Η επίδραση της διατροφής στη γονιμότητα σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας

Διπλωματική Εργασία uoadl:3228530 58 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-07-28
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Ασπρογιάννη Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καλανταρίδου Σοφία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βαλσαμάκης Γεώργιος, Ακαδημαϊκός υπότροφος, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Καραλέξη Μαρία, Ακαδημαϊκή Υπότροφος, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση της διατροφής στη γονιμότητα σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση της διατροφής στη γονιμότητα σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας
Περίληψη:
Σκοπός της συγκεκριμένης βιβλιογραφικής μελέτης είναι η διερεύνηση του ρόλου της διατροφής στη γονιμότητα των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία. Η εν λόγω εργασία επικεντρώνεται στα οφέλη που προκύπτουν από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών αλλά και στη σχέση των διατροφικών συνηθειών ή διαταραχών με την εμφάνιση προβλημάτων υπογονιμότητας. Επισημαίνονται προτάσεις για αλλαγές σε καθημερινές διατροφικές συνήθειες οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της γονιμότητας και στην επίλυση διαταραχών της αναπαραγωγικής λειτουργίας.
Βρέθηκε ότι υπάρχει σημαντική συσχέτιση της διατροφής με τη γονιμότητα της γυναίκας. Συγκεκριμένα, ορισμένες τροφές ή ομάδες τροφίμων, όπως οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, οι φυτικές ίνες, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες, ο σίδηρος και τα αντιοξειδωτικά, συνδέονται με τη βελτίωση της γονιμότητας. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η διατήρηση ενός φυσιολογικού δείκτη μάζας σώματος είναι σημαντική για τη γυναικεία γονιμότητα. Η αύξηση του δείκτη μάζας σώματος συνεπάγεται εμφάνιση παχυσαρκίας, ενός από τα βασικότερα αίτια υπογονιμότητας. Αντίστοιχα, η μείωση του δείκτη μάζας σώματος μπορεί να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές υποδαυλίζοντας έτσι τη φυσιολογική αναπαραγωγική λειτουργία. Ακόμη, βρέθηκε ότι ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία και η βουλιμία, προκαλούν δραματική μείωση του σωματικού βάρους και των ενεργειακών αποθεμάτων, γεγονός που εμποδίζει την επίτευξη εγκυμοσύνης σε διάφορα στάδια.
Η εν λόγω πτυχιακή εργασία παρουσιάζει μία σειρά προτάσεων για τη βελτίωση της γυναικείας γονιμότητας ή την επίλυση τυχόν διαταραχών υπογονιμότητας. Υπογραμμίζεται ο ρόλος του νερού και της υιοθέτησης μίας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής. Αναφέρονται οι βασικές αρχές της «διατροφής της γονιμότητας» και συστήνεται η μεσογειακή διατροφή. Επίσης, δίνονται προτάσεις για συγκεκριμένες αλλαγές σε καθημερινές διατροφικές συνήθειες οι οποίες μπορεί να συμβάλλουν στη βελτίωση της γονιμότητας. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, πολλές γυναίκες πραγματοποιούν τροποποιήσεις στις διατροφικές τους συνήθειες προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις συστάσεις των γιατρών και να καλύψουν προσωπικές ανάγκες και επιθυμίες. Τέλος, συστήνεται η προσθήκη και η αποφυγή συγκεκριμένων τροφών προκειμένου να διασφαλιστεί η καλή υγεία της μέλλουσας μητέρας, καθώς και του εμβρύου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Γονιμότητα, Υπογονιμότητα, διατροφή, Θρεπτική αξία, Βιταμίνες, Φυτικές ίνες, Παχυσαρκία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
145
Αριθμός σελίδων:
42
Asprogianni Maria MSc.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο