Το μοτίβο του Έρωτα στις γκρεκάνικες δημιουργίες της Κάτω Ιταλίας και στο δημοτικό τραγούδι της Ηπείρου

Διπλωματική Εργασία uoadl:3245727 157 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Ελληνορωμαϊκές - Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-01-12
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Κούτρα Υπαπαντή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
1) Πριόβολου-Γεωργαλά Στυλιανή, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
2) Ρουμπίνη Δημοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το μοτίβο του Έρωτα στις γκρεκάνικες δημιουργίες της Κάτω Ιταλίας και στο δημοτικό τραγούδι της Ηπείρου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το μοτίβο του Έρωτα στις γκρεκάνικες δημιουργίες της Κάτω Ιταλίας και στο δημοτικό τραγούδι της Ηπείρου.
Περίληψη:
Η έρευνά μας έχει να κάνει με την ανάδειξη των κοινών στοιχείων μεταξύ του γκρεκάνικου τραγουδιού της Κάτω Ιταλίας και του δημοτικού τραγουδιού της Ηπείρου.
Συναντήσαμε πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ αυτών και σταθήκαμε περισσότερο στο μοτίβο του Έρωτα ως κοινό στοιχείο στη λυρική παραγωγή των δύο αυτών πολιτισμών.
Παρατηρήσαμε πόσο οι Έλληνες της Ηπειρωτικής Ελλάδας μοιάζουν με τους Γκρεκάνους ξεκινώντας ακόμη από το μακρινό παρελθόν, όταν και οι δύο πολιτισμοί ασχολούνταν κατά κόρον με την καλλιέργεια της γης, όταν ξενιτεύονταν είτε για τον πόλεμο είτε για μια καλύτερη ζωή. Η κοινή πορεία οδηγεί και σε μια κοινή αντίληψη της πραγματικότητας που έχει σαν συνέπεια τη συνάφεια μεταξύ των δύο πολιτισμών.
Εντύπωση προκαλεί το πόσο έντονα αυτοί οι άνθρωποι της Κάτω Ιταλίας κράτησαν στον πολιτισμό τους την Ελληνική φλόγα.
Η θεματολογία των ποιημάτων-τραγουδιών τους συμπίπτει με αρκετά στοιχεία με τη θεματολογία των δημοτικών τραγουδιών. Και είναι ευνόητο αυτό γιατί ο τρόπος ζωής των δύο λαών είχε πολλά κοινά, τουλάχιστον στο παρελθόν, όταν ακόμη η οικονομία της Ελλάδας στηριζόταν στη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Η υψηλότερη τέχνη ο Έρωτας, μέσα από τα κοινά στοιχεία στο δημοτικό ηπειρώτικο και γκρεκάνικο τραγούδι όπως είναι τα μάτια, τα χείλη, τα στοιχεία της φύσης όπως το φεγγάρι και το ανεκπλήρωτο του έρωτα, τραγουδήθηκε συναρπαστικά και ανέδειξε τις ομοιότητες που χαρακτηρίζουν τους δύο αυτούς, φαινομενικά, διαφορετικούς πολιτισμούς.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
Έρωτας, Κάτω Ιταλία, γκρεκανικό, ηπειρωτικό, τραγούδι
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
37
Αριθμός σελίδων:
70