Σχεδίαση και κατασκευή υπερετερώδυνου δέκτη VHF/UHF με χρήση PLL

Διπλωματική Εργασία uoadl:3232119 68 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ηλεκτρονική και Ραδιοηλεκτρολογία (Ρ/Η)
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-09-17
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Σαρακασίδης Ερρίκος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ι. ΡΕΙΣΗΣ, Καθηγητής Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ,
ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΙΣΤΑΖΑΚΗΣ, Καθηγητής Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ
ΜΑΡΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σχεδίαση και κατασκευή υπερετερώδυνου δέκτη VHF/UHF με χρήση PLL
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σχεδίαση και κατασκευή υπερετερώδυνου δέκτη VHF/UHF με χρήση PLL
Περίληψη:
Στην παρούσα διπλωματική, σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε έναν αναλογικό τηλεπικοινωνιακό δέκτη ευρείας λήψεως (Scanner), στο φάσμα των VHF-UHF. Ο δέκτης έχει την ικανότητα να συντονίζει στο εύρος συχνοτήτων, από 47 έως 860 MHz. Ο συντονισμός ελέγχεται μέσω κυκλώματος βρόχου κλειδωμένης φάσης, PLL (Phase Locked Loop). Επιπλέον μπορεί να αποδιαμορφώσει σήματα AM και FM. Τέλος, διαθέτει κύκλωμα ρύθμισης squelch και όργανο ένδειξης της έντασης του σήματος λήψης (S-meter).
Αρχικά, στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής, παρουσιάζεται η γενική θεωρεία που διέπει τους αναλογικούς υπερετερόδυνους δέκτες AM/FM. Δίδονται τα αντίστοιχα μπλοκ διαγράμματα των δεκτών AM, FM και εξετάζονται τα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά αξιολόγησης των επιδόσεών τους.
Εν συνέχεια, στο δεύτερο κεφάλαιο, προχωρούμε στην θεωρητική μελέτη και κατασκευή της βαθμίδας της υψηλής και ενδιάμεσης συχνότητας του δέκτη. Η βαθμίδα αυτή είναι γνωστή στην βιβλιογραφία και ως βαθμίδα analog front-end. Στο ίδιο κεφάλαιο αναλύουμε επίσης την μονάδα τροφοδοσίας, τον ενισχυτή ακουστικών συχνοτήτων και το κύκλωμα ένδειξης της έντασης του λαμβανόμενου σήματος (S-meter). Για τον τελικό έλεγχο και την ρύθμιση της βαθμίδας, έγιναν και πειραματικές μετρήσεις με την βοήθεια επιστημονικών εργαστηριακών οργάνων, όπου και όταν αυτό ήταν απαραίτητο.
Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύεται το κύκλωμα ελέγχου και συντονισμού του δέκτη. Η βαθμίδα αυτή είναι ένα αυτόματο σύστημα βρόχου κλειδωμένης φάσης, PLL. Αφού κάνουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή, δίδουμε το βασικό μπλοκ διάγραμμα του PLL, μαζί με το απαραίτητο μαθηματικό υπόβαθρο. Κατόπιν, εξετάζουμε τα PLL πρώτης και δεύτερης τάξης, καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών. Κλείνουμε το κεφάλαιο τρία με την ανάλυση του κυκλώματος PLL του δέκτη μας.
Τέλος, στο τελευταίο κεφάλαιο της εργασίας, αναφέρονται οι βασικές αρχές των ψηφιακών δεκτών DAB (Digital Audio Broadcasting) και της τεχνολογίας SDR (Software Defined Radio). Στόχος είναι να δοθεί μια γενική εικόνα για τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα του μέλλοντος. Επιπλέον, γίνεται μια σύνδεση της παρούσας εργασίας με τις νέες τεχνολογίες στο χώρο των τηλεπικοινωνιών. Μάλιστα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πώς παρόλο ότι έχουμε περάσει στην ψηφιακή εποχή, τα αναλογικά κυκλώματα υψηλών συχνοτήτων είναι απαραίτητα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Διαμόρφωση πλάτους (AM), Διαμόρφωση συχνότητας (FM), σύνθεση συχνοτήτων, βρόγχος κλειδωμένης φάσης (PLL), σύστημα αυτομάτου ελέγχου (ΣΑΕ), γραμμικό χρονικά αμετάβλητο σύστημα (LTI), ψηφιακή εκπομπή ήχου (DAB), ορθογωνική διαμόρφωση πολλαπλών φερόντων/φερουσών (OFDM), ραδιόφωνο που καθορίζεται από λογισμικό (SDR)
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
13
Αριθμός σελίδων:
88
ΕΚΠΑ_ΕΣ_Διπλωματική.pdf (5 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο