Κοινωνικές ,πνευματικές και ψυχικές επιδράσεις των κατοικίδιων σε παιδιά και εφήβους

Διπλωματική Εργασία uoadl:3254765 90 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ηθική Φιλοσοφία, Δίκαιο και Ευζωία των Ζώων
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-11-30
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Χουλιάρας Αθανάσιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
-Μιχαήλ Μαντζανάς : Καθηγητής Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών
Διδάσκων ΔΠΜΣ «Ζώα :Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία»Τμήματος Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ

Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης : Μέλος ΔΕΠ, Αναπληρωτής Καθηγητής, Εθνικό και καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα φιλοσοφίας), Διδάσκων ΔΠΜΣ «Ζώα :Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία»Τμήματος Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ

-Γεώργιος Αραμπατζής : Μέλος ΔΕΠ, Καθηγητής, Εθνικό και καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών
(Τμήματος φιλοσοφίας) , Διδάσκων ΔΠΜΣ «Ζώα :Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία» Τμήματος Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κοινωνικές ,πνευματικές και ψυχικές επιδράσεις των κατοικίδιων σε παιδιά και εφήβους
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κοινωνικές ,πνευματικές και ψυχικές επιδράσεις των κατοικίδιων σε παιδιά και εφήβους
Περίληψη:
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η έρευνα όσον αφορά τις επιδράσεις που μπορεί να έχουν τα κατοικίδια ζώα και τα ζώα γενικότερα, στη γνωστική και στην κοινωνική ανάπτυξη παιδιών και εφήβων καθώς και τις επιδράσεις στην ψυχολογία τους. Ο σκοπός μας είναι να αναδείξουμε την σημασία και την σπουδαιότητα που έχουν οι επιδράσεις αυτές στην ομαλή ψυχική και συναισθηματική τους ανάπτυξη. Επίσης σημαντική είναι και η συμβολή τους στην κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και στην βελτίωση της σχολικής τους επίδοσης. Ιδιαίτερα οι επιδράσεις αυτές κρίνονται ως πολύ σημαντικές σε άτομα με ιδιαιτερότητες όπως παιδιά με αυτισμό, διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα. Η μεθοδολογία της έρευνας της παρούσας εργασίας είναι αυτή της βιβλιογραφικής ανασκόπησης. Έρευνα σε βιβλιογραφία σχετικά με θέματα κατοικιδίων και γενικότερα των ζωών καθώς και των επιδράσεων αυτών σε παιδιά και εφήβους. Η επιλογή των άρθρων καθώς και τα κριτήρια βάση των οποίων έγινε η ερεύνα έχει τα εξής στοιχεία:
Υπάρχει η σχετική βιβλιογραφία που σχετίζεται με έρευνες που αφορούν την επίδραση της κατοχής κατοικιδίων ζώων στην συμπεριφορά, στην συναισθηματική, την γνωστική και στην γενικότερη ανάπτυξη εφήβων και παιδιών. Αρχικά, εξετάστηκαν οι περιλήψεις για την επιλογή των μελετών που ήταν σχετικές με την έρευνα. Οι μελέτες που αποκλείστηκαν με βάση το περιεχόμενο και θεωρήθηκαν μη σχετικές με το στόχο αυτής της εργασίας περιλάμβαναν στοιχεία που άπτονταν της επίδρασης των κατοικιδίων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και της χρήσης των ζώων για λόγους έρευνας (τριτοβάθμια εκπαίδευση, τμήματα βιολογίας και λοιπών φυσικών επιστημών).
Η εργασία περιλαμβάνει τέσσερα (4) κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά για το ποια ζώα χαρακτηρίζονται ως ζώα συντροφιάς, καθώς και στις θετικές επιδράσεις των κατοικίδιων στους ανθρώπους γενικότερα. Αναφέρεται ο ρόλος του κατοικίδιου ως μεταβατικό αντικείμενο, καθώς επίσης και οι σημαντικές επιδράσεις που έχουν τα κατοικίδια στον ψυχικό, συναισθηματικό και γνωστικό κόσμο των παιδιών, και ειδικότερα στα σημαντικά οφέλη τους στην ψυχική υγεία και την κοινωνική ανάπτυξη. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις επιπτώσεις της αλληλεπίδρασης κατοικίδιων και ανθρώπων και ειδικότερα των παιδιών. Σημαντική είναι η εκτενής αναφορά στις επιδράσεις των κατοικίδιων στους εφήβους τόσο στην ψυχική και κοινωνική τους ανάπτυξη όσο και στην σωματική τους δραστηριότητα. Το τρίτο κεφάλαιο επικεντρώνεται στον ρόλο που μπορούν να παίξουν τα ζώα συντροφιάς στον χώρο της εκπαίδευσης. Γίνεται αναφορά σε έρευνες και παιδαγωγικά συστήματα που αξιολογούν και χρησιμοποιούν ζώα καθώς και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μια τέτοια καινοτομία στην βελτίωση των αποτελεσμάτων της διδακτικής διαδικασίας. Το τέταρτο κεφάλαιο εστιάζει σε αποτελέσματα ερευνών σχετικά με την κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών σε σχέση με τα κατοικίδιά ζώα, την παρουσία κατοικίδιων σε διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης ως κίνητρο μάθησης, μείωσης του άγχους και αύξησης της σωματικής τους δραστηριότητάς, καθώς και στη δυνατότητα αυτορρύθμισης και βελτίωσης της εκτελεστικής λειτουργίας που μπορεί να προσφέρει η παρουσία ζώων ειδικότερα σε παιδιά με διαταραχές αυτιστικού φάσματος, ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Φιλοσοφία- Ψυχολογία
Λέξεις-κλειδιά:
κατοικίδια, παιδιά, έφηβοι, ψυχοκοινωνική ανάπτυξη, αλληλεπίδραση, γνωστική ανάπτυξη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
44
Αριθμός σελίδων:
62
«Κοινωνικές, πνευματικές, και ψυχικές επιδράσεις των κατοικιδίων σε παιδιά και εφήβους».pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο