Η Αριστοτελική ψυχή και η προσωπική ταυτότητα στον John Locke

Διπλωματική Εργασία uoadl:3228525 82 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιστορίας της Φιλοσοφίας
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-02-11
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Μπακολουκάς Σεραφείμ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Άννα Λάζου: Επίκουρη Καθηγήτρια
Γεώργιος Αραμπατζής: Καθηγητής
Ιωάννης Καλογεράκος: Καθηγητής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η Αριστοτελική ψυχή και η προσωπική ταυτότητα στον John Locke
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η Αριστοτελική ψυχή και η προσωπική ταυτότητα στον John Locke
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία εξετάζει το ζήτημα της ανθρώπινης συνείδησης (ψυχής), όπως αναπτύχθηκε μέσα από το έργο δύο κομβικών φιλοσόφων, του Αριστοτέλη και του John Locke.
Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται το έργο του Σταγειρίτη φιλοσόφου ¨Περί Ψυχής¨, στο οποίο μελετάται το βιολογικό υπόστρωμα της ανθρώπινης ψυχής και η συλλειτουργία των δυνάμεών της ώστε να επιτευχθεί η εντελέχειά της. Η προσέγγιση του Αριστοτέλη φαίνεται να παρουσιάζει πολλά κοινά στοιχεία με τη σύγχρονη θεωρία του λειτουργισμού, βασική θέση της οποίας είναι ότι η νοητικότητα αποτελεί μία εσωτερική αιτιακή λειτουργία η οποία επιδιώκει έναν σκοπό ιδιαίτερα ενδεικτικό του όντος που την πραγματώνει.
Το δεύτερο μέρος της εργασίας εστιάζει στο έργο του Λοκ ¨Δοκίμιο για την ανθρώπινη νόηση¨ και στην απόπειρά του να καταδείξει ότι η λειτουργία της συνείδησης ναι μεν έχει αισθητηριακή αφόρμηση, από την άλλη δε η εσωτερική της λειτουργία μετατοπίζει το κέντρο της από τον κόσμο στο ανθρώπινο υποκείμενο. Η πραγματικότητα του κόσμου εξαρτάται από τις εσωτερικές λειτουργίες της νόησης. Η συγκεκριμένη εσωτερικοποίηση αποκτά εμβληματικότερο χαρακτήρα με την πεποίθηση του Λοκ ότι η προσωπική ταυτότητα του ανθρώπου ανεξαρτητοποιείται παντελώς από την σωματική του διάσταση και σχετίζεται με την ενδοσκόπηση και τη συνείδηση της ψυχικής συνέχειας της μνήμης του.
Εξετάζεται λοιπόν αφενός η σημασία που αποδίδουν οι δύο φιλόσοφοι στον εμπειρικό κόσμο και αφετέρου η απόκλισή τους ως προς το θέμα της συνείδησης. Η ψυχή για τον Αριστοτέλη συνδέεται άμεσα με τον ανθρώπινο σώμα και τις λειτουργίες του, διαθέτει μονιστικό χαρακτήρα, ενώ για τον Λοκ από τη στιγμή που η συνείδηση ως νόηση εσωτερικοποιείται οδηγείται στο επόμενο βήμα να ανεξαρτητοποιηθεί ολοκληρωτικά από το σώμα ενισχύοντας τις δυιστικές θεωρίες. Επιπλέον το έργο των δύο φιλοσόφων φαίνεται να απηχεί τη σύγχρονη θεωρία του λειτουργισμού ως την καταλληλότερη να προσεγγιστεί το θέμα της συνείδησης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Φιλοσοφία- Ψυχολογία
Λέξεις-κλειδιά:
ψυχή, συνείδηση, λειτουργισμός, προσωπική ταυτότητα, Αριστοτέλης, John Locke
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
239
Αριθμός σελίδων:
73
Η ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΗ ΨΥΧΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ JOHN LOCKE_ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΜΠΑΚΟΛΟΥΚΑΣ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο