Φυτοπροστατευτικά προϊόντα, διατροφή και επιπτώσεις στην υγεία

Διπλωματική Εργασία uoadl:3326923 28 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Περιβάλλον και Υγεία: Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-05-08
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Ράπτη Στυλιανή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Καβαντζάς, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Ανδρέας Χ. Λάζαρης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παναγιώτης Θεοδωράτος, Αφ. Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής, Τ.Ε.Ι Αθήνας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Φυτοπροστατευτικά προϊόντα, διατροφή και επιπτώσεις στην υγεία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Φυτοπροστατευτικά προϊόντα, διατροφή και επιπτώσεις στην υγεία
Περίληψη:
Είναι γεγονός, ότι πολλοί είναι οι παράγοντες άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο οι οποίοι μπορούν να επιβαρύνουν δυσμενώς το περιβάλλον και να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου.
Τις τελευταίες δεκαετίες, η συχνά μη ορθή χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, για την αντιμετώπιση των προσβολών από έντομα και ασθένειες που πλήττουν τις καλλιέργειες, ακόμη και σε ποσότητες πολύ μεγαλύτερες από τις συνιστώμενες έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης / IUCN (IUCN Red List of Threatened Species), αρκετά γηγενή είδη πανίδας και χλωρίδας βρίσκονται υπό απειλή ή υπό κίνδυνο εξαφάνισης. Παράλληλα, στο ευρύτερο περιβάλλον, έχουν παρατηρηθεί διάφορα φαινόμενα ατμοσφαιρικής ρύπανσης όπως είναι ενδεικτικά το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η όξινη βροχή, το φωτοχημικό νέφος, η τρύπα του όζοντος και η αιθαλομίχλη.
Αναμφίβολα, το περιβάλλον και η υγεία του ανθρώπου είναι δυο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους και η αλληλεπίδραση μεταξύ του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας αποτελεί μια ιδιαίτερη πολύπλοκη διαδικασία η οποία επηρεάζεται από διαφορετικούς παράγοντες. Κατά συνέπεια, η αλόγιστη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων μπορεί να επιφέρει επιπτώσεις, παράλληλα και στην υγεία του ανθρώπου, εκτός από το περιβάλλον και την βιοποικιλότητα.
Οι πιθανές οδοί μόλυνσης του ανθρώπου κατά την έκθεσή του σε συγκεντρώσεις φυτοπροστατευτικών προϊόντων δύναται να γίνει είτε δια μέσω: α) της αναπνοής, β) της κατάποσης (στοματική κοιλότητα) και είτε γ) δια μέσω της δερματικής επαφής. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η βαρύτητα των βλαβών στο ανθρώπινο σύστημα διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό και διαμορφώνονται ανάλογα με το είδος της δραστικής ουσίας του φυτοπροστατευτικού προϊόντος στην οποία εκτίθεται, την διάρκεια της έκθεσης, την δόση/ποσότητα, τον τρόπο και την ηλικία του ατόμου.
Για τον λόγο αυτό, έχουμε βλάβες διαφορετικού τύπου όπως παραδείγματος χάριν είναι τα αναπνευστικά, νευρολογικά, ανοσολογικά προβλήματα, βλάβες στα μάτια και σε όργανα ζωτικής σημασίας, η υπογονιμότητα, οι διάφορες μορφές καρκίνου, οι αλλεργικές αντιδράσεις, οι δηληριάσεις καθώς και ορισμένες σοβαρές ανωμαλίες στους ιστούς του σώματος. κ.α. τα οποία τις περισσότερες φορές είναι αντιμετωπίσιμα με τη σωστή και κατάλληλη θεραπεία.
Συνεπώς, για ένα έχουμε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από κάθε μορφής ρύπο και να είμαστε υγιείς θα πρέπει να προστατεύουμε και να σεβόμαστε το περιβάλλον αλλά και να λαμβάνουμε μέτρα πρόληψης, τα οποία θα πρέπει να είναι φιλικά προς το περιβάλλον, έτσι ώστε να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή αλλά και ολόκληρο το οικοσύστημα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Φυτοπροστατευτικά προϊόντα, Επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
258
Αριθμός σελίδων:
112
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Rapti_Stella_ MSc.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.