Η σχολική αυτοαξιολόγηση και η επίδρασή της στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκαίδευσης

Διπλωματική Εργασία uoadl:3229172 98 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εκπαιδευτική Πολιτική και Διοίκηση της Εκπαίδευσης
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-12-01
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Ιακωβάκη Δήμητρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Πασιάς, Καθηγητής ΕΚΠΑ
Δημήτριος Φωτεινός, Αναπηρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ
Ιωάννης Ρουσσάκης, Επίκουρος Καθηγητής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η σχολική αυτοαξιολόγηση και η επίδρασή της στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκαίδευσης
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η σχολική αυτοαξιολόγηση και η επίδρασή της στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκαίδευσης
Περίληψη:
Η βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης αποτελεί βασικό μέλημα των υπεύθυνων για τη χάραξη της εκπαιδευτικής πολιτικής της χώρας μας. Κύριος πυλώνας των προτεινόμενων αλλαγών είναι οι πολιτικές που αφορούν το νέο σύστημα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών και συγχρόνως την επαγγελματική εξέλιξη των εκπαιδευτικών.
Η βελτίωση της ποιότητας της διδασκαλίας ενισχύεται μέσω της αυτό-αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών με σκοπό τη διαμόρφωση μιας κουλτούρας συνεργασίας, συλλογικότητας και αξιολόγησης στη σχολική μονάδα, χαρακτηριστικά που αποδίδονται σε μια κοινότητα μάθησης. Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκαν οι αντιλήψεις και οι προδιαθέσεις των εκπαιδευτικών σχετικά με την προοπτική ανάπτυξης της αυτό-αξιολόγησης και την επίδρασή της στην επαγγελματική τους ανάπτυξη στο πλαίσιο της σχολικής μονάδας και ο ρόλος των οργάνων διοίκησης του (Διεύθυνση & Σύλλογος Διδασκόντων) στην ανάπτυξη και υλοποίησης της διαδικασίας. Ακολουθήθηκε η ποσοτική μεθοδολογική προσέγγιση και το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν εκπαιδευτικοί (Ν=127) που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αττικής . Για τη συλλογή των δεδομένων αναπτύχθηκε ερευνητικό εργαλείο σχεδιασμένο από την ερευνήτρια σε μορφή ερωτηματολογίου κλειστών ερωτήσεων. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν την επιφυλακτική έως και αρνητική διάθεση των εκπαιδευτικών απέναντι στην αυτό-αξιολόγηση. Πιο συγκεκριμένα οι εκπαιδευτικοί φαίνεται να εξισώνουν και να ταυτίζουν την αυτό-αξιολόγηση με την εξωτερική αξιολόγηση σε μεγάλο βαθμό, ενδεχομένως λόγω της ελλιπούς γνώσης της διαδικασίας και της πολυετούς απουσίας της από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Τα ευρήματα αναδεικνύουν τις προδιαθέσεις και τις θετικές τάσεις των εκπαιδευτικών για αυτοδιερεύνηση και αυτοβελτίωση μέσω του αναστοχασμού. Επιθυμούν ταυτόχρονα την προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας μέσα από την ανταλλαγή πρακτικών και ιδεών, στο πλαίσιο συνεργατικών μορφών μάθησης, σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συλλογικότητας. Επιβεβαιώνουν με τις απαντήσεις τους την ισχύουσα νοοτροπία «του ατομισμού» των εκπαιδευτικών, της ιδιωτικοποίησης της διδασκαλίας, την έλλειψη κουλτούρας αξιολόγησης, όπως και το συγκεντρωτικό χαρακτήρα του εκπαιδευτικού μας συστήματος που δεν καλλιεργεί αυτόνομα, συλλογικά και συνεργατικά περιβάλλοντα μάθησης, ενώ μια από τις σύγχρονες τάσεις σε διάφορα εκπαιδευτικά συστήματα διεθνώς είναι οι σχολικές μονάδες να γίνονται πιο αποκεντρωμένοι και αυτόνομοι οργανισμοί, τους οποίους θα τους χαρακτηρίζει η διαφάνεια και το άνοιγμα στην κοινωνία. Τέλος, οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην έρευνα δεν θεωρούν πως μέσω της αυτό-αξιολόγησης θα επιτευχθεί η υποστήριξη της επαγγελματικής ανάπτυξης τους σε σημαντικό βαθμό με στόχο την εξέλιξή τους θεωρώντας πως η αυτό-αξιολόγηση δεν συμβάλλει ουσιαστικά στην επαγγελματική ανάπτυξη τους. Κρίνεται αναγκαίο, λοιπόν, να υποστηριχθεί η αυτό-αξιολόγηση μέσω της επιμόρφωσης με στόχο οι εκπαιδευτικοί να γνωρίσουν τη διαδικασία και να προχωρήσουν στην υλοποίησή της στο πλαίσιο των σχολικών μονάδων και να λειτουργήσει η ίδια ως παράγοντας επαγγελματικής ανάπτυξης τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Αυτοαξιολόγηση, κουλτούρα συνεργασίας, κουλτούρα αξιολόγησης, αναστοχασμός, επαγγελματική ανάπτυξη, ενδοσχολική επιμόρφωση, συνεργατικές πρακτικές, ετεροπαρατήρηση της διδασκαλίας
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
197
Αριθμός σελίδων:
328
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΑΚΩΒΑΚΗ.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.