Μαθητές Δημοτικού Σχολείου με προβλήματα συμπεριφοράς και μαθητές με ΔΕΠ-Υ: Συγκριτική προσέγγιση

Διπλωματική Εργασία uoadl:3228848 140 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επιστημών της Αγωγής
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-08-05
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Χριστοπούλου Κωνσταντίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βλασσοπούλου Μαρία, επίκουρη καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών
Μυλωνάκου- Κεκέ Ηρώ, καθηγήτρια, ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ
Γιώτσα Άρτεμις, καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μαθητές Δημοτικού Σχολείου με προβλήματα συμπεριφοράς και μαθητές με ΔΕΠ-Υ: Συγκριτική προσέγγιση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μαθητές Δημοτικού Σχολείου με προβλήματα συμπεριφοράς και μαθητές με ΔΕΠ-Υ: Συγκριτική προσέγγιση
Περίληψη:
Περίληψη
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να εξετάσει την ύπαρξη προβλημάτων συμπεριφοράς στο Δημοτικό σχολείο και να διερευνήσει αν σχετίζονται με την εμφάνιση ΔΕΠΥ.
Μεθοδολογία:Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 110 παιδιά Δημοτικού σχολείου, ηλικίας 6-12 ετών, τα οποίαεμφάνιζαν συμπτώματα που παρέπεμπαν είτε σε εμφάνιση ΔΕΠ-Υ, είτε σχετίζονταν με προβλήματα συμπεριφοράς, είτε αφορούσαν παιδιά που είχαν ήδη διαγνωστεί με ΔΕΠ-Υ. Το δείγμα επιλέχθηκε μέσω βολικής δειγματοληψίας. Επιπλέον, τοερωτηματολόγιοτου Συστήματος Achenbachγια Εμπειρικά Βασισμένη Αξιολόγηση και η κλίμακα ADHD-IV, διανεμήθηκαν σε 110 εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι κλήθηκαν να αξιολογήσουν τα συμπτώματα των παιδιών.
Αποτελέσματα:Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 97,4% των παιδιών που εμφάνιζαν προβλήματα συμπεριφοράς, παρουσίαζαν ΔΕΠ-Υ, ενώ το 52,9% των παιδιών που εμφάνιζαν ΔΕΠ-Υ, παρουσίαζαν προβλήματα συμπεριφοράς. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι τα αγόρια εμφανίζουν προβλήματα συμπεριφοράς περισσότερο από τα κορίτσια, ενώ η εμφάνιση ΔΕΠ-Υ δε βρέθηκε να σχετίζεται με το φύλο του μαθητή. Η ηλικία δε φάνηκε να επηρεάζει την εμφάνιση προβλημάτων συμπεριφοράς και ΔΕΠ-Υ. Ακόμα,παρατηρήθηκε ότι τα περισσότερα παιδιά που αντιμετώπιζαν προβλήματα συμπεριφοράς, είχαν εντοπισθεί από εκπαιδευτικούς που διέθεταν 11-20 έτη προϋπηρεσίας, ενώ τα λιγότερα εντοπίσθηκαν από εκπαιδευτικούς που διέθεταν περισσότερα από 20 έτη προϋπηρεσίας. Ωστόσο, τα έτη προϋπηρεσίας δε φαίνεται να επηρεάζουν την άποψη των εκπαιδευτικών αναφορικά με την εμφάνιση ΔΕΠ-Υ.
Συμπεράσματα:Τα προβλήματα συμπεριφοράς φαίνεται να συνυπάρχουν με ΔΕΠ-Υ. Ακόμα, τα αγόρια φαίνεται να εμφανίζουν προβλήματα συμπεριφοράς περισσότερο από τα κορίτσια, ενώ τα περισσότερα παιδιά που αντιμετώπιζαν προβλήματα συμπεριφοράς, είχαν εντοπισθεί από εκπαιδευτικούς που διέθεταν 11-20 έτη προϋπηρεσίας.
Συζήτηση:Προτείνεται η περαιτέρω διερεύνηση των προαναφερόμενων ευρημάτων μέσω μιας μελέτης με μεγαλύτερο μέγεθος δείγματος, το οποίο θα είναι αντιπροσωπευτικό του ευρύτερου πληθυσμού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
Λέξεις κλειδιά: ΔΕΠ-Υ, προβλήματα συμπεριφοράς στο Δημοτικό Σχολείο, συννοσηρότητα ΔΕΠ-Υ και προβλημάτων συμπεριφοράς
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
158
Αριθμός σελίδων:
106
Christopoulou Konstantina - Master.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο