Μονάδα:
Κατεύθυνση Στοματολογία (Κλινικές Ειδικεύσεις)Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-06-07
Συγγραφέας:
Ανδρέου Αναστασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικητάκης Νικόλαος, Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ.
Πιπέρη Ευαγγελία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ.
Γεωργάκη Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Comparative immunohistochemical study of PD-L1 and Semaphorin 4D expression in oral lesions diagnosed as lichen planus vs. epithelial dysplasia with lichenoid inflammation.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συγκριτική ανοσοϊστοχημική διερεύνηση της έκφρασης των μορίων PD-L1 και Semaphorin 4D σε βλάβες στόματος με διάγνωση ομαλού λειχήνα και επιθηλιακής δυσπλασίας με λειχηνοειδή φλεγμονή.
Περίληψη:
Ο ομαλός λειχήνας του στόματος (ΟΛΣ) αποτελεί χρόνιο νόσημα ανοσολογικής αρχής και άγνωστης αιτιοπαθογένειας, το οποίο εκδηλώνεται με ποικίλες κλινικές μορφές ενώ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η νόσος εντάσσεται στις δυνητικά κακοήθεις διαταραχές. Ποικίλες νοσολογικές οντότητες προσομοιάζουν στον ΟΛΣ. Σε ιστοπαθολογικό επίπεδο ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν οι περιπτώσεις επιθηλιακής δυσπλασίας (ΕΔ) που εμφανίζουν υποεπιθηλιακά παρουσία λειχηνοειδούς φλεγμονής (ΕΔΛΦ), τόσο σε διαγνωστικό όσο και σε προγνωστικό επίπεδο. Μεταξύ των διαφόρων μορίων που συμμετέχουν στην ρύθμιση της κυτταρικής ανοσιακής απάντησης, η δράση του άξονα του ανασταλτικού υποδοχέα των λεμφοκυττάρων programmed cell death-1 (PD-1) και του συνδέτη του, programmed cell death- ligand 1 (PD-L1) έχει φανεί πως συμμετέχει στην παθογένεια του καρκίνου, χρόνιων λοιμώξεων και αυτοάνοσων νοσημάτων. Αντίστοιχα, η ανοσοεπαγωγική πρωτεΐνη Semaphorin 4D (Sema4D), συμμετέχει τόσο σε φυσιολογικές λειτουργίες όσο και σε παθολογικές ανοσοαντιδράσεις, καθώς και στον καρκίνο.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανοσοϊστοχημική διερεύνηση και συγκριτική αξιολόγηση της έκφρασης των πρωτεϊνών PD-L1 και Sema4D σε περιπτώσεις ΟΛΣ και ΕΔΛΦ. Το υλικό της μελέτης περιλάμβανε 50 περιπτώσεις, 25 με διάγνωση ΟΛΣ και 25 περιπτώσεις ΕΔΛΦ, προερχόμενες από το ιστοπαθολογικό αρχείο της Κλινικής Στοματολογίας και Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής, του Τμήματος Οδοντιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η αξιολόγηση της συνολικής έκφρασης (ένταση και έκταση), σε κάθε ομάδα πραγματοποιήθηκε τόσο στο επιθήλιο όσο και στο φλεγμονώδες διήθημα του χορίου. Από την κατηγοριοποίηση σε θετική και αρνητική έκφραση, δεν βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων (ΟΛΣ vs ΕΔΛΦ): PD-L1 επιθήλιο: 0% έναντι 16%, PD-L1 φλεγμονώδες διήθημα: 24% έναντι 36%, Sema4D επιθήλιο: 20% έναντι 16%, Sema4D φλεγμονώδες διήθημα: 96% έναντι 84% (p>0,05). Αντίθετα, μεταξύ των περιπτώσεων της ίδιας ομάδας σημειώθηκαν σημαντικές διαφορές στην επιμέρους έκφραση των μορίων. Αναλυτικότερα, στην ομάδα του ΟΛ η επιθηλιακή έκφραση του PD-L1 συσχετίστηκε με μικρότερη ηλικία ασθενών (p=0.03). Για την ομάδα της ΕΔΛΦ, η έκφραση της Sema4D παρατηρήθηκε συχνότερα σε βλάβες που είχαν κλινική εικόνα δικτύου ή λευκής πλάκας (p=0.02). Επιπλέον, σημαντικά ήταν και τα αποτελέσματα σχετικά με την έκφραση των μορίων ανάμεσα στις περιπτώσεις με διαφορετικό βαθμό δυσπλασίας. Η έκφραση του PD-L1 παρατηρήθηκε συχνότερα σε περιπτώσεις έντονου βαθμού δυσπλασίας, τόσο στο επιθήλιο όσο και στη φλεγμονώδη διήθηση (60% και 100% των περιπτώσεων, p=0.012 και 0.002, αντίστοιχα) σε σύγκριση με την ήπιου και μέτριου βαθμού δυσπλασία. Για την έκφραση της Sema4D στα φλεγμονώδη κύτταρα, παρατηρήθηκε πως ήταν θετική στο 100% των ήπιου και μέτριου βαθμού ΕΔ, ενώ στην έντονου βαθμού δυσπλασία η έκφραση ήταν αρνητική στο 80% των περιπτώσεων (p<0.01). Τέλος, στην ΕΔΛΦ παρατηρήθηκε σημαντική συσχέτιση της έκφρασης της Sema4D με το PD-L1 στο φλεγμονώδες διήθημα (p=0.008).
Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης συμφωνούν με τα διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα όσον αφορά στην επιμέρους έκφραση του PD-L1 στις ομάδες του ΟΛ και της ΕΔΛΦ. Η συνολική έκφραση των PD-L1 και Sema4D δεν φαίνεται να εμφανίζει σημαντικές διαφορές μεταξύ του ΟΛΣ και της ΕΔΛΦ, ενώ αντίθετα σημαντικές διαφορές παρατηρούνται ανάμεσα στους διάφορους βαθμούς επιθηλιακής δυσπλασίας και ειδικότερα στην έντονου βαθμού ΕΔ. Τα παραπάνω αποτελέσματα μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση του ρόλου του φλεγμονώδους διηθήματος και των μορίων PD-L1 και Sema4D στις δύο κατηγορίες νοσημάτων με δυνητικές διαγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ομαλός λειχήνας στόματος, Επιθηλιακή δυσπλασία, Λειχηνοειδής φλεγμονή, Συνδέτης προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου 1, Σεμαφορίνη-4D
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
131
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.
Andreou A. MSc Thesis.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.