Γεωπολιτική - Γεωστρατηγική διάσταση των Καταστροφών. Μελέτη της περίπτωσης του ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό της Φουκοσίμα (Ιαπωνία, 2011)

Διπλωματική Εργασία uoadl:3228471 39 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Αειφόρου Ανάπτυξης στην Αυτοδιοίκηση
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-07-27
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
ΔΕΣΠΟΙΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΡΟΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ - ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ,
Δρ. «Ε. Λέκκας», «Καθηγητής ΕΚΠΑ»,
Δρ. «Σ. Λόζιος», «Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ»,
Δρ. «Σ.Μπλαβούκος», «Αναπληρωτής Καθηγητής ΟΠΑ»
Πρωτότυπος Τίτλος:
Γεωπολιτική - Γεωστρατηγική διάσταση των Καταστροφών. Μελέτη της περίπτωσης του ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό της Φουκοσίμα (Ιαπωνία, 2011)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Γεωπολιτική - Γεωστρατηγική Διάσταση των Καταστροφών. Μελέτη της περίπτωσης του ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό της Φουκοσίμα (Ιαπωνία, 2011)
Περίληψη:
Η μεταπτυχιακή διατριβή με τίτλο «Γεωπολιτική–Γεωστρατηγική διάσταση των καταστροφών, μελέτη περίπτωσης του ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό της Φουκοσίμα (Ιαπωνία, 2011)», έγινε με αφορμή την ολοκλήρωση σπουδών μου στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο «Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων», του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ.
Το κύριο μέλημα της διατριβής αυτής είναι διπλό: α) να μελετηθούν οι καταστροφές και ιδιαίτερα οι φυσικές καταστροφές και αν τελικά μπορούν να συνδεθούν ή όχι με τον όρο ‘γεωπολιτικό παράγοντα’ και κατά επέκταση να διερευνηθεί αν επηρεάζουν συνολικά ένα οργανωμένο κράτος και β) η περίπτωση μελέτης του σοβαρότατου ατυχήματος του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα που έγινε στην Ιαπωνία το έτος 2011.
Η επιλογή αυτού του πυρηνικού ατυχήματος κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Το ατύχημα έλαβε χώρα στην Ιαπωνία, δηλαδή σε ένα πλήρες οργανωμένο και μεγάλο κράτος, το οποίο φαινομενικά θα μπορούσε να αντιμετωπίσει γρήγορα και με ορθότητα τις επιπτώσεις μίας τόσο μεγάλης καταστροφής.
Ο στόχος της διπλωματικής αυτής είναι να διαπιστώσουμε εάν είχε και κατά πόσο είχε προβλεφθεί ένα τέτοιο συμβάν από τους ειδικούς αλλά και πόσο έτοιμοι ήταν να το αντιμετωπίσουν άμεσα. Επιπρόσθετα, σκόπιμο θα ήταν να μελετηθεί εάν το τελικό αποτέλεσμα του πυρηνικού ατυχήματος διαμόρφωσε ή άλλαξε την γεωπολιτική κατάσταση της ευρύτερης περιοχής ως μείζονας παράγοντας. Άλλαξαν οι νόμοι της χώρας περί των πυρηνικών σταθμών αμέσως μετά το ατύχημα ή ήταν όλα σωστά προγραμματισμένα; Παρόμοια φαινόμενα συστήνεται να μελετηθούν μελλοντικά υπό την έννοια της γεωπολιτικής ανάλυσης.
Συγκεκριμένα, στη διατριβή αυτή δίνονται αναλυτικά οι έννοιες των καταστροφών και των φυσικών καταστροφών, οι βασικές σχολές της Γεωπολιτικής ανάλυσης ως αναδρομή στο χρόνο και οι έννοιες περί της γεωστρατηγικής. Τέλος, αναλύεται εκτενέστατα η περίπτωση μελέτης του πυρηνικού ατυχήματος της Φουκουσίμα και οι επιδράσεις του στην οικονομία, στην ανάπτυξη, στην αποίκιση, στην κοινωνία και στην πολιτική τόσο της ευρύτερης περιοχής του ατυχήματος όσο και της χώρας της Ιαπωνίας συνολικά.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Φυσική καταστροφή, Γεωπολιτική, Γεωστρατηγική, Ατύχημα, Φουκουσίμα, INES, Πυρηνικό ατύχημα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
95
Αριθμός σελίδων:
59
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική εργασία Δεσποινίδης Χρήστος a.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.