσθετα, στην έρευνα αυτή συζητούνται οι εξελισσόμενες ψηφιακές παρεμβάσεις για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και υποδομών υγείας και περίθαλψης στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα επιτρέπουν τον εντοπισμό ενός συνόλου ενεργειών με υψηλό αντίκτυπο για τους ακαδημαϊκούς ερευνητές και παρόχους υγειονομικής περίθαλψης με σκοπό τη παροχή αποτελεσματικών υπηρεσιών υγείας με τη συμβολή της τεχνολογίας. Η παρούσα μελέτη θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση του ψηφιακού μετασχηματισμού στο χώρο της υγείας και θα διευκολύνει την ανακάλυψη νέων λύσεων ηλεκτρονικής υγείας για τη διαχείριση και ανάκαμψη από τη πανδημία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ηλεκτρονική υγεία, Συστήματα, Κορωνοιός, Πανδημία, Ασθενής, Υγειονομική περίθαλψη, Ψηφιακός μετασχηματισμός, Ελλάδα, Απάντηση, Κρίση, Μεταρρυθμίσεις, Παρεμβάσεις
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
125
Αριθμός σελίδων:
126
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Kalpakidis Ioannis MSc..pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.